GENEL - 18 Aralık 2017 Pazartesi 12:53

Köylülerin su çilesi

A
A
A
Köylülerin su çilesi

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Doğanlı köyü sakinleri, yıllardır evlerine el arabasıyla su taşıyorlar.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Doğanlı köyü sakinleri, yıllardır evlerine el arabasıyla su taşıyorlar. Yaklaşık bir kilometre uzaklıktan evlerine su taşıyan vatandaşlar, yetkililerden kendilerine yardım etmelerini istiyor.


İlçeye 20 kilometre uzaklıkta bulunan Doğanlı köyü, su ihtiyacını eksi 20’lere varan soğuk havaya aldırış etmeden bidonlarla karşılıyorlar. Sabah ve akşam saatlerinde su taşıyan köy sakinleri, 15 yıldır bu soruna çözüm bulunmadığını belirttiler. Köy sakinlerinde 56 yaşındaki Halef Korkmaz, 15 yıldır bu köyde yaşadıklarını söyleyerek, “15 yıldır suyu el arabalarıyla, bidonlarla omuzlayıp bir kilometre taşıyoruz. Bu sıkıntımızı kaymakamız, valimize, askeri yetkililere söyledik. Bizde vatandaşız, 15 yıldır su çilesi çekiyoruz” dedi.


Önceleri Çukurca’nın Uzundere beldesinde yaşadıklarını belirten Korkmaz, “300-400 kişi güvenlik korucusu olarak görevliydik. Daha sonra köyümüzü bırakmak zorunda kaldık. 1995 yılında köyümüzü terk ederek Doğanlı köyüne yerleştik. Ondan sonra devletimiz bize burayı yaparak 2002 yılında buraya yerleştik. Halimiz bu, çaremiz ne olacak biz de bilemiyoruz” diye konuştu.



“Biz de bu devletin vatandaşıyız”


İnsan gibi yaşamak istediklerini belirten köyün eski muhtarı Musa Alkan da; “İstanbul’da, Ankara’da insanlar nasıl yaşamak istiyorsa, biz de onlar gibi yaşamak istiyoruz. Kadınlarımız bir kilometre her gün sabah akşam olmak üzere yazın sıcak, kışın soğuk demeden evlerine su çekerek ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Biz de bu devletin vatandaşıyız, bu devletin askerliğini yapmış insanlarız, niye bu kadar haksızlığa uğruyoruz” ifadelerini kullandı.



“Kadınlarımız 15 yıldır bu rezilliği çekiyorlar”


Kamil Aksu ise 2002’den beri su sıkıntısı çektiklerini ifade ederek, “Bizde su yok, içme suyu hiç yok. Başvurmadığımız bir yer kalmadı. Ama bizim sıkıntımız bir türlü giderilmedi. Çoluk çocuk her gün su taşıyor. Kadınlarımız sabahın ilk ışıklarıyla su taşımaya çıkıyorlar. İçe suyu olmadığı için kadınlarımız 15 yıldır bu rezilliği çekiyorlar. Eksi 20’lere varan soğuğa rağmen gidip çay ve yemek için su alıyorlar. Sıkıntımız çok büyük, buna bir an önce çözüm bulunsun istiyoruz” şeklinde konuştu.


Yüksekova Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı ise kış şartlarından dolayı şu an bir çalışmalarının olmayacağını belirterek, ilkbahar mevsimiyle gerekli projeyi hazırlayarak sorunu gidereceklerini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir