EKONOMİ - 05 Ekim 2022 Çarşamba 11:41

'Türk ekonomisine en çok fayda sağlayan 30 şirketten biriyiz'

A
A
A
'Türk ekonomisine en çok fayda sağlayan 30 şirketten biriyiz'

Yurtiçi Kargo Genel Müdürü Fatih Önyol, hayata geçirilen yatırımlar ve nitelikli insan gücü sayesinde Yurtiçi Kargo’nun bu yıl da Türk ekonomisine en çok fayda sağlayan 30 şirketten biri ilan edildiğini açıkladı.

Türkiye İtibar Akademisi tarafından hazırlanan Türk ekonomisine fayda endeksi araştırmasının sonuçlarına göre, Yurtiçi Kargo Türk ekonomisine en çok fayda sağlayan 30 şirket arasında gösterildi. Yapılan açıklamada, ekonomiye en büyük katkıyı sağlayan 30 şirketin bulunduğu elmas listede yer alan tek kargo şirketinin de Yurtiçi Kargo olduğu belirtildi.

“Son 3 yıl içerisinde 5 milyar TL’den fazla yatırıma imza attık”

Özellikle pandemi öncesine kadar kargo şirketlerinin ekonomi için öneminin fark edilemediğine dikkat çeken Yurtiçi Kargo Genel Müdürü Fatih Önyol, “Hastalığın ortaya çıkardığı koşullar, hem toplumun hem de müşterilerimizin farkındalığını artırdı. Güçlü, dinamik ve teknolojik kargo şirketleri ile çalışmanın ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşıldı” dedi.

Son 3 yıl içerisinde 5 milyar TL’den fazla yatırıma imza attıklarını ifade eden Önyol, “Şirketimizin ekonomiye fayda sağlamak amacıyla attığı adımlar sadece yatırımlarından da kaynaklanmıyor; Yurtiçi Kargo, şirketlerin ticaret hacmini büyütmesine olanak sağlıyor. Bugün ister e-ticaret üzerinden, ister farkı satış teknikleri üzerinden yapılsın, ticari işletmelerin işlerini ve müşteri hedef kitlesini büyüten şirket Yurtiçi Kargo’dur. Örneğin Kars’ta peynircilik yapan bir üreticinin İzmir’deki müşterisine satış yapabilmesini sağlıyoruz” diye konuştu.

Önyol sözlerine şöyle devam etti: “Şirketimiz, günümüzde artık Türkiye’nin en çok istihdam sağlayan ilk 20 şirketinden biri konumuna ulaşmış durumda ve bugün sahada görev yapan 20 binden fazla çalışanımız var. Ülkemizin dört bir yanında bin 200’den fazla da birimimiz bulunuyor ancak; başarımızın arkasında yatan tek etken personel ya da birim sayımız değil. Biz aslında ileri teknoloji kullanan büyük bir operasyon şirketiyiz. Özellikle teknoloji ve nitelikli insan gücüne yatırım yapıyoruz.”

“Başarımızın arkasındaki en büyük etken nitelikli insan gücümüz ve teknolojimizdir”

Şirketlerinin sadece sahada görev yapan çalışanlardan ibaret bir şirket olmadığını belirten Fatih Önyol, “Sahada görev yapan arkadaşlarımızın arkasında büyük bir teknoloji gücü var. Bu teknolojiyi ortaya koyan nitelikli insan gücüne de sahibiz. Şirketimiz, Türkiye’de ilk sayısal haritalama sistemlerini uygulayan, dijital kargo operasyon yazılımlarını üreten ve hatta Avrupa ülkelerinin birçoğuna kendi alanında teknoloji ihracı yapabilen bir şirkettir” şeklinde konuştu.

Şirketin kadroları arasında Endüstri, Makine, Mekatronik, Yazılım gibi farklı alanda uzmanlığı bulunan mühendisler bulunduğunu ifade eden Genel Müdür Fatih Önyol, “Başarımızın arkasındaki en büyük etken nitelikli insan gücümüz ve teknolojimizdir” dedi.

