YEREL HABERLER - 08 Ocak 2017 Pazar 14:20

Hakkari’de Sarıkamış şehitlerini anma yürüyüşü düzenlendi

A
A
A
Hakkari’de Sarıkamış şehitlerini anma yürüyüşü düzenlendi

Hakkari Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından 2 bin 800 rakımda Türk bayrakları ve dualarla “Sarıkamış Şehitleri İçin Anma Yürüyüşü” düzenlendi.
Hakkari Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşüne” Hakkari Valisi Cüneyt Orhan Toprak, Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Reşit Güldal, bazı STK temsilcileri, kurum müdürleri, öğretmen ve öğrenciler ile yüzlerce vatandaş katıldı. 102 yıl önce donarak şehit düşen 90 bin asker için kentten 12 kilometre mesafede bulunan 2 bin 800 rakımlı Şüvekür Tepesinde başlayan 3 kilometrelik yürüyüş kar yağışı, tipi ve sisli hava şartlarına rağmen başarıyla tamamlandı. Kar kalınlığının yer yer 2 metreyi bulduğu zorlu parkurda Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü personelleri ayaklarına giydikleri kar ayakkabıları ile en önde ellerindeki Türk bayrağıyla yürüyerek arkadan gelenlere yol açtı. Zorlu yürüyüşün ardından Merga Bütan Kayak Tesislerine gelen yürüyüşçüler burada dev Türk bayrağını açarak Sarıkamış şehitleri için Yasin-i Şerif okuyarak dualar ettiler.
Burada günün anlam ve önemine binaen açıklamalarda bulunan Hakkari Valisi Cüneyt Orhan Toprak, bugün Hakkari’de gençlerin, askerlerle, polislerle ve vatandaşlarla bundan 102 sene önce vatan, millet ve bayrak için hiç düşünmeden verilen emirleri yerine getiren ve maalesef aşırı soğuklar nedeniyle şehit olan atalarımızı anmak, onlara şükran, minnet ve rahmetlerimizi sunmak üzere bir yürüyüş tertip ettiklerini söyledi. Vali Toprak, ”Bun görmüş olduğunuz gibi Ocak 1915’tekine benzer bir şekilde soğuk, karlı ve tipili. Bizde bu vesileyle atalarımızın ne zorluklarla mücadele ettiklerini, nerelere katlandıklarını ve vatan, millet, bayrak uğruna nasıl şehit düştüklerini hep beraber idrak etmiş olduk. Birazda olsa onların zorluklarını anıp, onların ne kadar büyük fedakarlık yaptıklarını bütün duygularımızla hissettik. Gençlerimizle bu mukaddes ve kutsal bayrağımızın 24 saat dalgalandığı bu topraklar için atalarının ne kadar büyük fedakarlıklar gösterdiğini soğuğa, kışa ve ayaza rağmen verilen emirleri yerine getirmek için vatan topraklarını korumak için nelere katlandıklarını bu vesileyle görmüş oldular. Vatan sevgilerinde bu manevi şuurlarında inşallah bu yürüyüşün, bu etkinliğin bir artı etkisinin olacağını düşünüyoruz. Gençlerin bu tarihi anı devamlı idrak etmelerini istiyorum. Bu topraklar kolay kazanılmadı ve kolay elimizde durmuyor. Bu günde bu hain emelleri üzerimizde gerçekleştirmek isteyenler var. Fakat şanlı tarihimizde olduğu gibi bundan sonrada hiçbir hain emel amacına ulaşamayacaktır. Bu gençlerimiz, bu askerlerimiz, polislerimiz ve vatandaşlarımız olduğu müddetçe ay yıldızlı bayrağımız sonsuza kadar dalgalanacaktır. Bugün olduğu gibi birlik beraberlik ve kardeşlik içerisinde devletimizi çok daha güzel, huzurlu, sağlıklı ve güçlü yarınlara hep beraber taşıyacağız” şeklinde konuştu.
Dua ve konuşmaların ardından yürüyüşün son durağı olan kayak tesislerine gelen Vali Toprak ve beraberindekiler gençlikmerkezi resim öğretmen Erdi Gür’ün Sarıkamış şehitleri anısına yaptığı kardan heykellerin açılışını yaparak hatıra fotoğrafı çektirdi.
Gençlik merkezinin resim sergisini de gezen Vali Toprak ve beraberindekiler tesislerde verilen yemeğe katıldı. Verilen ikramların ardından program son buldu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.