SAĞLIK - 21 Şubat 2018 Çarşamba 14:08

Ünüvar, üniversiteli gençlere bağımlılığı anlattı

A
A
A
Ünüvar, üniversiteli gençlere bağımlılığı anlattı

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, bağımlılıkla mücadelede en önemli unsurun güçlü aile bağları olduğunu belirterek, aile bağı zayıf olan kişilerin, zamanla farklı şeylere bağlanma ihtiyacı hissettiğini söyledi.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, bağımlılıkla mücadelede en önemli unsurun güçlü aile bağları olduğunu belirterek, aile bağı zayıf olan kişilerin, zamanla farklı şeylere bağlanma ihtiyacı hissettiğini söyledi.


İskenderun Teknik Üniversitesi Barbaros Hayrettin Konferans Salonu’nda öğrencilere “Gençlik ve Bağımlılık” konulu sunum yapan Ünüvar, bağımlılığın bütün dünyada genç nesilleri tehdit ettiğine dikkat çekti.


Bağımlılığın birçok tarifi ve sebebi bulunduğunu, ancak en kısa tarifinin “bir nesne veya maddeye esir olmak” olduğunu ifade eden Ünüvar, “Yani sizi ne esir ediyorsa; bazen TV kumandası, bazen oyun konsolu, bazen internet, bazen sigara, bazen uyuşturucu, bazen nargile. Ne esir ediyorsa o sizin için bağımlılık unsurudur” dedi.



“Her şey daha hızlı, daha hazlı olsun istiyoruz”


Değişen ve gelişen dünyada imkanlar arttıkça ihtiyaçların da arttığını belirten Ünüvar, “’Böyle bir dünyada yaşıyoruz. Bağımlı olmayıp da ne olacağız’ diye bazı arkadaşlar içinden soruyor olabilir. Baktığınız zaman bir fiziksel bağımlılıklar var; tütün, uyuşturucu, alkol gibi. Bir de davranışsal bağımlılıklar var; teknoloji, kumar, alışveriş alışkanlığı gibi. Bağımlılıklar niye gelişiyor? İnsanlar niye bağımlı oluyorlar? Çünkü artık hız ve haz çağındayız. Her şey daha hızlı, daha hazlı olsun istiyoruz. İnternette girdiğiniz zaman bir şey arayacaksınız 5 saniye bekleyemiyorsunuz” diye konuştu.



“Vücutta dopamin yükseldikçe bağımlılık artıyor”


“Daha” ve “en” kelimelerinin vücutta “dopamin” denilen hormonun salgılanmasına yol açarak, bağımlılığa neden olduğuna işaret eden Ünüvar, şöyle devam etti:


“Dopamin vücutta ödül anlamındadır. Ödül olan her şeyde dopamin salgılanır. Bu ödül yaş grubuna göre değişiklik gösterir. 60-70 yaş üzerindeki insanlar cami avlusunda oturarak kendilerini ödüllendirirken, bir başkası için bu ödül mekanizması; elindeki akıllı telefonla saatlerce bir şeyleri aramak ve merakı gidermek olabilir. Yasal veya yasa dışı maddeler de dopamin salgılatabiliyor. Vücuda alınan her madde aynı şekilde mi dopamin salgılatıyor? Hayır. Bir madde ne kadar hızlı şekilde dopamini yükseltiyorsa o kadar hızlı şekilde bağımlılık yapıyor ve o kadar hızlı bir şekilde vücutta olumsuz bir takım etkilere yol açıyor.”



“Türkiye’de 15 milyon tütün bağımlısı var”


Prof. Dr. Necdet Ünüvar, en fazla bağımlılık yapan maddenin tütün olduğuna işaret ederek, “Ayrıca tütün, toplumda en yaygın tüketilen madde. Türkiye’de 15 milyon civarında vatandaşımız tütün tüketiyor. 15 yaş üzeri nüfusun yüzde 31’i sigara bağımlısı. Bu maddelere başlarken şunu aklımızdan çıkarmayalım. Bunun bir de arka planı var. Sigara, alkol, uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı maddeleri insanlar keyif versin diye alıyor ama birileri bu işten büyük kazançlar elde ediyor” ifadelerini kullandı.