Türkiye’de ilk kez KOPS ismi ile teknoloji ve kargo operasyonlarını birleştiren şirket olduklarını belirten Genel Müdür Önyol, hem yazılım alanında hem de fiziksel teknoloji alanında yatırımlarına devam ettiklerini belirtti.

Geçtiğimiz yıl saatlik işleme kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük otomasyonlu aktarma merkezini inşa ettiklerini hatırlatan Önyol, “Haramidere Otomasyonlu Aktarma Merkezimizin devreye alınması sonrasında tam 4 aktarma merkezimizde daha otomasyon sistemlerini devreye aldık ve diğer merkezlerimizde de bu yatırıma devam edeceğiz. Otomasyon merkezlerimizde kargolar kamyondan kamyona IOT sistemleri ile ayrışıyor. Örnek vermek gerekirse, Haramidere Aktarma Merkezimizde saatte 30 bin kargo kolisi neredeyse hiçbir insan müdahalesi olmadan gideceği bölgeye, şehre ve şubeye göre ayrılıyor. Kargoların bir kamyondan diğer hat kamyonuna ayrışması ve yüklenmesi dakikalar içerisinde gerçekleşiyor” açıklamasından bulundu.

Anlatması kolay ancak hayata geçirmesi zor olan bu projeleri kendi öz sermayeleri ve nitelikli insan gücü sayesinde çok kısa sürede hayata geçirmeyi başardıklarını ifade eden Fatih Önyol, “5 yıl içerisinde gerçekleştirilmesi mümkün olan projeleri 1 yıl gibi kısa bir süre içerisinde tamamladık” dedi.

“Genç yeteneklere, mühendislere her zaman kapımız açık”

