KÜLTÜR SANAT - 04 Ağustos 2018 Cumartesi 09:22

Hataylı ressamın spatula devrimi

A
A
A
Hataylı ressamın spatula devrimi

Hatay’da yaşayan 48 yaşındaki Kadın Ressam Perihan Çapar, spatula tekniği ile çizdiği resimlerini sanatseverlerin beğenisine sunuyor.

Hatay’da yaşayan 48 yaşındaki Kadın Ressam Perihan Çapar, spatula tekniği ile çizdiği resimlerini sanatseverlerin beğenisine sunuyor.


Hatay’ın Merkez İlçesi Antakya’da bulunan atölyesinde resim sanatını icra eden Hataylı Ressam Perihan Çapar’ın resim sanatına getirdiği yeni soluk olan spatula tekniği büyük ilgi görüyor.


Küçük yaşlardan itibaren resim çizdiğini belirten Perihan Çapar, “Ben kendimi bildim bileli resim yapıyorum hani sonradan bir kursa gideyim de öğreneyim diye değil kendimi bildim bileli resmin içindeyim. Hatta annemin bana anlattığı bir anı var hiç unutmam çocukluğumda benim hatırlamadığım bir anı, topladığım kâğıt parçalarıyla oturup saatlerce resim yaparmışım ama bu olayı ben hatırlamıyorum” dedi.



"Antakya’nın dokusunu spatula ile tuvale yansıtıyorum"


Bir fotoğraftan esinlenerek resim çizdiğini ifade eden Perihan Çapar, “Genellikle resim çalışmalarım Antakya ağırlıklı, Antakya’nın tarihi dokusu ve emekçi insanlarımızı çalışmayı seviyorum. Bir fotoğraftan esinleniyorum, o fotoğrafı alıp kendi yorumumu katarak spatula tekniği ile çalışıyorum. Arada bir spatulanın yanı sıra parmaklarımla o boyayı alıp sürdüğüm olmuştur çoğunlukla kendimi kaptırdığım zaman o heyecana. Bazen spatula da yetersiz kalıyor, bir bakıyorum ellerimle girişmiş resim yapıyorum. Antakya’mızı tanıtmayı seviyorum genelde, çünkü Antakya’mızın tarihi bir geçmişi var, bir kültürü var. Onları tuvale yansıtıyorum” dedi.



"Spatulayla resim yaparken kendimi özgür hissediyorum"


Spatula tekniğinin resim çizerken kendisine özgürlük kattığını vurgulayan Ressam Perihan Çapar, “Spatulayla kendimi resim yaparken daha özgür hissediyorum. Kendimi daha iyi ifade ettiğimi hissediyorum. Daha coşkulu çalışıyorum. Tabi ki arada bir fırçayla da çalışmalarım oluyor genelde de ama çoğunlukla spatula kullanıyor, spatulayı seviyorum böyle fırça gibi kullanmak özgürce o darbeyi atmak, boyalarla spatulayı dans ettirmek, onun için spatula diyorum ben. Ben spatulayı daha çok seviyorum. Genelde de sanırım bizim ülkemizde edindiğim bilgilere göre spatula tekniği biraz azmış. Ben spatulayı tercih ediyorum. Daha özgürce çalışıyor, kendimi daha iyi ifade ediyorum” dedi.



"Resim yapmak nefes almak gibi bir şey"


Resim çizmenin önemine vurgu yapan Hatay Ressam Perihan Çapar, “Resim yapmak nefes almak gibi bir şey diyorum. Ben Perihan olduğumu görüyorum resim yaparken. Kendimi belki sözlü olarak insanın ifade edemediği zaman tuvale yansıttığını, kendi iç dünyasını yaşamak istediklerini tuvale yansıttığını, gerek bir spatula darbesiyle gerek bir lekeyle, bir ışık veya gölgeyle orada ben kendimi ifade ettiğimi hissediyorum” açıklamalarında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Bu proje ile istilacı balık türlerinin popülasyonu azaltılacak Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanarak Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylanan ‘Sakaryabaşı Mevkiindeki İstilacı Balık Türlerinin Son Durumu ve İstilacı Türlerle Mücadelede Etkin Av Araçlarının Belirlenmesi Projesi’ çalışmaları başladı. Türkiye’de göl, baraj gölü, gölet ve akarsular genelinde 1980’li yılların ikinci yarısından itibaren yapılan bilimsel çalışmalarda, istilacı balık türleri tespit edilmeye başlanmıştı. 2000’li yılların ilk yarısından itibaren ise mevcut su kaynaklarında istilacı balık türlerinin popülasyon yoğunluklarının hızla arttığı görülmüştü. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çifteler ilçesinde bulunan Sakarya Nehri’ndeki istilacı türleri önleyebilmek için ‘Sakaryabaşı Mevkiindeki İstilacı Balık Türlerinin Son Durumu ve İstilacı Türlerle Mücadelede Etkin Av Araçlarının Belirlenmesi Projesi’ni hazırladı. Tarım ve Orman Bakanlığınca onaylanan proje çerçevesinde 15 Nisan 2024 tarihi itibariyle, Çifteler ilçesi sınırları dâhilinde bulunan Sakarya Nehri’nin Sakaryabaşı mevkii ile Eminekin bendi arasındaki yaklaşık 12 kilometre ve su yüzey alanı 200 hektar olarak belirlenen bölgede başladı. Çalışmalarına başlanan proje ile; Çifteler ilçesi Sakaryabaşı mevkiindeki istilacı ve doğal türlerin kompozisyon dağılımları belirleneceği, istilacı türlerin yaş, boy, ağırlık dağılımları; büyüme, kondisyon gibi temel parametreleri ile mide içeriği analizleri yapılacağı, balıkçılık biyolojisi açısından değerlendirilmesi gerçekleştirileceği ve istilacı türlere yönelik en verimli av aracı tespit edilerek, istilacı türlerin popülasyon yoğunluğunun azaltılmasında kullanımı sağlanacağı belirtildi. Proje sonunda istilacı türlerin popülasyonunu azaltmak, böylelikle mevcutta bulunan doğal türlerin beslenme, büyüme ve üreme şartları üzerindeki istilacı tür baskısının ortadan kaldırılacağının hedeflendiği açıklandı.