POLİTİKA - 04 Nisan 2017 Salı 23:22

Bakan Çavuşoğlu: “Türkiye’nin güçlü olmasında rahatsızlar”

A
A
A
Bakan Çavuşoğlu: “Türkiye’nin güçlü olmasında rahatsızlar”

ISPARTA (İHA) – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa’nın hayır çıkması için gece gündüz çalıştığını belirterek, “Türkiye’nin güçlü olmasından, Türkiye’nin bağımsız devlet olmaya başlamasından, Türkiye’nin kararlarını kendisinin almasından rahatsızlar.

ISPARTA (İHA) – Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa’nın hayır çıkması için gece gündüz çalıştığını belirterek, “Türkiye’nin güçlü olmasından, Türkiye’nin bağımsız devlet olmaya başlamasından, Türkiye’nin kararlarını kendisinin almasından rahatsızlar. Büyük projeleri Türkiye’nin gerçekleştirmesini hazmedemiyorlar” dedi.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Isparta’nın Eğirdir ilçesinde sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Bugüne kadar AK Parti iktidarı olarak büyük hizmetler verildiğini anlatan Bakan Çavuşoğlu, “Kişi başına milli geliri 3 bin dolardan 10 bin dolara çıkardık. Ama bunlar yeter mi. Ne istiyoruz? Nasıl bir Türkiye görmek istiyoruz? Önce istikrar olsun. Kendimizi güvende hissedelim. İstiyoruz. İşte 15 Temmuz hain darbe girişiminde illetin direnci Sayın Cumhurbaşkanımızın cesaretle liderliği olmasaydı belki bu ülke hanilerin eline geçecekti. Ama bizim daha güçlü olmamız lazım ki hiç kimsenin bu yollara cesaret edememesi lazım. Biz böyle büyük bir Türkiye olmazı lazım FETÖ’sü PKK’lısı bu ülkeye göz dikememesi lazım. Daha güçlü ekonomimiz olması lazım. Neden milli gelirimiz 30-40 bin dolar olmasın. Geçmişte 2001 krizi olmasaydı. Ecevit’le Sezer’in kavgası olmasıydı. 1994’te rahmetli Demirel ile Çiller sürtüşmesi olmasaydı bugün rahatlıkla 30 40 bin dolar olurdu. Yani güvene istikrara ihtiyacımız car. Önümüzü görmek seçimlerin ne zaman yapılacağını bilememiz lazım. Koalisyon gibi zayıf yapılanmalara biz toplum olarak karşıyız. Geçmişte bunun bedelini çok ödedik. Hangi koalisyon hükümeti başarı olabildi?” diye sordu.



“Türkiye engelleri aşarak yürüyor”


Demokrasinin, hukukun üstünlüğünün güçlenmesi gerektiğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, “Türkiye’nin geleceği şahıslara veya bir partinin kaderine bağlı olamaz. AK Parti olarak bu kadar hizmet ettik. Türkiye büyüyerek gidiyor. Recep Tayyip Erdoğan gibi güçlü bir liderimiz olduğu için, Türkiye engelleri aşarak yürüyor. Ya sonrası. Ya tek başına iktidar olmazsa, İşte biz MHP ile AK Parti olarak Türkiye’nin geleceğini özellikle bu darbe girişiminden sonra adeta teminat altına almak için ne yapmamız lazım dedik. Oturduk istişare ettik. 18 maddede anlaştık. Sonra milletin huzuruna gönderdik. Keşke 2015 seçimlerinden sonra CHP MHP AK Parti Anayasa komisyonu devam edebilseydi. CHP kısa sürede ayrıldı diye vatanın milletin geleceğini düşünen bizlerin geri çekilmesi mi lazım? Bizim yaptığımız çalışma geçmişte siyasi büyükleri istediği bir sistem” diye konuştu.



“Tayyip Erdoğan’ın bu sisteme ihtiyacı yok”


Halkın yüzde 50 artı 1’le hükümeti kuracağını kendisinin de tabanda koalisyonu kuracağını aktaran Bakan Çavuşoğlu, “Recep Tayyip Erdoğan dışında ilk turda kolay kolay yüzde 52’yi alacak bir siyasetçi zor bulunur. Çünkü o bir dünya lideri. Bugün Tayyip Erdoğan’dan daha güçlü lider var mı? Esasen bu sisteme Erdoğan’ın ihtiyacı yok. Kaldı ki kendi gibi düşünen herkes mevcut sistemi ister. Hesap vermek yok. Tamam ama demokrasi ne olacak. Demokrasiyi güçlendirmek için kuvvetler ayrılığının olması lazım. Sistem dengeyi kuracak. Bugünkü sistemde parlamenterler yasama yapamıyor. Hükümeti denetleyemiyor. Biz yasamayı sadece milletvekilleri yapsın diyoruz. Ankara’daki bürokrat mı yoksa buradaki vekil mi bilir? Güçler ayrılığı olacak ki kimse kimseye karşı gücünü milletin verdiği yetkiyi başkasını ezmek için kullanamayacak. Bugünkü sistemde Cumhurbaşkanını yüce divana götürmek mümkün değil. Şimdi gelecek sistemle üçte ikiyle Cumhurbaşkanı hakkında yargı yolu açık. Cumhurbaşkanı şu anda tek taraflı olarak Meclis’i feshedebilir. Bizim geldiğimiz sistemde Meclis’i feshediyorsa kendisini de seçime götürmek zorunda” şeklinde konuştu