“Aile bağlarımızı güçlendirelim”


Boşlukta kalmak ile bağımlılık arasında çok yakın bir ilişki bulunduğunu vurgulayan Ünüvar, “Bağımlı insanlara baktığınız zaman boş, yalnız, amaçsız, hedefsiz, bir takım gayreti olmayan kitleler. Dolayısıyla ne yapmamız lazım. Sürekli kendimize bir hedef belirlemeli, bir şeyler üretmek için gayret etmeliyiz. Ayrıca, bağımlılıkla mücadelede en önemli şey aile. Varsa kişinin ailesi, vız gelir dünyanın gailesi. Onun için ailelerimize sıkı sıkı bağlı olalım. Annemizi, babamızı arayalım. Eğer hayatta değillerse mezarlarını ziyaret edelim, Fatiha okuyalım. Bağlarımızı güçlendirelim. En önemli şey bağ. Bağlandığınız zaman bağımlılık azalıyor. Ailenize bağlanmadığınız zaman bir şeye bağlanma ihtiyacı hissediyorsunuz. O yüzden aile son derece önemli” diye konuştu.


İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli de gençlere bağımlılık konusunda dikkatli olmaları uyarısında bulunarak, “Türkiye’nin gençliğe ihtiyacı var. Gençler olarak kendinize çok iyi bakmalısınız. Bağımlı olacaksanız bir tek şeye, çalışmaya bağımlı olmalısınız” dedi.


