EKONOMİ - 17 Eylül 2018 Pazartesi 09:56

MAY Tohum, yeni pamuk çeşitlerini "Bereket Şenliği"nde çiftçilere tanıttı

A
A
A
MAY Tohum, yeni pamuk çeşitlerini "Bereket Şenliği"nde çiftçilere tanıttı

MAY Tohum, Hatay’ın Kumlu ilçesinde düzenlediği Pamuk Bereket Şenliği etkinliğinde, Ar-Ge çalışmaları kapsamında ıslahını gerçekleştirdiği, yüksek lif kaliteli ve verimli yeni pamuk tohumu çeşitlerini bölgedeki pamuk çiftçilerine tanıttı.

MAY Tohum, Hatay’ın Kumlu ilçesinde düzenlediği Pamuk Bereket Şenliği etkinliğinde, Ar-Ge çalışmaları kapsamında ıslahını gerçekleştirdiği, yüksek lif kaliteli ve verimli yeni pamuk tohumu çeşitlerini bölgedeki pamuk çiftçilerine tanıttı.


1978 yılından beri sebze, tarla, endüstri ve yem bitkileri tohumlarının ıslahı, üretimi, satış ve pazarlama konularında faaliyet gösteren MAY Tohum, ülke ekonomisinde önemli bir yeri olan pamuk türünde gerçekleştirdiği Ar-Ge çalışmalarıyla adından söz ettiriyor. MAY Tohum, yerinde ıslah stratejisi doğrultusunda gerçekleştirdiği pamuk Ar-Ge çalışmaları sonucunda, üreticilerin, çırçırcıların ve tekstil sektörünün ihtiyaç ve beklentilerine çözüm olacak nitelikte pamuk çeşit özelliklerini belirlediği “MyFiber” platformu altında, yüksek lif kalite değerlerine sahip, verim gücü ve çırçır randımanı yüksek çeşitleri olan MAY455 ve MAY505 çeşitlerini Hatay’ın Kumlu ilçesinde düzenlediği Pamuk Bereket Şenliği etkinliğinde çiftçilere tanıttı.


Çok sayıda çiftçinin katılım gösterdiği etkinlikte, MAY Tohum’un yeni pamuk çeşitlerinin yanı sıra, Eurodrip-Rivulis firmasının son teknoloji damla sulama sistemleri, Valagro firmasının tarla bitkilerine özel biostimulant ve bitki besleme ürünleri ile Adama firmasının pamuk bitkisine özel pestisitleri hakkında çiftçilere bilgiler verildi. Kumlu’nun Kırcaoğlu Mahallesi İbrahim Karadeniz çiftliğinde düzenlenen Pamuk Bereket Şenliğinde, çiftçiler ürünleri yerinde inceleme fırsatı buldu.



“Lif kalitesi tekstil sanayinin aradığı ölçülerde”


Şenlikte konuşan MAY Tohum Doğu Akdeniz ve GAP bölgeleri Satış Müdürü Yusuf Aktay, “Yaklaşık 40 yıldır bu ülkenin topraklarında çeşitlerimizi ıslah ediyor, üretiyor, yurt içinde ve çevre coğrafyalarda satış ve pazarlamasını gerçekleştiriyoruz” dedi. Yeni pamuk çeşitleri hakkında bilgi veren Aktay, “Bu tarla günümüzde de görmüş olduğunuz bu çeşitlerimiz yapmış olduğumuz AR-GE faaliyetleri sonucunda bulunmuş çeşitlerdir. Pamuk ülkemiz için çok önemli bir sanayi ve endüstri bitkisi. Dolayısıyla da pamuğun kaliteli, verimli olması çok önemli çiftçimiz için. Biz de burada verimli ve kaliteli çeşitleri çiftçilerimize göstermek için bir etkinlik düzenledik. Oldukça da ilgi var, çünkü pamuk son zamanlarda gerçekten çiftçiye kazandırıyor ve tabi ki verim de önemli olduğu için verimli tohum çeşitlerini tercih ediyorlar. Burada gördüğünüz çeşitlerimiz MAY505, MAY344 ve MAY455’tir. Bu tohumların verim ortalamaları dekara 600 kilogram civarında, çırçır randımanları yaklaşık yüzde 43 ile 44 civarındadır. Aynı zamanda da lif kalitesi de çok önemli, lif kalitesi de tekstil sanayinin aradığı ölçülerdedir. MAY Tohum olarak, Ar-Ge çalışmalarımızda üreticinin, çırçır işletmelerinin ve tekstil sanayinin beklentilerini karşılayacak nitelikte pamuk çeşitlerine odaklandık ve yüksek lif kaliteli pamuk çeşitlerimizi konumlandırdığımız ‘Myfiber’ platform markasını oluşturduk. Bu tarladaki MAY505 ve MAY455 isimli çeşitlerimiz, Myfiber platform markamız altında konumlandırdığımız çeşitlerimiz. Yani yüksek verimiyle çiftçinin, çırçır randımanıyla çırçır işletmelerinin, üstün lif kalitesiyle ve iplik olabilirlik indeksiyle de tekstil sanayinin ihtiyaçlarına çözüm olacak olan çeşitlerimizdir” dedi.


Reyhanlı Ziraat Odası Tarımsal Danışmanı Hamit Efe ise, “MAY Tohum’un birçok çeşidini bu yıl tarlamızda denedik. Dekara yaklaşık 600 kilogram veriyor. Randıman ise oldukça iyi çıkıyor. Tarlamızı damlama sulama sistemiyle suladık” diye konuştu.


Tarla sahiplerinden Çiftçi Hamit Karadeniz ise şöyle dedi:


“Yıllardır arazilerimizi ekip biçiyoruz. MAY Tohum ve çeşitli firmalarla birlikte tarla günü yapıyoruz. Şu an pamuk üzerinde çalışmamız var. MAY Tohum’u tercih ettik ve çok güzel sonuçlar elde ettik. Verim ve randımanı çok iyi çıkıyor MAY Tohum’dan çok memnunuz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.