EKONOMİ - 12 Nisan 2017 Çarşamba 11:58

Genç girişimci, devletten aldığı destekle Orta Doğu’yu Isparta ’elma’sıyla buluşturdu

A
A
A
Genç girişimci, devletten aldığı destekle Orta Doğu’yu Isparta ’elma’sıyla buluşturdu

Isparta’nın Gelendost ilçesine bağlı tarihi Afşar köyünde Tarım ve Kırsal Yatırımları Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı krediyle yola çıkan genç girişimci Orta Doğu’yu Isparta ’elma’sıyla buluşturdu.

Isparta’nın Gelendost ilçesine bağlı tarihi Afşar köyünde Tarım ve Kırsal Yatırımları Destekleme Kurumundan (TKDK) aldığı krediyle yola çıkan genç girişimci Orta Doğu’yu Isparta ’elma’sıyla buluşturdu. 21 bin metrekarelik kapalı alanda kurduğu soğuk hava ve paketleme tesisinde 50 çalışanıyla Irak, İran ve Pakistan’a yılda 5 bin ton elma ihraç eden genç girişimcinin yıllık ihracat geliri ise 7 milyon 500 bin TL’yi buluyor.


Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesinden mezun olduktan sonra Gelendost’ta soğuk hava deposu kuran Asım Dursun, TKDK’dan 800 bin TL’lik hibe almayı başardı. Toplam yatırımını 2 milyon TL ’ye çıkartarak bölgenin ilk atmosfer kontrollü soğuk hava deposunu kuran Dursun, şimdi Orta Doğu’ya ve komşu ülkelere elma ihracatı yapıyor. Deposunda paketleme tesisini de oluşturan Asım Dursun ve kardeşi İbrahim Dursun, bugünlerde yoğun bir şekilde elma ihracatına imza atıyor.


Elmanın altın yıllarından birini yaşadığını belirten İbrahim Dursun, "İran, Irak ve Pakistan’a şu anda Golden ve Starking çeşitleri ile ihracatımız devam ediyor. Günde 3-4 tır elma depomuzdan hazırlanarak yola çıkıyor. Bağlantılarımız doğrultusunda elmalarımızı paketliyoruz ve tırlara yükleyip gönderiyoruz. Elmaya bu yıl talep çok fazla ve fiyat olarak da altın yılını yaşıyor. Elmanın bu yıl hak ettiği değeri kazanması üreticilerin de yüzleri güldürüyor. Atmosferli soğuk hava deposunda çok az miktarda elmamız kaldı. Bu elmalarımız da bağlantılarımız doğrultusunda Orta Doğu ülkelerine sevk edilecek. İnşallah yeni sezonda da elma hareketliliğinin böyle gitmesini temenni ediyoruz" dedi.



"2 TL’ye kadar alıcı buluyor"


Bugünlerde ihraç edilen elmanın kilo fiyatının kalitesi, boyu ve cinsine göre değiştiğini belirten işletmeci İbrahim Dursun, elmanın kilosunun 1 TL 40 kuruş ile 2 TL’ye kadar alıcı bulduğunu ve tüccarlar aracılığı ile Orta Doğu ülkelerine ihraç edildiğini belirtti. İşletmeci Asım Dursun da, "Köyümüzün bulunduğu ovamızda ve bölgemizde yetiştirilen elmalarımız dünyada eşi benzeri olmayan bir kaliteye sahip. Elmalarımızın kaliteleri oldukça yüksek ve organik olarak yetiştirildiğinden tüketicinin damak tadı zevkini artırıyor. Aroması, kokusu ve lezzeti bakımından Isparta’da yetişen elmalarımız dünyanın en kaliteli elmalarıdır. Bunu gidip gördüğümüz fuarlarda ve incelemede bulunduğumuz çeşitli üretim merkezlerinde tespit eden elma üzerine ihtisas yapmış Üniversite hocalarımız söylüyor" dedi.



"Ekonomiye can veriyoruz"


Asım Dursun, 2 milyon TL yatırım maliyetli iş yerinin önceki depoya atmosfer basınçlı depo eklenerek toplamda 6 bin tonluk depolama kapasitesine ulaştığını söyledi. Dursun, Gelendost bölgesindeki ilk atmosfer kontrollü soğuk hava deposunu kurmaktan mutlu olduklarını belirtti. Atmosfer kontrollü soğuk hava deposunda, meyvenin kimyasal yollarla değil doğal olarak tazeliğini koruduğunu söyleyen Asım Dursun "Atmosfer kontrollü sistemde depo içindeki oksijen alınarak meyve uyumaya alınıyor. Böylece depodan çıktığında ilk günkü kadar taze oluyor. Bu nedenle de tüccar tarafından da tercih ediliyor. Elma dalından eylül veya ekim ayında koparıldı. Yaklaşık 6 aydır depoda ve ilk günkü tazeliğini koruyor" ifadelerini kaydetti. Depolama, paketleme ve yükleme işlerinde de çok sayıda işçi çalıştığını belirten Asım Dursun, "Hem bizim personelimiz hem de tüccarların personeli işsiz kalmamış oluyor ve ekonomiye can verilmiş oluyor" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.