Ihlas Haber Ajansı Ana Sayfası
Son Dakika :
  1 Aralık 2008, Pazartesi 
Servisler | Abonelik | Hakkımızda | Prodüksiyon Hizmetleri | İletişim
Ayrach
Skip Navigation Links
Ana Sayfa
Tüm Haberler
Dünya
Ekonomi
Spor
Politika
Kültür Sanat
Sağlik
Güncel
Magazin
Teknoloji
Asayiş
Çevre
Eğitim
Skip Navigation Links
Üye Giriş
Skip Navigation Links
Arsiv
Videolar
Foto Galeriler
Gazete 1. Sayfalari
Hava Durumu
Son 24 Saat
 

Ana Sayfa > Politika Önceki Haber    |     Sonraki Haber   
 
Talat: "Gevşek Federasyon istiyorum"
Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Atina'da bir radyo kanalına açıklamada bulunduğunu ve Kıbrıs'ta gevşek bir federasyon istediği iddia ediliyor.
İSTANBUL
11.10.2008 16:43:05

Haber göre, Cumhurbaşkanı Talat söz konusu radyo kanalına yaptığı açıklamada; "İki kurucu devletin daha çok, federal hükümetin ise daha az yetki sahibi olacağı gevşek bir federasyon istiyorum" şeklinde konuştu.

Gazete, Talat'ın konuşmasında "konfederasyon istemediğini" vurguladığını ve şunları söylediğini savundu: "Konfederasyon, egemen devletlerin var olduğu ve aralarında bazı federal anlaşmalar yapmaları demektir.

Bunu istemiyorum. Federal hükümette Kıbrıslı Rumlarla eşit olmam durumunda konfederasyona ihtiyacım yoktur."

"Zaman içerisinde güvenin sağlanması sonrasında iki kurucu devletin yetkilerinden bazılarını federal hükümete bırakmayı düşünmeye başlayacaklarını" vurgulayan Talat, ABD örneğini vererek, "Ayrı devletlerden oluştular ancak zaman içerisinde çok güçlü federal bir hükümet oluşturdular" şeklinde konuştu.

Talat; "Kıbrıslı Türklerin, normal bir federe ülkede kurucu devletlerin istediklerinden daha fazlasını istemediğini" vurguladı ve şunları söyledi:

"Eğer, örneğin; kurucu devletlerin yetkileri arasında üçüncü ülkelerle kültürel, ekonomik anlaşmalar imzalama yetkisinin de olması gerektiğini söylediğimizde, Kıbrıslı Rumlar "Aa, konfederasyon istiyorsunuz" şeklinde yanıt veriyorlar. Hayır, bu Almanya'da ve Belçika'da oluyor ve bunlar konfederasyon değildirler".

Cumhurbaşkanı Talat; "partenojenezden bahsettiği zaman, oluşturulacak yeni devletin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devamı olmayacağını kastettiğini" ifade etti ve "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin devam devleti orada olacaktır. Kıbrıs Türk hükümetinin, meclisinin, mahkemelerinin kararları geçerli olmaya devam edecektir.

Kıbrıslı Rumlar, kendi hayal güçleriyle eleştiride bulundular ve bu cümle konusunda büyük sorunlar çıkardılar" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin garantörlüğü konusunda ise Talat; Kıbrıslı Türklerin "sonuna kadar garantörlükte direteceklerini" ifade ederken, Türk askerinin çözüme kadar adada kalmayı sürdüreceğini, ancak çözümden sonra gideceğini belirtti.

Habere göre; Kosova tarzı bir çözüm düşünüp düşünmediği şeklindeki soruya "Şimdilik böyle bir çözüm düşünmediği" şeklinde yanıt veren Cumhurbaşkanı Talat; neden "Şimdilik" kelimesini kullandığının sorulması üzerine ise "Her zaman burada olup olmayacağımı ya da benden sonra gelenin benimle aynı politikayı izleyip izlemeyeceğini bilmiyorum" yanıtını verdi.

Gazete; Cumhurbaşkanı Talat'ın açıklamasında; Annan Planı konusunda izlediği tutum sebebiyle Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'ı affettiğini belirttiğini ve Hristofyas'tan; "Türkiye'yi suçlamaktan vazgeçmesini, BM'nin müzakerelere daha geniş müdahalesini kabul etmesini ve müzakerelerde ele alınan konulara ilişkin Kıbrıslı Türklere mesaj göndermemesini istediğini" de sözlerine eklediğini yazdı.

MESUT GÜNSEV - LEFKOŞA


 
 
 
 
        
Haberin Yorumları
 
   
Toplam Yorum [0]   Yorum Yaz
  
Bu haber için henüz hiçbir yorum yapılmamıştır.Bu habere ilk yorumu yapan siz olun
 
   Diğer Haberler

 
   En Son Eklenen Haberler 
     
 
   En Çok İzlenen Videolar

Vahşeti keyifle izliyorlar!
 
Halatı havada koptu
 
Hatay'da terör saldırısı: 1 polis şehit
 
İşte mükemmel pilot
 

 
   En Son Eklenen Videolar 
T Bugün gökyüzü Türk Bayrağı

İzlenme Sayisi : 144 Eklenme Tarihi : 01.12.2008

T Şehir magandaları restoranı bastı!

İzlenme Sayisi : 238 Eklenme Tarihi : 01.12.2008

T İngiltere'yi şoke eden görüntü!

İzlenme Sayisi : 210 Eklenme Tarihi : 01.12.2008

T Ak Parti İstanbul İl Binası'nda patlama

İzlenme Sayisi : 213 Eklenme Tarihi : 01.12.2008

T Kocaeli'nde doğalgaz patlaması: 2 ölü

İzlenme Sayisi : 246 Eklenme Tarihi : 01.12.2008

   Fotoğraf Galerisi
 
Venedik sular altında
İtalya’nın ada şehri Venedik’te "aqua alta" (suların yükselmesi) alarmı verildi....
    
Galatasaray: 3 Hacettepe: 1
Galatasaray, Hacettepe'yi 3-1 mağlup etti...
    
Kadıköy'den çıkış yok
Turkcell Süper Lig'in 13. haftasındaki derbi maçta Fenerbahçe, ezeli rakibi Beşiktaş'ı 2-1 mağlup et...
    
Trabzonspor Kayseri'ye takıldı
Lider Trabzonspor, zorlu Kayseri deplamanından 1 puanla döndü....



Any
Servisler | Abonelik | Hakkımızda | Prodüksiyon Hizmetleri
Yasal Uyarı | Insan Kaynakları | SDC | İletişim | Açılış Sayfası Yap
(C) İhlas Haber Ajansı 1993-2008. Her Hakkı Saklıdır.

29 Ekim Cad. İhlas Medya Center, Medya Blok Kat:2 Yenibosna-İstanbul
Telefon: 0212 454 33 33 - Faks: 0212 454 33 35