TBMM İdare Amiri, AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar ve AK Parti İskenderun İlçe Başkanı Beyazıt Bestami Bilgili’nin de izlediği konferansa öğretim üyeleri ve öğrenciler ilgi gösterdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Muhtarlardan Başkan Öztürk’e hayırlı olsun ziyareti Yahyalı’daki 41 mahalle muhtarı, 31 Mart yerel seçimlerinde yeniden Belediye Başkanı seçilen Esat Öztürk’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Başkanlık makamında gerçekleşen ziyarette Başkan Esat Öztürk, yeni seçilen mahalle muhtarları ile tanışma imkanı buldu. Başkan Esat Öztürk, ziyaret sırasında mahalle muhtarlarına teşekkür ederek, mahallelerin sorunlarına ve ihtiyaçlarına duyarlı bir şekilde yaklaşacaklarını belirtti. Yeni dönemde mahalle muhtarlarıyla sık sık bir araya gelerek, işbirliği ve koordinasyonu artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Başkan Esat Öztürk konuşmasında, “ Her birinizi ayrı ayrı kutluyorum. 31 Mart yerel seçimlerini hep birlikte atlattık. Seçimi kazan 41 mahalle muhtarımız da hayırlı olsun dileklerimi iletiyorum. Sizin mahallenizdeki insanlara, bizimde tüm mahalledeki insanlara hem minnet hem de hizmet borcumuz var. Allah nasip ederse bunu hep birlikte yapacağız. Önceki dönemimizde gönlünü aldığımız muhtarlarımız oldu, alamadığımız muhtarlarımız oldu. İnşallah bu dönemimizde hep beraber eksiklikleri gidereceğiz. Muhtarlarımız bizim mahallelerdeki sinir uçlarımız. İyi ki varsınız. Siz olmadan olmuyor. Bu dönemimizde imkânlarımız doğrultusunda sizlerin dertleri ile dertleneceğiz. İnşallah her mahallemizi ziyaret edip ihtiyaçları yerinde tespit edeceğiz. Hepinize başarılı çalışmalar diliyorum” diye konuştu.
İstanbul Ticaret Bakanı Bolat: “Türkiye ve Tanzanya arasında yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi” Türkiye-Tanzanya İş Forumu’nda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “İki ülke arasından yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi. Geçen yıl 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimizin 1 milyar dolar hedefini yakalaması konusunda tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç sektörü gibi önemli fırsatlar bulunuyor” dedi. Türkiye Tanzanya İş Forumu Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan’ın katılımı ile gerçekleşti. Forumda konuşan Bolat, “İki ülke arasında 1 milyar dolar ticaret hacminin belirlendi. Geçen yıl 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimizde söz konusu 1 milyar dolar hedefini yakalaması konusunda tarım, sanayi, tekstil-giyim, ilaç sektörü gibi önemli fırsatlar bulunuyor. Tanzanya tarafı ise altın, elmas, kömür, kaju ve pamuk gibi bizlere tedarik edeceği çok önemli tarımsal ürünler var” dedi. “Türkiye ve Tanzanya arasında yıllık 1 milyar dolar ticaret hedefi belirlendi” Türkiye ve Tanzanya’nın birbirine sunduğu çok önemli fırsatların olduğunu belirten Bakan Bolat, “Bu fırsatların arasında tarım, tekstil-giyim, ilaç gibi sektörler büyük önem taşıyor. Tanzanya tarafında ise altın, elmas, kömür, kaju ve pamuk gibi bizlere tedarik edeceği çok önemli tarımsal ürünler var. Türkiye-Tanzanya arasında 2023 yılında 350 milyon dolar olan karşılıklı ticaretimiz bu yıl 1 milyar dolar olarak belirlendi. İki ülke arasında çifte vergilendirilmenin önlenmesi anlaşması için maliye bakanlıklarına talepte bulunacak. Daha hızlı aksiyon alabilmek adına JETCO yeni nesil ekonomik taslak anlaşma metinlerini gönderip hızlandırma gerçekleştireceğiz. Müteahhitlik hizmetleri noktasında Tanzanya önemli fırsatlar sunmakta. Şu ana kadar 6.4 milyar dolarlık 14 adet projeyi üstlenen Türk müteahhitlerini tebrik ediyoruz. Türk müteahhitler Tanzanya’da yeni projeler üstleneceklerdir. Bu forum inşallah Türkiye-Tanzanya arasında hem siyasi alanında hem de ekonomik ticaret konusunda yeni bir dönüm noktası olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.
Trabzon Başarılı Gazetecileri Yarışmasında İHA’ya ödül Her yıl geleneksek olarak Trabzon Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen Başarılı Gazetecileri Yarışmasında İhlas Haber Ajansı (İHA) ödüle layık görüldü. Haber görüntü dalında İhlas Haber Ajansı muhabirlerinden Bekir Koca "Mezarlık Kavgası” haberi ile ödüle layık görüldü. 2023 Yılı Başarılı Gazetecileri Yarışması Ödüllerini belirlemek amacıyla Trabzon Gazeteciler Cemiyeti tarafından, 39 çalışma arasından ödül almaya hak kazanan eserler belirlendi. Buna göre, Ziyad Nemli büyük ödülüne İhsan Öksüz, jüri özel ödülüne Trabzon şehrine Basın Müzesi katkılarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’e, sanat ödülüne Trabzonlu tiyatro ve sinema oyuncusu Alper Kul, spor ödülüne Trabzon Yavuz Sultan Selim Anadolu Lisesi Futbol Takımı, yılın girişimci iş insanları ödülleri Erol Tuna (Tunalar Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı) Celil Hekimoğlu (Hekimoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı), Hamdi Abanoz (Abanoz Medya), Ali Haydar Baş (ATA Petrol İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı) ve Ahmet Muhçi (Alaska Endüstriyel Mutfak) layık görüldü. Hizmet ödülleri Üyeler arasında gazetecilik mesleğine uzun yıllar hizmet vermiş olan isimlerden seçilen Hizmet Ödülleri Varol Uzlu, Tekin Atay, Fatih Doğan, Hüseyin Atmiş, Ömer Altuntaş, Sadık Aydın, Tanju Akıncıoğlu ve Zeki Sancak’a verilirken, yarışmada ödül almaya hak kazanan eserler, haber ödülü dalında Selçuk Başar (DHA) "Ölen arkadaşı için 188 hayat kurtardı”; Haber görüntü ödülü Bekir Koca (İHA) "Mezarlık Kavgası”; Spor haberi ödülü Hasan Taşcan (Anadolu Ajansı) "Yürüyemezsin denilse de ayağa kalktı, masa tenisinde final hedefi koydu”; haber fotoğrafı ödülü Hakan Burak Altunöz (Anadolu Ajansı) "Uçurumun kenarında”; spor fotoğrafı ödülü Nurgül Günaydın (Taka Gazetesi) “Onuachu atıyor, Trabzonspor kazanıyor”; Köşe yazısı ödülü Yahya Ataman (Taka Gazetesi) “Eylül ayı üzerine”; Röportaj ödülü Ali Osman Yürük (Kuzey Ekspres Gazetesi) “Gamsız hayat herkese başka sunar garip oyunlarını”; Röportaj ödülü Hatice Üneş Aksoy (Günebakış Gazetesi) “Yıkımın gölgesinde ilk kurban bayramı hüznü”; Mizanpaj ödülü Elif Yasemin Aydoğan (Karadeniz Gazetesi) “7.7 ile böyle öldük, böyle ağlıyoruz”; Mizanpaj ödülü Enes Aydın (Karadeniz’de Sonnokta Gazetesi) “Bir yanda mucize, bir yanda gözyaşı”; röportaj dalında ve Mizanpaj dalında iki eser ödüle layık görüldü.