GENEL - 01 Temmuz 2018 Pazar 21:42

Doğa severler terörden temizlenen sat göllerinde şenlik düzenlediler

A
A
A
Doğa severler terörden temizlenen sat göllerinde şenlik düzenlediler

Hakkari Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları kulübü 3 bin 100 rakımlı sat göllerinde düzenlediği “Doğa Sporları Şenliği” renkli görüntülere sahne oldu.

Hakkari Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları kulübü 3 bin 100 rakımlı sat göllerinde düzenlediği “Doğa Sporları Şenliği” renkli görüntülere sahne oldu.


Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde geçen yıl güvenlik güçlerince gerçekleştirilen başarılı operasyonlarla terörden arındırılan 3 bin 100 rakımlı Sat buzul göllerinde düzenlenen "Doğa Sporları şenliği" renkli görüntülere sahne oldu. Hakkari Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları kulübü tarafından düzenlenen doğa şenliğine il dışından olmak üzere onlarca doğasever ve sporcu katıldı. 3 gün boyunca devam eden şenlikte güvenlik güçleri hakim tepelerde huzuru sağlarken doğaseverler ise sat göllerinde kano, yüzme, bot, doğa yürüyüşü ve tırmanış gibi etkinlikler gerçekleştirdi. Gece geç saatlere kadar yaktıkları kamp ateşi etrafında oturan doğaseverler, Türkçe ve Kürtçe şarkılar seslendirerek doyasıya eğlendi. Şenliği değerlendiren Cilo Doğa Derneği Başkanı Hacı Tansu, sat dağları ve sat göllerine il dışından olmak üzere il ve ilçelerden katılım yapan doğaseverlerle birlikte “Doğa Sporları Şenliği” düzenlediklerini söyledi. Bu tür faaliyetleri ilin ve bölgenin doğa sporları açısından tanıtılması amacıya düzenlediklerini ifade eden Tansu, "Yaklaşık 35 kişiyle burada kamp kurduk. Doğaseverlerimizle kano, yüzme, bot, doğa yürüyüşleri gerçekleştirerek bu muhteşem doğayı fotoğrafladılar. Tabi düzenlediğimiz bu tür faaliyetlerin bölgemiz açısından ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Bölgemizin turizme kazandırılması için inşallah faaliyetlerimiz devam edecektir” dedi.


Yaklaşık 43 ülkeyi otostopla gezen dağcı ve gezginci Serap Göke ise Hakkari’nin ihtişamlı doğasını görmek için İstanbul’dan geldiğini söyledi. 1999’dan beri dağcılıkla uğraştığını ifade eden Göke, "Esasen Mersinliyim, fakat 8 yaşımdan beri İstanbul’da oturuyoruz. Annem babam öğretmen. Ben de emekliyim. Emekli olduktan sonra daha rahat oldu gezmelerim. Yaklaşık 18 yıldır gezmeye başladım. Gezdiğim ülkelerin genel olarak doğasına yöneldim. Tabi tarihini de merak edip araştırıyorum. Yabancı ülkelerin dışında en çok kendi ülkemin doğasını ve tarihini merak ettim. Toplamda 43 ülke gezdim. Şuan Hakkari’deyim. Otostopla Ege ve Akdeniz’i önce gezdim. Kendime bir proje çizdim. Birinci etapta İstanbul’dan Sivas’a geldim. Hava şartları nedeniyle geri döndüm. Bu sene Sivas’tan Van’a geldim. Oradan da Hakkari’ye geldim. Herkes merak ediyor. Neden tek başına ve otostop. Çünkü her zaman birini bulamıyorum. Neden otostop derseniz? Yine maliyet söz konusu, az parayla çok yer görmek istiyorum. Sonuçta ben emekliyim. İrtibatta olduğum meslektaşım Hacı Tansu’nun cilo sat göllerinde üç günlük programını duydum. Bu benim hayalimdi. Ve şu an buradayım. Kamp kurduktan sonra doğayı gezdik. Güzel birliktelikler oldu. Çok mutluyum. Bu organizasyonu yapan Cilo Dağcılık ekibine sonsuz teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.