YEREL HABERLER - 01 Haziran 2017 Perşembe 16:17

Isparta’da 16 bin ceviz fidanı dağıtılacak

A
A
A
Isparta’da 16 bin ceviz fidanı dağıtılacak

Isparta Valisi Şehmus Günaydın, kentte ceviz üretiminin artırılması için başlatılan çalışmaları yerinde inceleyerek, bu yıl 16 bin ceviz fidan dağıtılacağını söyledi.

Isparta Valisi Şehmus Günaydın, kentte ceviz üretiminin artırılması için başlatılan çalışmaları yerinde inceleyerek, bu yıl 16 bin ceviz fidan dağıtılacağını söyledi.


Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Eğirdir ilçesinde faaliyet gösteren Meyvecilik Araştırma Enstitüsü’nde incelemelerde bulundu. Enstitü Müdürü Şerif Özongun’dan bilgi alan Günaydın, fidan seralarını gezdi.



“Fidanlar çiftçilere dağıtılacak”


Bu yıl dağıtılacak 16 bin civarında fidanla ilgili çalışmaların sürdüğü belirten Vali Günaydın, "Aldığım bilgiye göre yapılan çalışmalarda başarı oranı çok yüksek. Dağıtılabilecek sağlıklı fidan sayısı Kasım ayında belli olacak. Daha önce yaptığım açıklamalarda en az 5 dönüm yeri olan vatandaşlarımıza ceviz fidanı dağıtacağımızı belirtmiştik. Bu dağıtım işlemi Kasım ayında gerçekleşecek. Bunun yanında yine Enstitümüze 40 bin ceviz fidanı daha getirdik, aşılama çalışmaları devam ediyor. Onları da hazırlayıp önümüzdeki dönemde yine vatandaşlarımıza dağıtacağız” dedi.



“Hedefimizi gerçekleştirmek istiyoruz”


Vali Günaydın, “Buradaki amacımız ülkemizdeki ceviz üretimine katkı sağlamak. Çünkü bildiğiniz gibi son yıllarda ceviz tüketiminde çok ciddi artış oldu. Maalesef tüketim artışını karşılayabilecek üretimi yapamadığımız için güçlüklerle karşılaşıyoruz. Bunu bertaraf etmek için daha çok ceviz üretmemiz lazım. Burada yetiştirdiğimiz fidanları tarlası uygun olan vatandaşlarımıza dağıtarak ceviz üretimine ciddi katkılar sağlayacağımızı düşünüyorum. Ülkemizin her tarafından ceviz üretimi yapılabiliyor ancak biz Isparta’mızda üretim miktarını arttırmak istiyoruz. Buradaki üretimin yanında gerekirse Orman Bakanlığımızdan veya özel sektörden de ceviz fidanı alarak vatandaşlarımıza dağıtmayı planlıyoruz. Mutlaka ve mutlaka ceviz üretimini arttırma hedefimizi de gerçekleştirmek istiyoruz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.