Ihlas Haber Ajansı Ana Sayfası
Son Dakika :
4 Tem 2009, Cumartesi
Servisler | Abonelik | Reklam Alanları | İletişim | Sitene Son Dakika Ekle
Skip Navigation Links
Ana Sayfa
Tüm Haberler
Dünya
Ekonomi
Spor
Politika
Kültür Sanat
Sağlık
Güncel
Magazin
Teknoloji 
Asayiş
Çevre
Eğitim
Skip Navigation Links
Üye Giriş
Skip Navigation Links
Seçim 2009
Başkan Adayları
Arşiv
Video Galerisi
Fotoğraf Galerisi
Gazete 1. Sayfaları
Hava Durumu
Manşetler
 



Ana Sayfa > Sağlık Önceki Haber    |     Sonraki Haber   
 
Her yıl 2 milyon kişi KOAH'tan ölüyor
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Hüseyin Fidan, dünyada her yıl 2 milyon 75 bin kişinin kronik obstrüktif akciğer hastalığından (KOAH) öldüğünü söyledi.

 Habere Yorum Yazın Habere Puan Verin
Her yıl 2 milyon kişi KOAH'tan ölüyor
ESKISEHIR
21.11.2008 15:51:10

Fidan, KOAH'ın akciğerleri harap eden ve etkilediği kişilerin nefes alıp vermesini giderek güçleştiren, ilerleyici bir hastalık olduğunu belirterek, "Dünya Sağlık Örgütü, her yıl 2 milyon 75 bin kişinin KOAH sebebiyle öldüğünü bildirmektedir.

Ülkemizde ise her yıl yaklaşık 26 bin kişinin öldüğü KOAH, tüm dünyada kalp hastalığı, felç ve akciğer iltihaplanmasından (pnömoni) sonra AIDS ile birlikte dördüncü ölüm sebebidir.

KOAH için en önemli risk faktörü, sigara içimidir. Sigara dumanı ile karşılaşmada solunum sıkıntısı ve KOAH'a sebep olmaktadır. KOAH'a yol açtığı belgelenmiş diğer sebepler arasında mesleki toz ve kimyasal maddeler (buhar, tahriş edici, duman) ve iyi havalandırılmayan konutlarda ısınma ve yemek pişirmede kullanılan organik (odun, kurutulmuş bitki, tezek) yakıtlar da yer almaktadır.

Hastalık kentlerde yaşayanlarda dördüncü ölüm sebebi iken, kırsal alanlarda yaşayanlarda üçüncü ölüm sebebidir" dedi.

Tedavi edilebilen bir hastalık olan KOAH'ta en önemli engelin, hastalığın yetersiz teşhisi olduğunu kaydeden Fidan, "KOAH'lı hastaların yarıdan fazlası, henüz bu hastalığa sahip olduklarını bilmemektedirler.

Hastalığın belirtileri olan öksürük, balgam ve nefes darlığı, genellikle hastaların günlük işlerini yürütmesini kısıtlamaktadır. Bir solunum testi ile (spirometri) hastalık kolayca teşhis edilebilir.

Bazı risk faktörlerine, özellikle de sigara dumanına maruz kalmış olmak, KOAH tanısında en önemli kuşku sebebidir. KOAH ne kadar erken teşhis edilir ve ne kadar erken tedaviye başlanırsa, hastalığın seyri o kadar iyi olur.

Hastaların sigarayı bırakması, mesleksel ve çevresel faktörlerden uzaklaşması en önemli tedavi yoludur" diye konuştu.

 


 
 
 
 
        
Haberin Yorumları
 
   
Toplam Yorum [0]   Yorum Yaz
  
Bu haber için henüz hiçbir yorum yapılmamıştır.
 
   Diğer Haberler

 
   En Son Eklenen Haberler 
     
 
   En Çok İzlenen Videolar

Bunlar ne böyle!
 
Canlı yayında trafik kazası
 
Çin işi apartman!
 
Polisten meydan dayağı!
 

 
   En Son Eklenen Videolar 
T Milletvekilinin tornunu kaçıran zanlı linçten kurtuldu

İzlenme Sayisi : 41 Eklenme Tarihi : 04.07.2009

T Abbas Dede 118. yaşını kutladı

İzlenme Sayisi : 459 Eklenme Tarihi : 04.07.2009

T Çiftçiler borsayı bastı!

İzlenme Sayisi : 332 Eklenme Tarihi : 03.07.2009

T 135 metre aşağıda denetleme

İzlenme Sayisi : 361 Eklenme Tarihi : 03.07.2009

T Muhabir tokadı bastı

İzlenme Sayisi : 948 Eklenme Tarihi : 03.07.2009

   Fotoğraf Galerisi
 
Beyniniz ışıldasın
Her biri tasarım harikası olan bu fotoğraflar, iyi bir beyin jimnastiği yaptırıyor....
    
Bu kediler çok garip
Bu kediler çok garip...
    
Dünyadan araba manzaraları
Dünyadan araba manzaraları...
    
Kanlı sporlar!
Kanlı sporlar!...
Servisler | Abonelik | Hakkımızda | Prodüksiyon Hizmetleri | Reklam Alanları
Yasal Uyarı | Insan Kaynakları | SDC | İletişim | Sitene Son Dakika Ekle | Açılış Sayfası Yap
(C) İhlas Haber Ajansı 1993-2008. Her Hakkı Saklıdır.

29 Ekim Cad. İhlas Medya Center, Medya Blok Kat:2 Yenibosna-İstanbul
Telefon: 0212 454 33 33 - Faks: 0212 454 33 35