YEREL HABERLER - 23 Mayıs 2017 Salı 14:36

Hakkarili öğrenciler saçkıran hastalığına çare buldu

A
A
A
Hakkarili öğrenciler saçkıran hastalığına çare buldu

HAKKARİ (İHA) – Hakkari’deki Fatma Aliye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, saçkıran hastalığı için farelere üzerinde yapmış oldukları deneylerde yüzde 100 sonuç aldılar.

HAKKARİ (İHA) – Hakkari’deki Fatma Aliye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, saçkıran hastalığı için farelere üzerinde yapmış oldukları deneylerde yüzde 100 sonuç aldılar.


Hakkari Valiliği ve İl Milli Müdürlüğü tarafından eski hükümet konağı bahçesinde düzenlenen 4006 TÜBİTAK Bilim Şenliğinde, 8 okul tarafından 80 proje sergilendi. Sergide Fatma Aliye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11/D sınıfı öğrencilerinden Tuba Avcı ve Sibel Tunç, saçkıran hastalığı için fareler üzerinde yapmış oldukları deneylerden olumlu sonuç aldı. Saçkıran hastalığı bulunan fareleri İstanbul Mısır Çarşısından alarak Hakkari’ye getiren okul yönetimi ve öğrenciler, deneyler yapmaya başladılar. Siyah kuru üzümü ezerek kerem haline getirerek saçkıran olan farelere uygulayan öğrencilerin bu çalışması, fareleri 3 hafta içersinde iyileştirdi.


İHA muhabirine konuşan Tuba Avcı ve Sibel Tunç isimli öğrenciler, “Saçkıran hastalığı Hakkari genelinde daha çok göründüğü için bunu araştırdık. Saçkıran olan Hemstır farelerini deney olarak kullandık. Siyah kuru üzümü araştırdık, içinde bol miktarda minareler ve B vitamini olup saçı ve cildi beslediğini gördük. Bunu saçkıran fareler üzerinde sabah akşam uyguladık. Ezdiğimiz siyah kuru üzümü dendik. Kuru üzümü iyice ezerek yaranın üzerine bıraktık. Sabah akşam ayrı ayrı yaptık. 3 hafta boyunca uyguladık ve saç köklerinin kendilerini yenilediğini gördük. Saçkıran fareler ise bu uygulama sayesinde büyük iyileşme gösterdi” dediler.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Çöl tozu 30 Nisan’a kadar temizlenecek Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Burdur ve Isparta’da etkisini gösteren Çöl tozu taşınımı konusunda uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının bölgede olan yoğunluğuna dikkat çekilen açıklamada, “Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarımızda olumsuz etkiler gösterebilir. Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir” denildi. Bugün, Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinde yoğun bir şekilde gözlenen çöl tozu taşınımı ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, yazılı bir açıklama yayınlayarak uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının çeşitli sağlık, çevre ve ekonomik etkilere neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, oda olarak kamuoyunu bilgilendirme ve önlemlerin alınması gerekliliği konusunda uyarı yaptıkları belirtildi. Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkiler gösterebileceği aktarılan açıklamanın devamında, “Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir. Genellikle çöl tozu geçtikten en geç 2 gün içerisinde yağış ile birlikte atmosferden temizlenirken, bu sefer 30 Nisan 2024’e kadar bölgemizde yağış beklenmemektedir” denildi. Bu süreçte çöl tozu taşınımının etkilerini en aza indirmek için vatandaşlara önlem olarak önerilerin de belirtildiği açıklamanın sonunda, şu ifadelere yer verildi: "Çocuklar ve kronik sağlık sorunları olan bireyler dış ortamda uzun süre vakit geçirmemelidir. Göz yanması gibi rahatsızlıkların yanı sıra mevcut hastalıkların tetiklenme riski bulunmaktadır. Görüş mesafesinin aniden azalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Karayolunda seyahat ederken çöken toz sebebiyle takip mesafeleri uzatılmalıdır. Vatandaşlarımızın T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından işletilen hava kalitesi izleme istasyonları verilerini takip ederek gerekli önlemleri almalarını rica ederiz (https://sim.csb.gov.tr/Services/AirQuality). Çevre Mühendisleri Odası olarak, çöl tozu taşınımının etkilerini azaltmak ve halkın sağlığını korumak için tüm ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulamaktayız.”