GENEL - 10 Temmuz 2015 Cuma 13:41

(Haber Özel) Iğdır'da Karpuz Hasadı Başladı

A
A
A
(Haber Özel) Iğdır'da Karpuz Hasadı Başladı

Doğu Anadolu bölgesinin önemli ölçüde meyve-sebze ve karpuz-kavun ihtiyacını karşılayan Iğdır’da karpuz hasadı yapıldı.
Iğdır’da örtü altı yöntemiyle mevsiminden 45 gün önce karpuz hasadı yapan üretici Alican Ackan bu yılki verimlilikten memnun. Aşılanmış tohum kullanılmadan üretilen karpuzlar Iğdır’dan Doğu Anadolu Bölgesi illeri yanı sıra komşu ülkelerden Azerbaycan Gürcistan, Rusya’ya da gönderiliyor. Kent genelinde yalnız kendisinin üreticilik yaptığını söyleyen Ackan, yaptığı yöntemle Iğdır’ın Oba köyünde üretilen örtü altı olarak erken üretilen 15-30 kilogramlık karpuzlar tezgahlarda yerini almaya başladı.
“DOĞAL KARPUZ ÜRETİYORUM”
10 yıldır karpuz üreticiliği yapan Alican Ackan yaptığı açıklamada, Iğdır’da yalnız kendisinin yaptığı örtü altı yöntemi ve tamamıyla tavuk gübresi ile kullanarak ürettiği karpuzların hem mevsiminden 45 gün önce hasat yaptığını, hem de tatlı ve 15 ile 35 kilo arasından organik karpuz yetiştirdiğini söyledi. Bu yıl hasadın çok verimli geçtiğini anlatan Ackan, “100 dönüm araziye ört altı yöntemle karpuz ektim normal hasattan 45 gün önce hasadını yaptım. Ben geçmiş valilerden örnek çiftçi olduğum için belgeler de aldım. Benim yetiştirdiğim karpuzlarda doğal gübre kullanıyorum, ayrıca bal kabağı ile aşılanmış tohum kullanmıyorum, tamamıyla ürünüm doğaldır. Bereketi bol bu yıl ama İnşallah pazarı da bol olur. Anlayacağınız verim iyi ama İran ve il dışından bu bal kabağı ile aşılanmış tohumlardan üretilmiş karpuzlarının gelmesi bizi bayağı etkiliyor. Ama bunu tüketicimiz olan Iğdır, Kars, Van, Ağrı, Erzurum halkı da biliyor. Bizim karpuzu tatmışlar tadını da biliyorlar. Bu yıl pazarın iyi olacağını düşünüyoruz” dedi.
“YETİŞTİRDİĞİMİ KARPUZLAR DOĞAL OLDUĞUNDAN GÜMRÜKLERDE SINIR TANIMIYOR"
Yetiştirdiği karpuzları Doğu Anadolu Bölgesindeki ilerin yanı sıra yurt dışına ihracat yaptıklarını söyleyen Ackan, “Bizim bu gönderdiğimiz karpuzlar doğal olduğu için gümrüklerde transit geçiyor. Özellikle Rusya bu konuda çok hassas davranıyor. Bizim bu ürünü analiz ettiği zaman hiçbir hata bulmadığından transit geçiriyor. Bunlar kabak aşısı olmadığı için problem çıkmıyor. Bizden bundan dolayı gurur duyuyoruz. Gümrüklerde bu mal sınır tanımıyor. Karpuz ve diğere ürünlerimizi Rusya, Azerbaycan, Gürcistan gönderiyoruz. Geçtiğimi yıl da Almanya ve Avrupa’ya gönderdik hiçbir problem yaşamadık. Bu yıl da göndermeyi düşünüyoruz” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Ağrı’da çocuklar "Minik Eller, Büyük Hayaller" ile el sanatlarına uzanıyor Ağrı Halk Eğitim Merkezi’nin öncülüğünde hayata geçirilen "Minik Eller, Büyük Hayaller" projesi kapsamında Şeyh Edebali İlkokulu öğrencileri, geleneksel Türk el sanatlarının büyülü dünyasıyla tanıştı. Proje kapsamında Halk Eğitim Merkezi’ni ziyaret eden minik misafirler, çini, kilim dokuma, naht ve filigrafi kurslarını gezerek bu sanat dallarının inceliklerini keşfetti. Deneyimli eğitmenler rehberliğinde uygulamalı çalışmalara katılan çocuklar, el becerilerini geliştirirken hayal güçlerini de harekete geçirdi. Etkinliğin heyecanı mini bir konserle doruğa ulaştı. Çocuklar, sevdikleri şarkılar eşliğinde keyifli vakit geçirirken, Türk kültürünün zengin mirasına da katkıda bulundu. İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, Halk Eğitim Merkezlerinin sadece kurslar sunmakla kalmadığını, aynı zamanda geleneksel değerlerimizi de yaşattığını vurguladı. Kökrek, "Minik Eller, Büyük Hayaller" projesinin bu açıdan büyük önem taşıdığını ve çocukların geleceğe umutla bakmasını sağlayacağına inandığını belirtti. Proje kapsamında Ağrı’daki diğer ilkokulların da Halk Eğitim Merkezi’ni ziyaret etmesi ve geleneksel el sanatlarıyla tanışmaları hedefleniyor. Bu sayede Ağrı’nın kültürel mirası gelecek nesillere aktarılırken, çocukların el becerileri ve hayal güçleri de gelişmeye devam edecek.