GENEL - 20 Mart 2015 Cuma 14:16

Güneş Tutulmasını İsli Cam Ve Röntgen Filmiyle İzlediler

A
A
A
Güneş Tutulmasını İsli Cam Ve Röntgen Filmiyle İzlediler

Dünyanın günlerdir beklediği Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesiyle gerçekleşen güneş tutulması Hatay’dan da izlendi. Yurdun her noktasından görülen parçalı tutulmada, Hatay’da görüntüyü öğrenciler öğretmenleriyle izledi.
Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’da öğrenciler güneş tutulmasını isli cam ve röntgen filmleriyle izledi.
Güneş tutulmasını, bulutların izin verdiği kısa anlarda izleyebilen, çoğunluğu öğrencilerden oluşan astronomi meraklıları, saat 10.48’den itibaren başlayan parçalı güneş tutulmasını büyük bir heyecanla izlediler.
Bir dershanede coğrafya öğretmenliği yapan Derya Topal, harika doğa olayı karşısında büyülendiklerini belirterek, “Aslında kaç gündür söyleniyordu bizde uzmanlardan öğrendiğimiz kadarı ile saatlerini takip ettik. Tamda güzel bir saate denk geldi. Ders çıkış saatimize çocuklarımızla izleyebildik. Sağolsun öğrencilerimiz getirmiş filmleri ancak onunla bakabildik zaten. Güneş ile dünya arasına ay giriyor. Ayın gölgesi dünyanın bazı bölgelerinde güneş gölge olarak görünüyor. Bizde güneş tutulmasını bu şekilde yaşıyoruz. Yalnız biz biraz doğuda olduğumuz için şu anda gölgenin düştüğü yerde değiliz. Bu yüzden çok az gözlemleyebildik. Biraz batıya gidebilseydik, Edirne’de İzmir’de, Ege Denizinde, Yunanistan’da biraz daha rahat görebilirdik. Bizim baktığımız bölgeden güneşin kuzey doğusunda böyle küçük bir kararma oldu. Biz ancak bu kadarını görebildik. Batıda olsaydık o gölgenin izini çok daha rahat görecektik” dedi.
Öğrencilerde izledikleri güneş tutulmasının ardından Güneş’in kuzey doğusunda bir kararma olduğunu belirterek, “Ama bu Avrupa’da yüzde 90 ve Avrupa’nın batı kısmındaki adalarda yüzde 100 olarak görünüyor. Yani tamamen gece olacak. Ama bizde sadece kuzey doğusunda birazcık kararma göründü” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir