- 16 Ekim 2017 Pazartesi 10:47

Beş aylık Mustafa bebek için ilik bekleniyor

A
A
A
Beş aylık Mustafa bebek için ilik bekleniyor

Isparta’da henüz bir buçuk aylıkken rahatsızlanan Yaşar ve Gökhan Gökdoğan çiftinin bebekleri Mustafa Seyfi için ailesi hastane hastane dolaşarak şifa aradı.

Isparta’da henüz bir buçuk aylıkken rahatsızlanan Yaşar ve Gökhan Gökdoğan çiftinin bebekleri Mustafa Seyfi için ailesi hastane hastane dolaşarak şifa aradı. Bu sırada bebeğe çeşitli hastanelerde farklı teşhisler konuldu. Mustafa Seyfi Bebek için ailenin beklediği teşhis, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’nde konuldu. Bebekte, granülomatöz, yani hücre yetersizliğine bağlı olarak bağışıklık sisteminde zayıflık hastalığı vardı ve mutlaka ilik nakli olması gerektiği belirtildi. Şimdi Gökdoğan ailesi uygun ilik için bağışçıları bekliyor.


İlik nakli gerekiyor


5 ayılık bebeği için uygun iliğin bulunmasını beklediklerini kaydeden Anne Yaşar Gökdoğan, “Hastane hastane dolaştıktan sonra bir türlü kesin teşhis konulamayınca Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’ne gittik. Sağolsunlar hastane personeli bizimle yakından ilgilendi. Burada bebeğimize kronik granülomatöz teşhisi konuldu. Hekimimiz ilik nakli olması gerektiğini söyledi” dedi.


Bebeklerinin 10 gün önce rahatsızlandığını anlatan Gökdoğan, “Rahatsızlanınca vücudu enfeksiyon kaptı. Meram Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürdük. Orda enfeksiyon temizlendi. Daha sonra Antalya’da özel bir hastaneye gittik. Burada nakil işlemi yapılacak ama uygun bir ilik bulunamadığı için nakil işlemi gerçekleşemiyor. Şu an bile vicdan sahibi kimselerden, duyarlılık gösterip Kızılay’a giderek bizzat başvurması gerekiyor. Kızılay’a sadece kan bağışçısı olmanız yetmiyor. Bebeğimizi için acilen uygun donörün bulunmasını bekliyoruz. Hekimler bebeğin bir buçuk, 2 yaşına kadar yaşayabileceğini söylüyorlar. Vakit yok. Her geçen gün enfeksiyon kapma riski var. Bir an evvel ilik nakli yapılması gerekiyor. Aranan ilik sizlerden birinde olabilir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.