YEREL HABERLER - 14 Nisan 2015 Salı 12:57

Kıbrıs Gazilerinden Papa'ya Tepki

A
A
A
Kıbrıs Gazilerinden Papa'ya Tepki

IĞDIR (İHA) – Iğdırlı 1974 Kıbrıs Barış Hareketi Katılanlar Dayanışma Derneği Başkanı İsmet Tağal, 1915 yılında bölgede yaşayan hastaların, nenelerin, dedelerin, eline silah alamayacak masun insanların Ermeni çetelerince katledildiğini belirterek Papa’ya tepki gösterdi.
Papa’nın "20. yüzyılın ilk soykırımı Ermenilere yapıldı" iddiasında bulunmasına Iğdır 1974 Kıbrıs Barış Hareketi Katılanlar Dayanışma Derneği’nden tepki geldi. Dernek binasında bir araya gelen Kıbrıs gazileri adına açıklama yapan Iğdırlı 1974 Kıbrıs Barış Hareketi Katılanlar Dayanışma Derneği Başkanı İsmet Tağal, 1915 yılında bu bölgede eli silah tutun erkeklerin Çanakkale’de cihana karşı bağımsızlık mücadelesi verirken, geride kalan hastaların, nenelerin, dedelerin, eline silah alamayacak masun insanların Ermeni çetelerince katledildiğini söyledi. Tağal, “Elinde gördüğünüz katliamın delili olan toplu mezar fotoğrafı, bu bölgede yaşanan masun Müslümanların yaşadığı katliamlarla ilgili bir kesit. Bu fotoğraf benim doğduğum köy olan Gedikli köyünde bulunan toplu Müslüman mezarının bulunurken çekilen fotoğraftır. Iğdır’da bunun benzeri onlarca toplu mezar bulundu, bunun benzeri onlarca mezar ise daha bulunmadı. Biz bunların sorumluları ile ilgili gündem oluştururken kırmadan, dökmeden, komşuluk hakkına saygı duyuyoruz, eskiyi unutup dostluklar kurmay çalışıyoruz. Öte yandan dünyanın globalleşip dostluk kurmaya çalıştığı bu dönemde haddini bilmeyen Ruhani bir lider, dini görevini yapacağına bir siyasetçi gibi kalkmış diyor ki ‘1915 yılında Türkler Ermenileri katletmiş’ iddiasında bulunuyor. Siz tarihçi misiniz Papa efendi, bu tarihi ne kadar biliyorsunuz?” dedi.
“GEÇMİŞTE TÜRKİYE’Yİ TARİHTE SİLMEK İSTEYEN ZİHNİYET BU GÜN İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSU OLMUŞ”
Batıya tepkisini dile getiren Tağal, “Geçmişte Çanakkale’de ülkemizi işgal etmek isteyenlerin evlatlarının bugün insan hakları koruyucu olmuş. O gün Türkiye’yi tarihte silmek isteyenler, bugün insan hakları savunucusu olmuşlar. Eğer o zihniyeti taşımıyorlarsa, eğer o düşüncede değillerse, onları bir şeyi göremeye davet ediyorum. Görmüyorlarsa gözleri kördür, duymuyorlarsa kulakları sağırdı. Biz onlara her dilde anlatmaya hazırız. 1915 yıllarında burada katliama maruz kaldık. Şu anda geçmişteki işgalcı devletler, Türk milletini sindirmek istiyorlar. Tarihte sanık sandalyesinde oturtmak istiyorlar” diye konuştu.
Hocali’de Ermenilerin yaptığı katliamın daha kanının kurumadığını anımsatan Tağal, “1992’de Azerbaycan Türkleri daha bağımsızlıkları yeni ilan ederken, Ermeniler Rus tanklarının üzerine çıkarak yüzlerce Azeri Türkü katletmişlerdir. Bu hiç dile getirilmiyor. Bosna’da yaşanan katliam Papa’ya sorulduğunda ‘O bir toplu kıyımdır’ dedi. Bunu soykırım olarak görmedi. Yunanistan 1963 yılında Kıbrıs’ta insanları Rumlarla beraber diri diri yakıyordu. Hitler insanları fırınlarda yaktı, tarihte niceleri yaşandı. Bunlardan hiç bahsedilmiyor. Biz sadece tarihteki arşivlerimizi açıp konuyu aydınlatma çalışıyoruz, fakat buna rağmen hakarete maruz kalıyoruz. Papa’sından tut dedesine kadar her biri bunu sürekli dile getiriyor. Papa’nın bir ruhani lider olarak görevi barışı sağlamaktır. Birilerinin sözüne bakıp soykırım iddiaları söylemlerinde vazgeçmelidir” dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir