YEREL HABERLER - 23 Nisan 2015 Perşembe 10:51

Kırıkhan'da Sosyal Tesisin Temeli Atıldı

A
A
A
Kırıkhan'da Sosyal Tesisin Temeli Atıldı

Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde belediye tarafından içerisinde 2 adet 100 kişilik sinema salonu, çok amaçlı salon ve modern kafelerin bulunacağı sosyal tesisin temeli törenle atıldı.
Kırıkhan Devlet Hastanesi civarında bulunan sosyal tesisin temel atma törenine AK Parti Hatay Milletvekili Mehmet Öntürk, Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, İlçe Emniyet Müdürü Hakan Bıyık, Jandarma Komutanı Temel Aday, daire amirleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Temel atma töreninde önce bir konuşma yapan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, "Borçlu bir belediyeydik ama aynı zamanda güçlü bir belediye olarak borçlarımızın bir kısmını öteledik, bir kısmının da ödemesini gerçekleştirdik" dedi.
Kırıkhan’da eksikliği en çok hissedilenin kültür merkezi olduğunu belirten Başkan Yavuz, “Kültür merkezinin projesi tamam, Bakanlıktan da ödeneği ayrıldı, sadece projede daha iyi olabilmesi anlamında küçük birkaç düzenleme var. Değişiklikler bittikten sonra ihalesi yapılıp yapım aşamasına geçilecek” diye konuştu.
Kırıkhan’a Kent Ormanı yapılabilmesi için girişimlerin sürdüğünü belirten Başkan Yavuz, “Kent ormanı bin 500 dönümlük bir alanı kapsıyor. Proje aşamasını bitirdik, şu an bakanımızın önünde, kent ormanımızın içerisinde Çocuk Köyü, Osmanlı Köyü, bu bölgede olmayan tarih yolu bulunacak. Çalışmaya protokol imzalanınca hemen başlayacağız” dedi.
Kırıkhan’a Sağlık Meslek Yüksekokulu ve fakülte yapılması için çalışmaların sürdüğünü belirten Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, şunları kaydetti:
“Lise kampüsü ile ilgili Kırıkhan’a 400 kişilik üniversite öğrenci yurduyla ilgili arsa tahsisimiz bitti. 40 derslik bir Anadolu Lisesinin temeli yakın bir zamanda atılacak. Üniversite ile ilgili çalışmalarımız son durumda Kırıkhan’da Sağlık Meslek Yüksek Okulu ve bir fakülte yeri ile ilgili karar verildi, Üniversite yönünden bizim hayallerimiz çok büyük, Kırıkhan bir üniversite kenti olma yolunda.”
Konuşmaların ardından sosyal tesisin temeli atıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamında bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası.” diye konuştu. (AZ-