GENEL - 15 Mayıs 2018 Salı 09:34

Sınırın ‘örnek’ emniyet müdürü

A
A
A
Sınırın ‘örnek’ emniyet müdürü

Çukurca İlçe Emniyet Müdürü Oktay Kapsız, sınırda halkla kaynaşmanın en güzel örneğini sergiliyor.

Çukurca İlçe Emniyet Müdürü Oktay Kapsız, sınırda halkla kaynaşmanın en güzel örneğini sergiliyor.


Yaklaşık 8 bin 500 nüfusa sahip, bir zamanlar top ve silah seslerinin hiç eksik olmadığı Çukurca ilçesi, güvenlik güçlerinin başarılı operasyonları sayesinde artık huzuru yaşıyor. Vatandaşlar gece geç saatlere kadar dışarıda dolaşmanın mutluluğunu yaşarken, yapılan sosyal ve kültürel faaliyetler ise halk ile güvenlik güçlerini daha fazla birbirine bağlıyor.


Kaymakam Temel Ayca başta olmak üzere jandarma ve polisin birlik ve beraberlik içerisinde halkla kaynaşmasının en güzel örneğinin sergilendiği ilçede, güvenlik güçlerinin halkla dayanışması ise adeta düşman çatlatıyor.



Sınırın örnek müdürü


Evli ve 3 çocuk babası olan ve yaklaşık 10 aydır Çukurca İlçe Emniyet Müdürü olarak görev yapan Oktay Kapsız, ilçe sakinleri tarafından ‘örnek polis’ seçildi. Kısa sürede ilçe sakinlerinin sevgisini kazanan ve herkes tarafından sevilen Müdür Kapsız, yapılan sosyal ve kültürel faaliyetlerde halkla iç içe olması ve yöredeki çocuklara yaklaşımıyla takdir topluyor.


İlçe sakinleriyle zaman zaman kahvehanede oturarak sorun ve sıkıntılarını dinleyen, taziye ve düğün törenlerinde kendilerini yalnız bırakmayan Müdür Kapsız, sınırda örnek bir davranış sergiliyor.


İlçe Emniyet Müdürü Oktay Kapsız’ın göreve başladığı günden beri ilçede huzurlu bir ortam olduğunu belirten ilçe sakinleri, ilçedeki bu atmosferi Kaymakam Temel Ayca ve güvenlik güçlerine borçlu olduklarını ifade etti.


Bir süre önce Çukurca Kaymakamlığı ve İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve 30 çocuğun sünnet olduğu “Kirvem Polis” sünnet şöleninde İlçe Emniyet Müdürü Oktay Kapsız ile tanışma fırsatı bulduklarını ifade eden bazı ilçe sakinleri, sınırdaki huzur ortamından çok memnun olduklarını söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.