Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, Ersnt Happel Stadı'nda bir basın toplantısı düzenledi ve soruları cevapladı.
Ersnt Happel Stadı'na antrenman için çıktıklarında Avrupa Şampiyonası'nda Hırvatistan ile oynadıkları çeyrek final maçının anılarında tazelendiğini belirten Terim, "İçeri adımımızı attığımızda tüm anılar karşıladı bizi.
Avrupa Şampiyonası çeyrek finalinde Hırvatistan maçını oynadığımız o geceye gittik. Hem o geceye gittik hem de maçı yaşadık. Bir hazırlık maçına böylesine duygularla çıkmak çok güzel.
Avusturyalı dostlarımız da aynı soyunma odası ve kulübeyi vermişler bize. Burada çok iyi karşılandık. 5 ay önce Avrupa futbol tarihinin en unutulmaz maçlarından birini oynadığımız bu statta, yarın da tribünlere gelecek futbolseverlere iyi bir futbol izlettirmek istiyoruz" dedi.
AVUSTURYA VE KAROL BRÜCKNER'E ÖVGÜ
Avusturya'nın futbolda bir hamle içerisinde olduğunu ve takımın başında Avrupa'nın en saygın teknik adamlarından birisi olan Karel Brückner'in bulunduğunu söyleyen Terim, "Avusturya denince çoğunluğumuzun aklına 2002 Dünya Kupası play-off elemelerinde iki maçta da yendiğimiz Avusturya geliyor.
Ama bugün karşımızda o takım yok, bir hamle içerisinde olduklarını görüyoruz. Başlarında Avrupa'nın en saygın teknik direktörlerinden birisi olan Karel Brückner var.
Son maçlarında 2 mağlubiyet, 1 beraberlik almış olabilirler. Ama Fransa'yı da yendiklerini unutmayalım. Bugünün futbolunda kolay takım yok. Takımların dünya klasmanlarındaki yerlerine bakarsanız kendisini yanıltırsınız.
Hiçbir maç oynanmadan, koşmadan, emek sarf etmeden, mücadele etmeden kazanılmıyor. Rakibimize saygı göstermek, 90 dakikanın her saniyesinde aynı ciddiyetle oynamak, bizim prensiplerimizden bir tanesi. Bir hazırlık maçı, ortada puan yok, amacımız eksiklerimizi görmek ve iyi bir sonuç almak" diye konuştu.
Avusturyalı bir gazetecinin "Avusturya basınında bu maçta da yenilgi alınması durumunda Karel Brückner'in son maçı olacağı söyleniyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz" sorusuna Terim, "Bu, Avusturya Futbol Federasyonu'nun ve meslektaşımın tasarrufu.
Hazırlık maçında alınacak bir sonucun, bir teknik direktörün kaderine tesir edeceğini sanmıyorum. Avrupa Şampiyonası'nda Çek Cumhuriyeti'ni yendiğimiz son maç çok dramatik geçmişti. Onun için aynı şekilde olmamasını dilerim" cevabını verdi.
SOĞUK HAVANIN MAÇA TESİRİ
Avusturya'da havanın soğuk olmasının Türk Milli Takımı'nın futboluna olumsuz tesiri olacağını düşünmediğini belirten Terim, "Türkiye'de alışık olmadığımız bir hava. Havanın bayağı soğuk olduğunu söyleyebilirim. Futbolculara tesiri olacağını sanmıyorum, futbolcu her koşula hazırlıklı olmalı diye düşünüyorum" diye konuştu.
SAKATLAR VE YENİ OYUNCULAR
Sakatlıklar nedeniyle takımda bazı oyuncuların yer almadığını dile getiren Terim, "İskeletimizde değişiklik yok, ama isim değişikliği olacak. Oynamayı istiyoruz ve oynuyoruz da. Tuncay'ın katılması bizim için iyi ama, Nihat, Hamit Semih ve Arda'nın olmaması kayıp.
Servet'i maskeyle hazırlık maçında oynatmayı düşünmedik. Gökhan'ın gelmesi iyi, Emre yavaş yavaş hazır oluyor. Kendilerine yeni şans vereceğimiz arkadaşlar umarım bu şansı iyi değerlendirirler ve kendilerini milli takımda bırakırlar" dedi.
