GENEL - 02 Ekim 2017 Pazartesi 16:08

Tuzluca ve Aralık ilçelerine Çöp Ara transfer istasyonu kuruluyor

A
A
A
Tuzluca ve Aralık ilçelerine Çöp Ara transfer istasyonu kuruluyor

Iğdır’ın Tuzluca ve aralık ilçelerinde çevre sorunlarını çözmek için çöp ara transfer istasyonu kuruluyor.

Iğdır’ın Tuzluca ve aralık ilçelerinde çevre sorunlarını çözmek için çöp ara transfer istasyonu kuruluyor.


Iğdır İli Çevre Hizmetleri Birliği “halka hizmet” ilkesini göz önüne alarak çalışmalarına devam ediyor.


Serhat Kalkınma Ajansının da katkılarıyla Aralık ve Tuzluca ilçelerinin çöp sorununu çözmek için 1 çekici ile 2 semi treyler alınmasının ardından ara transfer istasyonları inşatlarına başlanıldı.


Ara Transfer inşaatını gezen Iğdır ili çevre Hizmetleri Birliği Başkanı Murat Yikit yaptığı açıklamada, “Iğdır ili Çevre Hizmetleri Birliğine ait olan katı atık düzenli depolama tesisine yakın olan Iğdır, Melekli, Karakoyunlu, Halfeli ve Hoşhaber belediyeleri atıklarını bu tesise getirmektedir. Uzak olan Tuzluca ve Aralık belediyelerin ise atıklarını getirebilmeleri için ara transfer istasyonuna ihtiyaç duyulmaktaydı. Bu kapsamda serhat kalkınma ajansına sunulan projeden de kısmı olarak mali destek alınan bu proje ile Tuzluca ve Aralık Belediyeleri ve bu yerleşim yerlerinde yaşayan halkın ürettiği ve düzenli olarak depolanması gerekli olan atıklarının düzenli depolama tesisinde bertaraftı sağlanmış olacaktır. Yaklaşık 1milyon TL ye mal olan proje sonucu iki ilçemizi çöp sorunundan kurtarmış olacağız. Entegre atık yönetimi kapsamında ara transfer istasyonlarının yapılması ve hayata geçirilmesi ile bir ilk daha başarılmış olacaktır. Böylelikle çevre hizmetleri birliğinin teknik ve yönetim kapasitesi artmış, ayrıca özellikle ülkemizin doğu bölgelerindeki belediyelere örnek teşkil edecektir. Diğer belediyelerde Birlik kurarak atık yönetimi oluşturmak noktasında Iğdır ili Çevre Hizmetleri Birliğinin tecrübelerinden faydalanacak noktasına gelmiştir. Birliğimiz Entegre atık yönetimi kapsamında ihtiyaç duyulan tüm tesislerin ,düzenli depolama, tıbbi atık sterilizasyon, ambalaj atıkları toplama ayırma tesislerini kurmuştur. 2. ve 3. Lot düzenli depolama alanı ve kompost tesisi için projelendirilme çalışması bitmiş onay olmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulmuştur” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.