GENEL - 19 Eylül 2017 Salı 08:25

Çiftçilerin patoz mesaisi başladı

A
A
A
Çiftçilerin patoz mesaisi başladı

Hakkari’nin Geçitli köyünde tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, kış hazırlıklarını bitirmek için hummalı bir çalışma içine girdiler.

Hakkari’nin Geçitli köyünde tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçiler, kış hazırlıklarını bitirmek için hummalı bir çalışma içine girdiler.


Geçitli köyünün Piremedan Mahallesi sakinleri, yaz aylarında bin bir zorlukla yaylalarda biçtikleri otları köye getirerek saman yapıyor. Köy halkının saman tozundan ve patoz makinesinin gürültüsünden rahatsız olmamaları için harman alanında patoz yapmaya başlayan çiftçiler, akşam saatlerine kadar çalışıyor.


Yaptıkları işin atalarından kendilerine miras kalan bir kültürün parçası olduğunu belirten köy sakinlerinden Tarık Korkmaz, yaşamın bütün zorluklarına rağmen köylerini sevdiklerini ve mutlu olduklarını söyledi. Korkmaz, "Yüksekokul mezunuyum. Boşta olduğum için kendi köyümde hayvancılıkla uğraşıyorum. Yaz sıcağında el gücüyle biçtiğimiz otları şimdi patoz makinesinden samana çeviriyoruz. Bizler köyde imece usulü birbirimize yardım ederek her gün bir komşumuzun otunu harmanlıyoruz. Tek geçim kaynağımız hayvancılıktır. Tabii ki işimiz de çok zor. Engebeli bir coğrafyadayız. İş makineleriyle ot biçemiyoruz. Toprakta da bereket kalmamış, eskisi gibi ot verimi alamıyoruz. Umarım hayvanlarımız kışın aç kalmaz” diye konuştu.


Kürtçe konuşan köy sakinlerinden H. Recep Korkmaz ise, Ramazan ayında oruçlu halde biçtikleri otları şimdi patoz makinesinden samana çevirdiklerini belirterek, hallerinden memnun olduklarını söyledi.


İmece usulü çalışan çiftçilerin bir kısmı mera ve yaylada kalan otları köy merkezine taşırken, diğer çiftçiler ise harmanladıkları otların rüzgârdan etkilenmemesi için patoz makinesinin üzerine örttükleri brandayla zorlu mesaiyi bitirmeye gayret ediyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.