EKONOMİ - 08 Eylül 2018 Cumartesi 13:26

Dörtyol’da, narenciye fiyatları tartışıldı

A
A
A
Dörtyol’da, narenciye fiyatları tartışıldı

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde narenciye ürünlerinin dalında satış fiyatlarının belirlenmesiyle ilgili toplantı yapıldı.

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde narenciye ürünlerinin dalında satış fiyatlarının belirlenmesiyle ilgili toplantı yapıldı. Toplantı da üreticilerin yaklaşık 45 kuruş zararla daha ucuza satış yaptıklarına dikkat çekilerek, çiftçilerin narenciyeyi dalında 1 lira 20 kuruşa satmaları yönünde tavsiye kararı alındı.


Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hacı İbrahim Seçer, Dörtyol Ziraat Odası Başkanı İbrahim Seyhan, Erzin Ziraat Odası Başkanı Ahmet Keskin, Ernar Narenciye Kooperatifi Başkanı Mehmet Nuri Ulu , S.S. Erzin Sulama Kooperatifi Başkanı Ahmet Karakurumer, S.S. Yeşilkent Sulama Kooperatifi Başkanı Mustafa Vural’ın katıldığı toplantıda yaklaşık kilo başına narenciye üretim maliyeti hesaplanarak girdi maliyetlerinin artışı nedeniyle üreticilere ürettikleri ürünlerini 1 lira 20 kuruş veya üstünde bir fiyat ile satmaları tavsiye edildi.


Yaklaşık 250 bin dekar alanda narenciye üretiminin yapıldığı Erzin, Dörtyol ve Payas ilçelerindeki narenciyenin dalında kilo satış fiyatlarının belirlenmesi için yapılan toplantıda üreticilere tavsiye niteliğinde kararlar alındı.


Toplantıda üyeler adına açıklamada bulunan Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hacı İbrahim Seçer, ”Demokrasimizin kaynağı olan Sivil Toplum Örgütlerimizin temsilcileriyle yaptığımız toplantıda, Narenciye Ürünlerinin yetiştirilmesiyle ilgili maliyet hesabı yapıldığında karşımıza çıkan rakam dekar başına 4 bin 500 TL. Ekonomik verimliliğe haiz olan bir Narenciye Bahçesinin 5 yaşında ürün vermeye başladığını düşünürsek, bu yaştan sonraki Narenciye bahçelerinin dekar başına vermiş olduğu ürün miktarı da 3 ton ile 9 ton arasında değişiklik arz etmektedir. Bizim hesaplamalarımıza göre 1 kilogram narenciye ürünü 1,20 TL’ye üretilmektedir.


Günümüzde yapılan tarımsal faaliyetimizle ürettiğimiz ürünler, ihracat kabiliyeti olan Narenciye türleridir. Ürettiğimiz bu ürünlerin girdilerini genel manada ithal ederek temin ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Narenciye ihracatı yapıyor, ama Narenciye üretimi için girdilerini ithal ediyor. Günümüzde yaşanılan döviz kuru dalgalanmalarından dolayı Narenciye sektörümüz olumsuz yönde etkilenmektedir. Özellikle üretim yapmak için elde kullandığımız ithal edilen ürünler tarımsal ilaç, gübre ve akaryakıttan oluşmaktadır.


Üreticimiz, mahsulünü dalında götürü olarak ya da kilogram değerlendirmesi yapılarak satmaktadır. Ürün fiyatlarından dolayı elde ettiği gelirle, öncelikle ürünü yetiştirmek için kullanmış olduğu tarımsal ilaç, gübre ve enerji bedellerinin ödemesini yapmaktadır. Bu ödemeler yapılırken, gün fiyatı üzerinden değerlendirilerek ödeme yapılıyor. Bu fiyatlamalardan, yani girdi fiyatlarından dolayı üreticilerimiz muzdarip durumdadır.


Sonuç olarak; sektörümüzde yaşanılan girdi fiyat istikrarsızlığından meydana gelen piyasa şartları düşünüldüğünde, üreticilerimiz ürünlerini 1 lira 20 kuruş veya üstünde bir fiyat ile satmalıdır. Gerçekleştirdiğimiz toplantıda, mevcut piyasa şartlarında Satsuma Mandalinasının 70 - 75 kuruşa alıcı bulduğu görülmektedir. Piyasada yaşanılan, gerçekleşen hadiseler değerlendirildiğinde, üreticilerimizin ürünleri kilo başına 45 kuruş düşük fiyata alıcı bulmaktadır. Çözüm ortaklarımıza ve üreticilerimize tavsiyemiz, ürünlerini belirttiğimiz fiyatlar üzerinden değerlendirerek satmalarıdır” dedi.


Narenciye hasat sezonunun, ülkemize, bölgemize, üreticilerine ve tüm sektör çalışanlarına hayırlı, uğurlu olmasını temennisinin ardından toplantıda açıklanan ortak karar imza altına alındı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.