YEREL HABERLER - 25 Şubat 2015 Çarşamba 16:11

Hocalı Katliamının 23. Yıl Dönümü

A
A
A
Hocalı Katliamının 23. Yıl Dönümü

Iğdır’da, Hocalı katliamının 23. yıl dönümü kapsamında anma etkinliği düzenlendi.
Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği tarafından Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kentinde aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 613 kişinin katledilmesinin 23. yılı nedeniyle Iğdır’da anma programı düzenlendi. Iğdır kültür Merkezi’nde yapılan anma etkinliği saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Program kapsamında yapılan panele; konuşmacı olarak Erzurum Atatürk Üniversitesi İktisadi Bilimler Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Ural, Iğdır Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı Ziya Zakir Acar, Azerbaycan’dan Tarihçi-Yazar Khagani İsmayil katıldı.
Burada düzenlenen panelde konuşmacılar, katliamı tüm boyutlarıyla anlatırken, katliama ilişkin görüntüler izletildi.
Programa konuşmacı olarak katılan Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Karabulut, gazetecilere yaptığı açıklamada, dünya kamuoyunun bu katliama hala sessiz kaldığını anlattı. Karabulut, Hocalı’da sadece Azerbaycan Türkleri’nin öldürülmediğini belirterek, "Bu katliam, bütün insanlığın problemidir. Sadece Türkler değil, çok sayıda etnik unsurdan Müslümanlar katledilmiştir. Yakın tarihin, en büyük katliamıdır. İnsanlık adına kara bir lekedir. Uluslararası kamuoyu da bu ölçüde katliamı değerlendirilmelidir" dedi.
Uluslararası kamuoyunun katliama karşı ilgisiz kaldığını ifade eden Karabulut, bu nedenle katliamın sorumlularının hala cezalandırılmadığını söyledi. Karabulut, katliamın sorumlularının insanlık adına yargılanması gerektiğini vurgulayarak, "Dünya ülkeleri, bu katliamı konuşmak yerine Ermenistan’ın taleplerini dillendirmektedir. Bu katliama karışan herkes insanlık adına yargılanmalı ve cezalandırılmalıdır. Maalesef böyle bir şey hala gerçekleşmedi" ifadelerini kullandı.
“ERMENİLER TARİHTE BİRÇOK HALKA YÖNELİK KATLİAMLAR YAPMIŞLARDIR”
Azerbaycanlı Tarihçi-Yazar Khagani İsmayil de, Ermenilerin bütün dünyada başka halklara yönelik yaptıkları soykırımları, haksız toprak iddialarını açığa çıkarmak gerektiğini ve bu kapsamda bunların gerçek yüzlerinin dünyaya gösterilmesi gerektiğini savundu. İsmayil, “Bunlar, birçok halka karşı katliamlar işlemiştir. Kars’ta 1919 ile 1929 yıllarında katliamlar yapmışlardır, bunun belgesi de elimde mevcuttur. Yahudilere karşı, Almanlara karşı, Yunanlara karşı yaptıkları katliamların belgeleri var bende! Ermenistan meselesi üzerine uzun yıllar araştırmalar yaptım. Ermenistan, sadece Türkiye ve Azerbaycan’a karşı saldırıda bulunmadı. Gürcistan gibi Hıristiyan ülkelerde de soykırım girişimlerinde bulundu. Bu açıdan bizim vazifemiz, Ermenistan’ın bu yönünü dünya ülkelerine göstermektir. Ermeniler, istediği topraklara ulaşarak büyük bir devlet kurmak istiyor. Bu gerçekten hastalık boyutuna ulaşmış bir amaç. Bunun için de katliam yapmaktan çekinmiyorlar. Bu hastalıklı hayali tüm dünyanın görmesi gerekmektedir” dedi.
Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği Başkanı Ziya Zakir Acar, Hocalı katliamının bilimsel çalışmalarla hafızalarda yer kalması ve unutulması için böyle bir program tertiplediklerini söyledi.
Program, katliamda öldürülenlere ait fotoğraflardan oluşan resim sergisinin gezilmesi ile devam etti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir