YEREL HABERLER - 06 Ekim 2016 Perşembe 12:29

Hakkari’de kış hazırlıkları

A
A
A
Hakkari’de kış hazırlıkları

Hakkari’nin Doğanca köyü sakinleri ceviz hasadına başlarken, kış mevsiminde tüketmek için kestikleri hayvanların etlerinden de kavurma hazırlıyorlar.
Hakkari’ye 35 kilometre mesafede bulunan Doğanca köyünde yaşayan çiftçiler, ceviz hasadına başladı. Köyün erkekleri metrelerce yükseklikteki ceviz ağacına çıkarak ellerindeki uzun sopalarla cevizleri düşürüyor. Kadın ve çocuklar da düşen cevizleri topluyor. Atalarından kalma kış hazırlıklarının sürdüğü köyde kadınları ise, kesilen hayvanların etlerinden kışlık kavurma hazırlıyor.
Köy sakinlerinden Asiye Kaya, köylerinde eş, dost ve akrabalarla ceviz topladıklarını söyledi. Kaya, “Kış mevsiminin yaklaşmasıyla köyde telaş başladı. Bu mevsimde köyde ot, ceviz ve kışlık besin hazırlama gibi işler var. Geçim kaynağımız bunlar. Hiçbir gelirimiz yok. Yazın köyde domates, patates ve kabak yetiştiriyoruz. Şimdi de ceviz hasadı yapıyoruz. Kar düşene kadar herkes işini yapıyor. Kışın ise hayvanı olan hayvanlarına bakıyor, hayvanı olmayanlar da köyde oturuyor. Kısacası halimizden memnunuz” diye konuştu.
Köye eşi ve çocuklarıyla ceviz toplamaya gelen Zeki Kaya isimli vatandaş da, şehir merkezinde yaşadığını ve ceviz hasadının başlamasıyla eşi ve çocuklarıyla köye geldiklerini belirterek, ceviz hasadının piknik tadında geçtiğini söyledi.
Köyde kışlık kavurma hazırlayan kadınlardan Leyla Kaya ise, kesilen hayvan etinden kavurma yaptıklarını söyledi. Kaya, “Köyde hepimiz akrabayız. Zorlu kış bizi bekliyor. Elimizi çabuk tutmalıyız. Burada her gün bir evin etini hazırlıyoruz. Bu etleri terbiye ettikten sonra kaynatıp cam kavanozlara doldurarak soğuk depolarda muhafaza ediyoruz. Bu yöntem atalarımızdan bize kalmış. Etler bozulmuyor. Kış boyunca çocuklarımızla birlikte tüketiyoruz” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir