ASAYİŞ - 14 Ağustos 2018 Salı 16:07

Payas’ta bayramda huzur ve güvenin sağlanması için çalışmalar başladı

A
A
A
Payas’ta bayramda huzur ve güvenin sağlanması için çalışmalar başladı

Payas İlçe Emniyet Müdürlüğü, Kurban Bayramı tatilinin huzur ve güven ortamı içinde geçmesi amacıyla vatandaşları ve esnafları, çeşitli konularda bilgilendirdi.

Payas İlçe Emniyet Müdürlüğü, Kurban Bayramı tatilinin huzur ve güven ortamı içinde geçmesi amacıyla vatandaşları ve esnafları, çeşitli konularda bilgilendirdi.


Payas İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileri tarafından trafik güvenliği ve genel asayiş ortamının sağlanması için gerekli uygulama ve denetimlerin devam ettirileceği duyuruldu. Alınacak tedbirlere ek olarak vatandaşların kurbanlık ve bayram alışverişleri sırasında dolandırıcılık, canlı hayvan hırsızlığı, parada sahtecilik gibi suçların mağduru olmamaları için bilgilendirme çalışmalarının da yerine getirileceği kaydedildi.


Payas İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği görevlileri tarafından, kurban alım-satımı yapılan alanlarda kurbanlık alan ve satan vatandaşların, dolandırıcılara ve hırsızlara karşı dikkatli olması için 200 adet broşür dağıtımı yapıldı.


Ayrıca Payas’ta bulunan esnaflar ziyaret edilerek sahte para vemre olaylarına karşı dikkat edilecek konular ile sahte para kontrol kalemi kullanımıyla ilgili bilgiler aktarıldı.


Payas Emniyet Müdürlüğü tarafından Payas’ta ikamet eden veya bayramlaşma münasebetiyle ilçeye gelenlere bu tip bilgilendirme faaliyetlerinin devam edileceği kaydedildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.