Açıklamanın sonunda kendine güvenen, kargo yazılımları konusuna ilgi duyan, bu alanda başarılı projeler geliştirebileceğini düşünen her mühendise her zaman kapılarını açık tuttuklarını ifade eden Fatih Önyol, “Gelişimin nitelikli insan gücüne yapılan yatırımla geldiğini düşünüyor ve yatırımlarımızı bu odak çerçevesinde gerçekleştiriyoruz. Bu sebeple nitelikli insan gücüne kapılarımızı her zaman açık tutuyoruz. IOT ve yazılım teknolojilerine yatırıma da devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sivas Turizmde Sivas hızına hız katacak Sivas Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde hazırlanan ‘Turizmde Sivas’ın Hızına Yetiş Projesi’ açılış toplantısı, STSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Özdemir Başkanlığında gerçekleştirildi. Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) öncülüğünde hazırlanan ve kentin turizm rakamlarını artıracağı düşünülen Turizmde Sivas’ın Hızına Yetiş Projesi’nin açılışı yapıldı. STSO’da gerçekleştirilen açılış toplantısına; Sivas Kültür ve Turizm Müdürü Aziz Erdoğan, Oran Kalkınma Ajansı Sivas İl Koordinatörü Yunus Emre Şeker, Buruciye AŞ Genel Müdürü Mustafa Altun ve Turizm tesislerinin personel ve yöneticileri katıldı. Projeyi Oran Kalkınma Ajansı ile birlikte yürüttüklerini belirten Başkan Özdemir, “Sivas’ın Hızına Yetişin” projemizin başlığında yer alan hız kavramı, Yüksek Hızlı Trenin ilimize gelmesiyle oluştu. Yüksek Hızlı Trenimizin Sivas’a getirdiği en önemli katkı, turizm sektörüne yapacağı katkıdır. Sivas’a daha çok turist getirmek adına turizm sektörüne eğitim anlamında faydalı olmak istedik. Hocalarımızın bilgilerini sektör yöneticilerine ve çalışanlarına aktarmak adına bu projeyi yaptık” ifadelerini kullandı. Programda konuşan Oran Kalkınma Ajansı Sivas İl Koordinatörü Yunus Emre Şeker, Sivas TSO’nun şehrin önemli meselesine dayanan bir proje hazırlayarak destek almaya hak kazandığını ifade etti. Programların projeler geldikçe var olduğunu belirten Şeker, projelerdeki üst amacın Hızlı Tren odağında Sivas’ın turizm hamlesine katkı sunmak dedi. Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürü Aziz Erdoğan ise, Turizm sektörünün gelişmesinde Sivas TSO’na teşekkür ederek, projenin sonucunda güzel bir çıktı elde edileceğine inanıyorum dedi. Sivas’ta bulunmaktan ve böyle bir proje yer almaktan memnuniyet duyduğu ifade eden Eğitmen Doç. Dr. İrfan Mısırlı, verilecek olan eğitimler hakkında bilgiler verdi. Sekiz gün sürecek olan eğitimlerde; Konukla İletişim, Müşteri Memnuniyeti, Sosyal Davranış Kuralları ve özellikle Misafir ve İnsan İlişkileri konuları üzerine eğitimler verilecek. Eğitim programını tamamlayan katılımcılara sertifika verilecek.
Ankara YÖK Başkanı Özvar: "2027 yılına kadar üniversitelerimizin tamamına yakınının akreditasyon süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz" Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, "2027 yılına kadar üniversitelerimizin tamamına yakınının akreditasyon süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz" dedi. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Itri Konferans Salonu’nda Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Uluslararası Kalite Güvencesi ve Akreditasyon Konferansı gerçekleştirildi. Konferansta konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretime kayıtlı örgün ve açık öğretime devam eden yaklaşık 7 milyon öğrenci ve 185 bine yakın akademik personel olduğunu belirterek, "Sahip olduğumuz bu kapasiteyle Avrupa Yükseköğrenim Alanı içinde önde gelen ülkelerden biri konumundayız. Ancak bizler ulaştığımız noktayı yeterli görerek yavaşlayacak bir anlayışta olamayız. Yükseköğretim Kurulu olarak bir yandan kapasitemizi iş dünyası ile öğrencilerin eğilim ve beklentileri doğrultusunda düzenlerken, diğer yandan üzerinde hassasiyetle durduğumuz kalite güvencesi standartlarımızı yükseköğretim sistemimizin bütün alanlarına yaygınlaştırmaya çalışıyoruz" dedi. "350 bine yaklaşan uluslararası öğrenci sayımız var" Uluslararasılaşma ve kalite bağlamında üniversitelerin uluslararası görünürlüklerini artırmayı hedeflediklerini aktaran Özvar, şunları kaydetti: "Uluslararası sıralamalardaki üniversite sayımızı yükseltmek, akademisyenlerimizin yer aldığı uluslararası projeler ile nitelikli ve etki değeri yüksek yayınların sayısını çoğaltmak; akademisyenlerimizin ve öğrencilerimizin uluslararası hareketliliğini artırmak öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Bu alanlarda sağlayacağımız başarı, bir taraftan yükseköğretimimizin kalitesini artıracak, diğer taraftan çok daha fazla sayıda nitelikli uluslararası öğrencinin üniversitelerimize ilgi göstermesini sağlayacaktır. Böylece 350 bine yaklaşan uluslararası öğrenci sayısıyla dünyada ilk 10 içinde yer alan ülkemiz, ilk 5 ülkeden biri olma hedefine bir adım daha yaklaşmış olacaktır." "İyi bir seviyeye ulaşmış olsak da daha atmamız gereken adımlar var" Üniversitelerin yüzde 35’inde kurumsal akreditasyon olduğunu hatırlatan YÖK Başkanı Özvar, "Bu anlamda iyi bir seviyeye ulaşmış olsak da daha atmamız gereken adımların var olduğu anlaşılmaktadır. 2027 yılına kadar üniversitelerimizin tamamına yakınının akreditasyon süreçlerini tamamlamasını bekliyoruz. Hiç şüphe yok ki kalite süreçleri sonu olmayan ve sürekli iyileşmeyi ilzam eden bir uğraşı alanıdır. Program bazındaki akreditasyonlar ise YÖKAK tarafından yetkilendirilen 24 ulusal ve 13 uluslararası akreditasyon kuruluşu tarafından yürütülmektedir. Mevcut durumda yükseköğretim sistemimizde akreditasyondan geçen programların sayılarının artmasını beklediğimizi ifade etmek isterim" dedi. Konuşmaların ardından YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversite rektörleriyle hatıra fotoğrafı çektirdi.