YEREL HABERLER - 04 Nisan 2017 Salı 15:54

4 Nisan Dünya Mayın Bilinci Günü

A
A
A
4 Nisan Dünya Mayın Bilinci Günü

Iğdır’da, 4 Nisan Dünya Mayın Bilinci ve Mayın Faaliyetine Destek Günü nedeniyle, Iğdır’ın Aralık İlçesi Subaşı karakolu 39 numaralı mayın tarlası bölgesinde tören düzenlendi.

Iğdır’da, 4 Nisan Dünya Mayın Bilinci ve Mayın Faaliyetine Destek Günü nedeniyle, Iğdır’ın Aralık İlçesi Subaşı karakolu 39 numaralı mayın tarlası bölgesinde tören düzenlendi.


Milli Mayın Faaliyet Merkezinin koordinatörlüğünde Birleşmiş Milletler kalkınma programı tarafından yürütülen proje kapsamında Iğdır Valiliği, 5’inci Hudut Alay Komutanlığı ve Aralık Kaymakamlığı katkılarıyla tören düzenlendi.


Programa Iğdır Vali yardımcısı Harun Yücel, MAFAM Dairesi Başkanı Albay Aydın İmren, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Atila Uras, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Christian Berger, 3. Ordu Komutanı İsmail Serdar Savaş, Birleşmiş Milletler Baş Teknik Danışmanı ve Proje Müdürü Benjamin Lark, Aralık Kaymakamı Kemal Duru, Aralık Belediye Başkanı Bayram Teksay’ın yanı sıra askeri erkan katıldı.


Düzenlenen törende konuşan MAFAM Dairesi Başkanı Albay Aydın İmren, Dünya Mayın Bilincini Geliştirme ve Mayın Faaliyetlerini Destek Günü nedeniyle, mayın mağdurlarını anmak ve hepsinin acılarını paylaştığını ifade etti. Albay İmren, “Türkiye sınırlarında ve yurt içi bölgelerinde bulunan ve çoğunluğu 1955 ile 1990 yılları arasında güvenlik ihtiyacı nedeni ile döşenen mayınlar, ülkemiz için bir sorun teşkil etmektedir. Ülkemiz bu sorunu ortadan kaldırmak maksadıyla çaba harcamakta ve ilgili uluslar arası anlaşmalara taraf olmaktadır. 1997 yılında imzalanan ve halen 167 Ülkenin taraf olduğu “Ottawa” sözleşmesine Türkiye 1 Aralık 2004 tarihinde katılmıştır. Türkiye’nin taraf olduğu Uluslararası sözleşme yükümlüklerini yerine getirmesi maksadıyla, 6 bin 586 sayıla kanunla 3 Şubat 2015 tarihinde Milli Mayın Faliyet Merkezi (MAFAM) kurulmuştur. MAFAM Dairesi Başkanlığının görevleri, Ülkemiz sınırları dahilinde insani amaçlı mayın faaliyetlerine yönelik politikaları belirlemek, planlamak, yönetmek, belirlenen esaslara göre gerçekleştirilmesini takip etmek, yutriçi, yurtdışı kurum ve kuruluşlarla gerekli koordinasyon ve iş birliğini sağlamaktır. Bu güne kadar geçen sürede depolarda bulunan mayınların eğitim amacıyla belirlenen miktarı dışında kalan kısmının imhası 2011 yılında tamamlanmış, Ottawa sözleşmesinin 4’cü maddesi ile ilgili olarak Ülkemizin taahhütü yerine getirilmiştir. Ankara’daki Sunay atış alanının patlamamış mühimmat temizliği 2014 yılında NATO destek aracılığıyla yaptırılmış, böylece 750 bin metrekarelik alan mühimmattan temizlenerek ekonomik kullanıma açılmıştır. Ülkemizde mayın temizliği yapan özel mayın arama temizleme bölüklerinin akreditasyonlarına yönelik faaliyetler MAFAM Daire Başkanlığı koordinatörlüğünde Kara Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı ile koordineli olarak devam etmektedir. Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen Birleşmiş Milletler kalkınma programı sorumluluğunda yürütülen doğu sınırları mayın temizleme projesi, 5 Kasım 2015 tarihinde İçişleri Bakanlığından bir protokolle Milli Savunma Bakanlığına alınmış, 4 Nisan 2016 tarihinde başlayan mayın temizliği faaliyetinde 2016 yılının sonuna kadar 122 bin 762 metrekare alan temizlenmiş ve şimdiye kadar gayet başarılı bir şekilde 9 bin 8 adet mayın bulunarak imha edilmiştir. Aralık 2016’da mevsim şartları nedeniyle ara verilen proje bu ayın ortasında tekrar başlayacaktır” dedi.


Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Atila Uras ise, “Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finansmanı sağlanan proje, mayın temizliği alanında güvenli bir Türkiye ile Milli Savunma Bakanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasındaki ilk ortaklık ve devamının olacağına ilişkin beklentimizi dile getirmek istiyorum. Mayın sahalarının temizlenmesi sınır güvenliğinin güçlendirilmesi ve dolayısıyla da yasa dışı göçün ve sınır suçlarının azaltılmasına yönelik daha geniş çaplı bir stratejinin de bir parçası. Aynı zamanda bu proje önümüzdeki yıllarda Türkiye’deki insani mayın faaliyetleri sevk ve idare edecek olan Milli Mayın Faaliyetleri Merkezinin etkin bir şekilde işlemesini de desteklemekte” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara AK Parti Grup Başkanvekili Akbaşoğlu: “Bugünün önemine uygun olarak bir görüşme oldu ve bayramlaşıldı” AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in TBMM’de görüşmesi hakkında “Bugünün önemine uygun olarak bir görüşme oldu ve bayramlaşıldı” dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özel’in görüşmesi hakkında gazetecilerin sorularını cevapladı. Akbaşoğlu görüşme ile ilgili, “Bu konuyla ilgi tabi ki daha önceden de kamuoyuna yansıyan bir talep söz konusuydu. Bu sene inşallah yerine gelmiş olacak. Karşılıklı olarak görüşüp netleştirilecek. Bugüne ilişkin bir resepsiyon. Milli egemenliğin tecelligahı olan meclisimizin 104’üncü yaşında hep beraber burada güzel bir ambiyans oluşturduk. Bütün milletimizin temsilcileri bu birlikteliği ortaya koydu. Cumhurbaşkanımızın resepsiyona teşrifleri ile hep beraber, bütün milletvekilleri ve davetliler ile Cumhurbaşkanımız bir araya geldiler. Daha sonra da içerideki odada değerli siyasi partilerimizin genel başkanları ve temsilcileri ile görüştü. İçeride milletvekillerimiz, CHP Genel Başkanı, Hüda-Par Genel Başkanı, DSP Genel Başkanı AK Parti Grup Başkanı, Meclis Başkanvekillerimiz ve Meclis Başkanımız tabi ki, MHP Grup Başkanvekili vardı. Bugünün önemine uygun olarak bir görüşme oldu ve bayramlaşıldı” şeklinde konuştu.
Çorum Trafik kazası, 4 yaşındaki Zeynep’i ailesinden ayırdı Çorum’un Alaca ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 1 çocuk hayatını kaybederken, 4 kişi de yaralandı. Kaza, Çorum-Yozgat karayolunda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, Yozgat istikametinden Çorum’a seyir halinde olan Mustafa Fansa (51) yönetimindeki 31 U 3003 plakalı otomobil ile Muhammed Y. idaresindeki 19 ACH 630 plakalı otomobil Boğaziçi köyü kavşağında çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle Fansa yönetimindeki otomobil yol kenarında bulunan tarlaya uçtu. Yoldan geçen sürücülerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekiplerinin yanı sıra 112 ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Kazada sürücü Mustafa Fansa ve araçta bulunan Muhammed Emin Fansa (17), Emine Fansa (42), Yunus Emre Fansa (10) ve Zeynep Fansa (4) yaralandı. Yaralılardan 4 yaşındaki Zeynep, sağlık ekiplerinin tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Olay yerinde ilk müdahalesi yapılan yaralılar Alaca Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Yaralılardan Emine Fansa, Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Kazanın ardından Muhammed Y., araçla olay yerinden kaçtı. Bölgedeki kameraları inceleyen polis ekipleri kaçan sürücüyü Yıldızhan Mahallesi Edebali Sokak’ta terk edilmiş halde buldu. Yaptıkları çalışmalar sonucu Muhammed Y.’ye ulaşan polis ekipleri sürücüyü gözaltına aldı. Depremzede olduğu öğrenilen Fansa ailesinin Çorum’da görev yaptığı öğrenildi. Kazayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.
Ankara Emre Belözoğlu: “Sosyal medya lağım çukuru” MKE Ankaragücü Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, “Sosyal medyanın benim için hiçbir anlamı yok. Gerçek olduğunu düşünmüyorum. Hiçbir karşılığı olmadan bir lağım çukuru olduğunu düşünüyorum” dedi. Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final ilk maçında MKE Ankaragücü, konuk ettiği Beşiktaş ile golsüz berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın mensuplarına açıklamalarda bulunan MKE Ankaragücü Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, bütün futbolcuları ile gurur duyduğunu belirterek, “Bugün Beşiktaş’a net bir üstünlük kuran oyuncu grubum vardı. İnşallah finale çıkan takım oluruz. Bu takımın çok daha iyi yerleri hak ettiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Üzgün olduğu tarafları açıklayan Belözoğlu, sezon genelini değerlendirerek, “Skorlar gelmedi. Çok fazla beraberlik var. Ama yine de oyuncu arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu. "Bu takımın ligde sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum" Sarı-lacivertlilerin teknik patronu, skor üretemediklerinden dolayı üzgün olduklarını kaydederek, şunları söyledi: “Lige hemen döneceğiz. Ligde de kendimizi sağlam pozisyona alacak skorlara ihtiyacımız var. Bu takımın sıkıntı yaşayacağını düşünmüyorum. Taraftarlarımıza, oyuncularıma teşekkür ederim. Skor gelmedi ama oyun anlamında çok yüksek bir dominasyon vardı.” "İnşallah Morutan’ın büyük bir sakatlığı yoktur" Maçta sakatlanarak oyundan çıkmak zorunda kalan Morutan ile ilgili konuşan Belözoğlu, "İnşallah Morutan’ın büyük bir sakatlığı yoktur. Tendonda bir kopma varsa o zaman altı ayı bulur. Ümit ediyorum öyle bir haber almayız. Böyle bir şey inşallah yaşamaz. Ama yaşarsa da çok iyi dönebilecek karaktere sahip bir oyuncu" dedi. “Sosyal medya lağım çukuru” Bir basın mensubunun, ‘MKE Ankaragücü futbolcularının sosyal medyada eleştirildiğini’ söylemesi üzerine, Belözoğlu, şu ifadelere yer verdi: “Sosyal medyanın benim için hiçbir anlamı yok. Gerçek olduğunu düşünmüyorum. Hiçbir karşılığı olmadan bir lağım çukuru olduğunu düşünüyorum sosyal medyanın. Alex bugün elinden geleni yapmaya çalıştı. Ben bir oyuncu transfer ederken, ondan bir performans bekleyerek ediyorum. Bugün performansında eleştirilecek bir şey bulamıyorum. Benim adıma sosyal medyanın hiçbir karşılığı yok. Bizim ailemize küfür edecekler, biz şikayetçi olduğumuzda bize yalvaracaklar yok öyle bir dünya. Bu ülkede, bu düzelmedikten sonra benim oyuncum ve ben mücadele etmek zorundayız. Sonuna kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.”