DÜNYA - 14 Haziran 2023 Çarşamba 16:10

Osmani, AP’ye hitap eden ilk Kosova Cumhurbaşkanı oldu

A
A
A
Osmani, AP’ye hitap eden ilk Kosova Cumhurbaşkanı oldu

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, ülkenin Avrupa Parlamentosu’na (AP) hitap eden ilk cumhurbaşkanı oldu. Osmani, Kosova'nın AB üyeliği yolunda ilerlemesinin kötü niyetli güçlerin tarihsel olarak anlaşmazlık tohumları ektiği bir bölgeye barış ve uzlaşma getireceğini söyledi.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, AP Başkanı Roberta Metsola’nın davetlisi olarak geldiği Fransa’nın Strasbourg kentinde Avrupa Parlamentosu’na hitap etti. Osmani, böylece Kosova’nın bağımsız bir devlet olarak AP'ye hitap eden ilk cumhurbaşkanı oldu. Osmani’nin konuşmasının ana teması Avrupa Birliği’nin (AB) ülkeye desteği ve Kosova’nın AB'ye üyelik süreci oldu.

Osmani yaptığı konuşmada, parlamentoya hitap eden ilk cumhurbaşkanı olmaktan gurur duyduğunu belirterek, “Desteğiniz için teşekkür ederim. Kosova'nın efsane lideri İbrahim Rugova'nın da dediği gibi ‘dostsuz ev olmaz’. Özgürlük, bağımsızlık, demokrasi kelimeleri yalnızca merhum Cumhurbaşkanı İbrahim Rugova'nın söylediği üç kelime değil, bugün Kosova'yı tanımlayan kelimelerdir. Kosova bugün özgür, bağımsız ve demokratiktir” dedi.

“Güçlü bir Avrupa liderliğine ihtiyacımız var”

Kosova'nın Avrupa Birliği'ne entegrasyonunda önemli adımların atılmasının zamanının geldiğini vurgulayan Osmani, "Tüm komşularımıza işbirliği elini uzattık ve bunu halkımız daha parlak bir geleceği hak ettiği için yaptık. Bu da bölgemizde daha güçlü işbirliği anlamına geliyor” ifadesini kullandı.

Osmani, Kosova'nın AB üyeliği yolunda ilerlemesinin kötü niyetli güçlerin tarihsel olarak anlaşmazlık tohumları ektiği bir bölgeye barış ve uzlaşma getireceğini belirtti. Batı Balkanlar'daki demokratik ülkelerin AB ile bütünleşmemesinin bölgeyi kötü niyetli aktörlere karşı savunmasız bıraktığını ve bunun tüm Avrupa’da büyük bir güvenlik tehdidi oluşturduğunu ifade den Osmani, “Bölgemizin entegrasyonu sadece büyük değil, aynı zamanda stratejik bir öneme sahiptir” dedi. Osmani ayrıca Avrupa Parlamentosu’na 90’lardan bu yana Kosova’ya verdiği destek için vatandaşlarının minnettarlığını ifade etti.

Kosova'nın egemenliğe, toprak bütünlüğüne saygı duyan sürdürülebilir bir barış ve istikrar istediğini vurgulayan Osmani, “Bu süreçte her kurumda güçlü bir Avrupa liderliğine ihtiyacımız var. Bu, Avrupa ailesinin bir parçası olarak bölgemizin geleceği için proaktif, güvenilir ve anlaşılır bir yol haritası sağlayacaktır” dedi.

“Kosova, Sırpların da evi”

Ülkede yaşayan Sırplara seslenen Cumhurbaşkanı Osmani, “Kosova Cumhuriyeti sizin de eviniz, şiddet olaylarından uzak durun. Kendinizi daha güvenli hissetmeniz için elimizden gelen her şeyi yapacağız” şeklinde konuştu.

Kosova'daki tüm Sırplara ülke anayasasının garanti ettiği haklardan faydalanmaları çağrısında bulunan Osmani, Kosova’nın adaletin herkes için uygulanması ve bireylerin tüm eylemlerinden sorumlu tutulması konusundaki kararlılığını sürdürdüğünü ifade etti.

Kosova Cumhurbaşkanlığı tarafından Osmani’nin Strasbourg ziyaretine ilişkin yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanının AP Başkanı Metsola tarafından kabul edildiği, Avrupa Parlamentosu’ndaki siyasi grupların liderleri ve AB temsilcileri de bir araya geleceği belirtildi.

Enis Tabak
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İBB Başkanı İmamoğlu’nun “İhaleye fesat karıştırma” duruşması ertelendi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde “İhaleye fesat karıştırdığı” iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması 31 Mayıs’a ertelenirken savcılık bilirkişi raporuna itiraz etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde “ihaleye fesat karıştırdığı” iddiasıyla 3 yıldan 7 yıla kadar hapis talebi ve “siyasi yasak” yargılandığı davanın bugün Büyükçekmece Adliyesi’nde görülmesine devam edildi. Davaya Başkan İmamoğlu katılmazken avukatları hazır bulundu. İmamoğlu ve beraberindeki 6 kişinin daha yargılandığı davada bilirkişi tarafından hazırlanan rapora savcılık tarafından itiraz edildi. Mahkemede İmamoğlu avukatının ve iddia makamının sözleri dinlendikten sonra bilirkişi raporuna iddia makamının da itirazının değerlendirilmesi üzerine duruşmanın 31 Mayıs saat 10.30’a ertelendiği açıklandı. Mahkeme sonrası açıklama yapan İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat, konunun İmamoğlu açısından suç teşkil etmediğini ifade ederek, “Soruşturma izinin iptal edildiği bir danıştay kararı var. Bu danıştay kararına rağmen savcılık bir muhasebeciye bilirkişi incelemesi yaptırmıştır. Bu muhasebeci bilirkişi eylemlerini gözetim ve denetim görevini yerine getirmediği bahisle ihaleye fesat karıştırma kapsamında bir rapor sunmuştur. Bu rapor içerisinde gerçeklikle alakalı olmayan özellikle bir örnek verecek olursak Beylikdüzü Belediyesi’nde o dönemde iç denetçi olmamasına rağmen iç denetçinin yazılı raporu ve bildirimine rağmen bu ihaleyi iptal etmediğini ileri sürebilmiştir. Bu denli bir cürretkar bilir kişi raporu vardır. Danıştayın kaldırma kararına ve bilirkişi raporunda dahil bir sorumluluk ileri sürülememesine rağmen devam eden bir yargılamada bugüne kadar geldik” dedi. İBB Başkanı İmamoğlu’nun ara celsede verdiği ifade de ise, “ Görev yapan arkadaşlarımın hassas çalıştığına şahidim. Bahsi geçen olaylara hakim olmam mümkün değildir. Atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Suça konu ihaleyi hatırlamıyorum. Herhangi bir talimatım olmamıştır. Beraatimi talep ediyorum” dediği öğrenildi.