ÇEVRE - 04 Ekim 2018 Perşembe 09:44

Hatay sahillerinden 4 yılda 4 bin ton atık toplandı

A
A
A
Hatay sahillerinden 4 yılda 4 bin ton atık toplandı

Hatay sahillerinde ve denizde 4 yılda 4 bin ton atık toplandı.

Hatay sahillerinde ve denizde 4 yılda 4 bin ton atık toplandı.


4 yıldır her yaz sezonunda gerçekleştirilen çalışmalarda, dünyanın en uzun ikinci sahili olma özelliğine sahip Samandağ sahil kesiminde su sümbülleri ve dış kaynaklı atıklar toplandı.


Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bayram Öksüz, deniz temizleme projesinin 2015 yılında başlatıldığını belirterek, 2018 yılı sahil ve deniz temizliğinin sonuna geldiklerini belirtti. 3 aşamada temizlik çalışması gerçekleştirdiklerini söyleyen Öksüz, “Bu temizlik çalışmalarını üç aşamada gerçekleştirmekteyiz. Birincisi deniz içerisindeki katı atıkların deniz aracı yani tekne ve gemi marifeti ile toplanması, ikinci aşama sahildeki, kumsaldaki birikmiş olan atık ve çöplerin yine insan gücü ve makine marifeti ile toplanması, üçüncü aşama ise balıkçı barınaklarına yerleştirmiş olduğumuz konteynırlar içerisine balıkçılarımızın ağına takılan katı atıkların çöp, naylon ve benzeri atıkların biriktirilmesi ve toplanması şeklinde gerçekleştirmekteyiz. Buradaki temel amacımız hem deniz ortamındaki atıkların toplanması yani deniz canlılarının ekosistemlerinin iyileştirilmesi, geliştirilmesi hem de denize giren vatandaşlarımızın ve turistlerimizin sağlıklı ortamda denize girmelerini sağlamak. Sahilde ise temiz bir sahil ve kum bandı oluşturarak yine insanlarımızın bu ortamlardan istedikleri, diledikleri gibi faydalanmaları ve konforlu bir alan yaratılması. Burada bu projenin başka bir amacı da biliyorsunuz bölgemiz en önemli deniz kaplumbağaları için üreme ve yumurtlama alanı, bunlar içinde risk oluşturan, tehlike oluşturan bu çöplerin temizlenmesi ve alınması bunlar içinde önemli bir hizmet ve önemli bir temizlik ayağı bizim açımızdan projenin çok değerli ve önemli olduğunu göstermektedir. Vatandaşlarında Yalnız burada bu temizlemiş olduğumuz sahili ve denizi kullanan vatandaşlarımızdan bir ricamız var o da şu, kendi kullandıkları bu alanları hem denizimizi hem de sahilimizi buldukları gibi tekrar bırakmaları ve temizlik yapmaları, temiz tutmaları çok önem arz etmektedir” dedi.



"Sahil ve kumsal temizliklerini insan gücüyle yapıyoruz"


Hatay’daki sahil ve kumsalların temizliklerinin insan gücüyle yapıldığını ifade eden Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bayram Öksüz, “Daha öncede söz ettiğimiz gibi deniz ve kıyı temizliğimizin ikinci aşaması sahil, kumsal temizliği bu temizliği insan gücü ve makine marifeti ile yapıyoruz. Arkamızda gördüğünüz arkadaşlarımız sabahtan akşama kadar sahilimizdeki tüm çöpleri biriken kirlilikleri toplamakta ve poşetler içerisinde ambalajlayarak onları çöp nakil araçlarımıza teslim ederek bertaraf tesisine göndermektedir. Bu vesile ile Nisan ayında başlatmış olduğumuz projenin ikinci ayağında kumsalımızın tamamen temiz ve insanlarımızın rahatlıkla kullanabileceği hijyenik bir ortam haline gelmektedir, Bu vesile ile hem arkadaşlarımıza hem de projenin içerisinde yer alan ekibimize teşekkür ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.