Sakatlıklardan çok sıkıntı çektiklerini dile getiren Terim, "Ben aynı mevkide birkaç oyuncu olmasından yanayım. Aynı mevkide birkaç oyuncu olup benim sıkıntıya sokmasından memnun olurum. Olmayınca sıkıntı çok değişik oluyor.
Hepsinin iyi olduğu bir ortamda oynamayanın herhangi bir tepki göstermeyeceği ender yerlerden birisidir burası. Bu çocuklar, 'ben oynadım, sen oynadından' çok ilerideler. Bu da başarımızın en önemli nedenlerinden biri. Bir mevkideki tüm oyuncularımız iyi olsun, biz bu konuda sıkıntı çekelim. Biz iyi bir grubuz, iyi bir takımız" ifadelerini kaydetti.
DEIVID'İN TÜRK MİLLİ TAKIMI'NDA OYNAMAK İSTEMESİ
Deivid'in "Türk Milli Takımı'ndan teklif gelmesi halinde seve seve oynarım" ifadelerinin hatırlatılması üzerine Terim, "Deivid iyi futbolcu, futbolculuğuna söyleyecek bir şey yok. Biz seçimlerimizi böyle yaptık.
Zaman ne gösterir belli olmaz. Onun isteği bizim için önemli, o istek içerisinde birçok arkadaşımız var, ama şu an tercihimiz böyle. Deivid'in duyguları çok güzel, bundan biz de mutlu oluyoruz. Elimizde her an oynayabilecek kapasitede birçok iyi oyuncu olması bizim için önemli" dedi.
FATİH TEKKE İLE İLGİLİ İDDİALAR
Fatih Tekke ile ilgili basında yer alan iddiaların gerçek dışı olduğunu savunan Terim, "Fatih Tekke konusundaki aslı astarı olmayan haberlere gülüp geçiyorum.
O kadar saçma ki, çünkü aslı astarı yok" diye konuştu. İnandıkları oyuncuları takımda oynayıp oynamadığına bakmadan milli takım kadrosuna alarak oynattıklarını söyleyen Terim, "İnandığımız oyuncuları alıp oynatıyoruz.
Evet risk alıyoruz, bazen darbeye maruz bırakıyorsunuz bizi, sonra haklı olduğumuz ortaya çıkıyor. Bu bir hazırlık maçı, yeni isimlerin olması doğaldır. Oynamadığı için alamadığımız da birçok oyuncu var.
Oynasaydı, gelişme sağlayacak, muhakkak buraya gelmesini beklediğimiz birçok oyuncu vardı, ama oynamadığı için gelemiyor. Bazı çok inandığımız çok özel oyuncular varsa, oynayıp oynamaması bizim için önemli değil.
Bir taraftan dünya klasmanında üst sıralar için yarışnk maçında alınacak bir sonırken, ya da en azından yerimizi korurken genç yeteneklere şans vermek istiyoruz. Sistemde oynatabildiğimiz, yeteneğine inandığımız için oynatıyoruz" diye konuştu.
YABANCILAR MASASI KURULUYOR
Terim, bir soru üzerine, yurtdışında futbol oynayan tüm oyunculara ulaştıklarını dile getirerek, "Bir futbolcu, 21 yaşına kadar seçme hakkını doldurmadan hakkını kullanmak zorundadır. Çok açıkça biz 21 yaşına gelmeden 15-16'da iken tüm futbolculara erişiyoruz.
Her ülkeye gelişimizde 'bu oyuncu niye yok' diye bana soruyorlar. Seçim yaptıkları için kimseye kızmıyoruz ve yargılamıyoruz. Biz bu arkadaşlarımıza 15 yaşında ulaşıyoruz. Biz bu arkadaşlarımıza her evrede şans veriyoruz. Bazıları hiç gelmeyeceğini belirtiyor.
Yeni planlamada bir yabancılar masası kurup, birçok ülkeyi tarayacağız ve bir hareket başlatacağız. Ben de başında olacağım. Buna devam edeceğiz ama bu da isteğine bağlı futbolcuların. Herkesin dosyası bende mevcut, dedikleri, yazdıkları ve babalarının söyledikleri. Yabancı masasını ayrı bir kurum olarak kurduk. Ayrı bir müessese olacak" dedi.