“Yargıya şu anda ben de güvenmiyorum”


Bu salonda yargıya güvenen kaç kişi olduğunu soran Bakan Çavuşoğlu, “Ben de güvenmiyorum yargıya. Biz işte MHP ile oturup yargının bağımsızlığını bu ülkede tesis etmemiz gerekiyor dedik. Adaletin tecelli edeceğinden emin değilsek hiçbir şey yapamayız. İşte bu yeni anayasayla yargının bağımsızlığını tesis ediyoruz. Biz yarınlarımız için bu sistemi getiriyoruz. O yüzden bu sistem Türkiye’nin geleceğidir. BU sisteme ihtiyaç yok demeyin. Tek başına AK Parti iktidar da ne gerek var, Recep Tayyip Erdoğan var ne gerek var demeyelim. Recep Tayyip Erdoğan sonrasını düşünelim. Bu sistem Tayyip Erdoğan sonrası lazım. Bu sistem Türkiye’nin sigortası. En fazla iki dönem seçilebilir. Fakat üçüncü dönem gel kal deseler de kalmaz. Şahıslar gelip geçecek. Hepimiz faniyiz. Devletin bekasından emin olmamız lazım” şeklinde konuştu.


Çavuşoğlu, Avrupa’nın hayır çıkması için gece gündüz çalıştığını belirterek, “Türkiye’nin güçlü olmasından, Türkiye’nin bağımsız devlet olmaya başlamasından, Türkiye’nin kararlarını kendisinin almasından rahatsızlar. Büyük projeleri Türkiye’nin gerçekleştirmesini hazmedemiyorlar. Çanakkale köprüsünü hazmedemiyorlar. Edirne Kars hızlı tren projesini duymak bile istemiyorlar. Ama ne yaparlarsa yapsınlar Türkiye’yi durduramayacaklar. Sandıktan gece gündüz hayır için çalışanlar. İçerideki ve dışarıdaki hainler çalışırken sizler onlara bu ülkenin sahibi sen değilsin, beni yönlendiremezsin demek için 16 Nisan’da evet demeyecek misin? Tüm terör örgütleri neden gece gündüz hayır için çalışıyorlar? Türkiye’nin bekasını MHP ve AK Partililerden daha mı iyi düşünüyorlar? Türkiye’yi bizden daha mı çok seviyorlar. Evet çıkarsa biz bittik diyorlar. Sadece Türkiye’nin geleceğini oylayacaksınız İçerideki ve dışarıdaki hainlere haddini bildireceğiz. Dersini vereceğiz. Evet çıkarsa denize dökeceğiz diyen CHP milletvekiline sandıktan ders vermek için ne diyeceği. Türk milletin siz ne zannediyorsunuz. Türk milleti düşmanı denize döker sen kimsin. Bu cumhuriyet 80 milyonun. Millet egemenliğini kendisi doğrudan kullanıyor. Sen kimsin?” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri İlklere imza atan Başkan Büyükkılıç’tan RES Projesi hamlesi Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, toplu taşıma ulaşım ağının önemli bir ayağı olan raylı sistemin tüm elektrik, enerji ihtiyacını karşılayacak, öz tüketim fazlası enerjiden gelir sağlayacak Rüzgâr Enerji Santrali Projesi ile yine ilklere imza atacaklarını söyledi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Nisan Ayı Meclis Toplantısı’nda 15 gündem maddesi meclis üyelerince müzakere edilerek, karara bağlanırken, Başkan Büyükkılıç, mecliste yeni dönemin hayırlı, uğurlu olmasını temenni etti. Meclis üyeleri, gündem maddeleri arasında yer alan Kayseri Ulaşım Turizm İnşaat Taahhüt Müşavirlik Telekomünikasyon San. Tic. A.Ş.’ye, Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) projesinin finansmanı için 22 milyon 252 bin Euro borçlanma yetkisi verilmesi talebini görüştü. Talep, meclis üyelerince oy birliği ile kabul edilirken, Başkan Büyükkılıç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Bu proje, 21 megavatlık yılda 60 milyon kilovat bize enerji sağlayacak olan rüzgâr enerji santrali projesidir. İncesu bölgemizde, yer tamam, kredi için şimdi ön görüşmeler prensip olarak yapıldı. 2 yıl ödemesiz, 5 yıl ödemeli, yerli bir finansman olacak” diye konuştu. Büyükşehir Belediyesi’nin ilklere imza atan bir belediye olduğunu vurgulayan Büyükkılıç, “Muhtemelen Eylül, Ekim ayında, Ulaşım A.Ş.’mizin enerji giderini karşılamak, sübvansiyonu gidermek adına çalışma yapıyoruz. Ekim ayında üretmeye başlayacağız. İlklere imza atan bir belediye” dedi. Ekonomiye katkısı aylık 30 milyon lira olacak bir proje Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Canbulut da meclis üyelerine bilgi vererek, “21 megavatlık yılda 60 milyon kilovat şu demek oluyor, raylı sistemde tükettiğimiz tüm enerjinin karşılanması, neredeyse bunun bir misli de enerji üretilmesi, ürettiğimiz enerji ile finansmanın karşılanması anlamına geliyor. İzinlerimiz biter bitmez, meclisimize sunduk. Ekonomiye katkısı aylık 30 milyon lira bir olacak bir proje” ifadelerini kullandı. Raylı sistemin tüm elektrik, enerji ihtiyacını karşılayacak Mecliste, Ulaşım A.Ş. tarafından hazırlanan proje tanıtım videosu da meclis üyelerine izletildi. Türkiye’de ve dünyada örnek alınan raylı sistem ağında günlük yaklaşık 200 bin yolcu taşınırken, yıllık 32 milyon kilovat/saat enerji tüketimi gerçekleşirken, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. tarafından toplu taşımanın sürdürülebilir finansmanını oluşturmak, sera gazı emisyonlarını azaltmak, yenilenebilir enerji kullanım payını arttırmak amacıyla raylı sistemin tüm elektrik, enerji ihtiyacını karşılayacak, öz tüketim fazlası enerjiden gelir sağlayacak Rüzgâr Enerji Santrali projesi geliştirildi. İncesu’da toplam 21 megavat güce sahip, 3 adet rüzgâr enerji türbinden oluşacak yılda 60 milyon kilovat/saat enerji üretimi sağlayacak.
Adana Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nda hem esnaf hem de vatandaşlar mutlu Adana’da bu sene 12’ncisi düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nda stantlar açılırken Adanalılar kendini karnaval alanına attı. Adana’da bu sene Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye Kültür Yolu Festivali’ne dahil edilen 12’nci ‘Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı’nın heyecanı tüm kenti sardı. Karnavala bu sene yerli ve yabancı yüz binlerce kişinin katılması beklenirken global krizler nedeniyle ekonomik olarak zor günler geçiren esnafa ise karnavalın can suyu olması bekleniyor. Vatandaşlar akın etti Kentte yiyecek ve içecek satan esnafın Atatürk Parkı’nda, rengarenk el işi ürünlerinin yer aldığı stantların da Merkez Park’ta olduğu karnaval alanlarına vatandaşlar akın etti. Çok sayıda ziyaretçi, stantları gezip hatıra fotoğrafı çekildi. “Yoğunluğumuz devam ediyor” İhlas Haber Ajansı’na konuşan kebapçı esnafından Gül Tunçsoy, karnavalın favori yiyeceğinin Adana Kebap olduğunu söyledi. Tunçsoy, “Karnavalımız çok keyifli geçiyor, insanlarımız coşkuyla Portakal Çiçeği Karnavalını bekledi. Herkes Adana kebabını çok özlemiş. Şehir dışı ve yurt dışından gelen çok fazla kişi oldu. Adana’nın sabah ciğeri meşhurdur, çok fazla yoğunluk oldu. Hala da yoğunluğumuz devam ediyor” dedi. “Çok güzel aktiviteler var” Dönerci esnaflarından Nuri Erzi ise yoğunluktan memnun olduklarını belirterek, “Şuan hafta içi ve saatin erken olmasına rağmen çok fazla talep var. Bizde bunu karşılamaya çalışıyoruz. Akşama doğru dönerimiz kalmayacak gibi görünüyor. Hafta sonu şuan ki kalabalığın çok üstünde bir talep olmasını bekliyoruz. Karnavalda çok güzel etkinliklerimiz ve lezzetlerimiz var. Çok güzel aktiviteler var, karnaval dolu dolu geçiyor herkesi bekliyoruz” ifadelerini kullandı. “Türkiye’nin her yerinden herkesi bekliyoruz” Kızıyla birlikte karnaval alanına gelip gezen Derya Evrim, “Karnaval çok güzel geçiyor. Çeşitli illerden gelen arkadaşlarımızla tanıştık. Şuan çok kalabalık ama hafta sonu daha kalabalık olması bekleniyor. Çok memnunuz, Türkiye’nin her yerinden herkesi bekliyoruz” diye konuştu. “Keşke bizim yaşadığımız yerde de böyle etkinlikler olsa” Şanlıurfa’dan İstanbul’a giderken ailesiyle birlikte karnaval alanına gelen Emin Arslan, “Bayram nedeniyle Şanlıurfa’ya gittik oradan tekrar İstanbul’a dönerken Adana’ya festivale geldik. Parkın içerisinde bütün lezzetler burada tadabildiklerimizi tadıp sonrasında yolumuza bakacağız. İstanbul’da böyle festivaller çok fazla olmuyor. Burayı görünce bakıyoruz ve diyoruz ki keşke bizim yaşadığımız yerde de böyle etkinlikler olsa” dedi.