YEREL HABERLER - 08 Ocak 2016 Cuma 11:43

Iğdır'da ‘Şehir İnsan Medeniyet Köprüsü Örnek Kişiler' Sempozyumu

A
A
A
Iğdır'da ‘Şehir İnsan Medeniyet Köprüsü Örnek Kişiler' Sempozyumu

Iğdır’da, ‘Şehir, İnsan, Medeniyet Köprüsü, Örnek Kişiler’ konulu sempozyum yapıldı.
Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kültür Merkezi salonunda Iğdır Üniversitesi ile Iğdır Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği sempozyuma konuşmacı olarak Yrd. Doç. Dr. Murat Keklik, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Güneş, Araştırma Görevlisi Nilden Ergün, Araştırma Görevlisi Derya Karaca ve Araştırma Görevlisi Hasan Biçim katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program; Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. A. Haluk Dursun’un emeği geçenlere teşekkür ve kutlama mesajının okuması ile devam etti.
Programda konuşmacılar, 5 örnek kişi olarak tanıtılan ve her biri kendi dalında eserler yayınlamış, yıllarca tarihi yapıları yıkılmaktan kurtararak onarımını yapmış, Avrupa, Balkanlar, Anadolu ve birçok yöredeki medeniyetlerin günümüze kadar aktarılmasını sağlamış, kültürlerin kaybolmasını önlemiş, Türk-İslam fikir ve düşüncelerine katkıda bulunmuş, binlerce öğrencinin yetişmesine imkan sağlamış, değerli öğrenciler yetiştirerek günümüze köprü olmuş Ali Fuat Başgil, Ekrem Ayverdi, Ahmet Süheyl Ünver, Mahir İz ve Fethi Gemuhluoğlu’nu 15 dakikalık sürelerle anlattılar.
Sempozyuma Iğdır Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Emin Erdem, Kültür ve Turizm İl Müdürü Osman Engindeniz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Eraslan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Fehmi Görkem Gençtürk, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Adem Sefa, öğrenciler ve halk katıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.