KÜLTÜR SANAT - 30 Ekim 2018 Salı 18:36

Isparta’nın kültürel mirası SDÜ’ye emanet

A
A
A
Isparta’nın kültürel mirası SDÜ’ye emanet

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Isparta’nın yakın dönem tarihinin yanı sıra kültürel, sosyal, siyasi ve ekonomik hayatını detaylı şekilde hem yazılı ve hem de görsel olarak kayıt altına alıyor.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Isparta’nın yakın dönem tarihinin yanı sıra kültürel, sosyal, siyasi ve ekonomik hayatını detaylı şekilde hem yazılı ve hem de görsel olarak kayıt altına alıyor.


SDÜ bünyesinde kurulan Sözlü Tarih Uygulama ve Araştırma Merkezi, 1900’lü yılların ilk günlerinden bu güne halen yaşayan temsilcileriyle görüşerek, onların bilgi ve şahitliklerini tarihin sayfalarına kaydediyor. Geçmişte yaşanmışların bilgisinin, günümüz ve gelecek açısından önemini vurguda bulunan Sözlü Tarih Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve aynı zamanda İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, SDÜ bünyesinde böyle bir merkez kurulmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, merkez hakkında bilgiler verdi.


Prof.Dr.Vatandaş, toplumsal kimlik ve kişiliğimizi inşa eden kültür ve değerleri doğru anlama ve geleceğe doğru şekilde aktarmanın öneminin büyüklüğüne vurguda bulundu.


Bu açıdan merkezin çok önemli bir işlev yerine getireceğini ifade eden Vatandaş, Ispartalılara bir çağrıda da bulunarak, sahip oldukları fotoğraf, belge, kitap gibi objeleri merkeze ulaştırmakla çok büyük ve değerli bir iş yapmış olacaklarını belirtti.



“Bugün parçası olduğumuz toplumun kültürü yaşanmışlıkların ürünüdür”


İlk aşamada 1900 ile 1940 yılları çocukluk ve gençlik dönemlerini geçirmiş bireylerle bir araya gelerek toplumun ve şehrin kültürel tarihini kayıt altına aldıklarını vurgulayan Vatandaş, “Bu dönemde yaşamış olanların aile hayatını, ticari faaliyetlerini, siyasal hayatını, toplumsal ilişkilerini, eğitim faaliyetlerini, toplumsal alışkanlıklarını kaydediyoruz. Geçmiş değerli ve önemlidir. Çünkü insan, bir boyutuyla geçmişin ürünü diğer boyutuyla da geleceğin şimdiki zamanda inşa ettiği varlıktır. Her birimizin şu anda sahip olduğu kimlik ve kişilik şimdiye kadar yaşadıklarımızın izlerini taşımaktadır. Bu sebeple kültümüz önemlidir. Çünkü o bizim kimlik ve kişilik beşiğimizdir. Bu sebeple, yaşanmışlıkları doğru tespit edersek bugünkü olumlu ve olumsuz yönlerimizi daha iyi değerlendirebilir, böylece kendimizi daha sağlıklı bir şekilde geliştirme imkânına kavuşuruz” dedi.



“Türkiye’ye örnek olacak bir projeyi hayata geçiriyoruz”


Bu merkez ile Türkiye’de nadir bir proje başlattıklarını belirten Vatandaş, şunları kaydetti; “Şurası kesindir ki, gelecek zamanlarda, bugün için yakın dönem kabul ettiğimiz zamanla araştırmacıların önemli ilgi ve araştırma konularından birisi haline gelecek. Bu sebeple merkez bir sürekliliğe sahip olacak. Bu merkez, gittikçe daha azametli hale gelen bir nehir gibi büyüyecektir. Onun büyümesi yaptığı işlerle, ürettiği araştırmalarla gerçekleşecek. Biz bu işin başlatıcısıyız. Eğer bu işte başarılı olursak iyi bir temel atmış olacağız ve bu bizim sorumluluğumdur. Sonra bayrağı bizden sonrakilere devredeceğiz”.


Vatandaş, yaptıkları işleri ise şöyle açıkladı; “Şu ana kadar, yaş itibariyle 1920-40’lar arasında çocukluk ve gençlik dönemlerini yaşamış ve o dönemlere şahitlik yapan kişilere ulaşıp onların çocukluk ve gençlik dönemindeki Isparta kültürünü ve hayatını belirlemeye çalışıyoruz. Bunu profesyonel çekimlerle ve kayıtlarla gerçekleştiriyoruz. İyi bir teknik ekibimiz var. Şu ana kadar yaklaşık 20 kişi ile bu tür görüşmeler yaptık. Bunların içerisinde şehirde bir sıra belediye başkanlığı yapmış bürokratlar olduğu gibi, şifacı diye tanımlanan ve bitkilerle ve diğer bazı farklı nesnelerle tedaviler yapan kişi de var. Merkez’imiz sayesinde Isparta’nın yakın dönem tarihini ve kültürünü detaylı bir şekilde kaydetmiş olacağız”.


Vatandaş, Ispartalıların ellerinde bulunan 80-100 yıl öncesine ait Isparta’nın kentsel gelişimini gösteren fotoğrafların yanı sıra bireysel veya ailevi düğün, nişan, sünnet fotoğraflarını, dini ve resmi bayram kutlamalarına ait fotoğrafları Merkez’e ulaştırmalarını arzuladıklarını, böylelikle Merkez’in amacına ulaşmasına katkı sağlayacaklarını söyledi. Bu fotoğrafların kopyasını alarak sahiplerine iade edeceklerini belirtti.


Geçmişi anlatan fotoğraflarla tarihin daha da iyi anlaşılacağının altını çizen Vatandaş, “Bu kapsamda ilk olarak edindiğimiz ve ulaşabileceğimiz fotoğraflardan oluşan, fotoğrafların kısaca hikâyesini kapsayan yakın dönem Isparta tarihi gibi bir çalışma yapmayı planlıyoruz. Eminim ki ilerleyen aşamalarda, konunun içine daha çok girdikçe çok daha iyi, çok daha önemli verilere, imkânlara kavuşuruz. İnsanların ellerindeki o kültürel objeleri toplayan ve bunları tarihe tanıklık etmesi açısından sergilediğimiz bir merkez olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Tokat Sulusaray ilçesi Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını söyledi. Öte yandan deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı. AFAD tarafından açıklanan bilgilere göre, saat 01.06’da merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, 9,97 kilometre derinlikte kaydedildi. Sarsıntı Sivas ve Yozgat illerinden de hissedildi. Depremi hisseden vatandaşlar büyük bir panik yaşayarak kendilerini dışarı attı. Deprem anı iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansırken Tokat Sulusaray Belediye Başkanı Davut Kılıç, açıklamalarda bulundu. Başkan Kılıç, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durumun olmadığını fakat dikkatli olunması gerektiğini söyledi. “Yıkılan, hasarlı bir bina yok” Kılıç, ilçede yıkılan ve hasarlı bir binanın olmadığını ifade ederek, “Saat 01.06’da Sulusaray ilçe merkezli 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Yıkılan, hasarlı bir bina yok. Herhangi bir can kaybı ve yaralanma da yok. Köylerimizde de sorun yok. Özellikle vatandaşlarımız bu gece, dikkatli, uyanık olmasını ve mümkünse bu geceyi dışarda geçirmeleri önemli. Vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda anons yaparak uyarıyoruz. Deprem ülkemizin gerçeği. İlçemiz de Kuzey Anadolu fay hattına yakın bölgede bulunuyor. Hepimize geçmiş olsun” dedi. Vatandaşlar ise depremi hisseder hissetmez kendilerini evden dışarı attıklarını belirtti.
İstanbul İstanbul’da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı İstanbul’da yüzlerce taksici Sarıyer’de gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanikyürek için bir araya geldi. İstanbul’un çeşitli noktalarında bir araya gelen taksicilerin katılımıyla, yol kenarında ölüme terk edilen Yaşar Yanıkyürek’in cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı gasilhanesine getirildi. İstanbul’da taksisine aldığı yabancı uyruklu iki şahıs tarafından öldürülüp Sarıyer’de yol kenarına atılan Yaşar Yanıkyürek için yüzlerce meslektaşı bir araya geldi. İstanbul’un farklı noktalarında toplanan taksiciler bir araya gelerek Yaşar Yanıkyürek’in cenazesinin Zincirlikuyu Mezarlığı’na getirilmesine eşlik etti. Farklı noktalarda toplanan taksiciler Beyoğlu’nda bir araya gelerek konvoy halinde Zincirlikuyu Mezarlığı’na hareket etti. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemleri aldı. Zincirlikuyu Mezarlığı önünde toplanan taksiciler burada basın açıklaması yaptı. Konuyla ilgili konuşan İstanbul Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Deniz Dündar, “Bugün 14.30 sularında Anadolu Yakası’ndan aldığı yolcu ile Avrupa Yakası Sarıyer Tarabya, bizim Madenler dediğimiz bölgede yabancı yolcusu tarafından katledilen Yaşar Yanıkyürek abi için bütün meslektaşları olarak, arkadaşları olarak buradayız. Cenazemizi yalnız bırakmadık. Bu bizim ilk cenazemiz değil, görünene göre son cenazemiz de olmayacak. İki üç ay önce İzmir’de Oğuz Erge kardeşimiz, yaklaşık 9-10 ay önce Yıldıztabya, Gaziosmanpaşa’da Samet Kubiloğlu kardeşimiz, ondan 1 sene öncesine kadar Aydın Altun abimiz, bu ne ilk ne de son. Biz bir an önce yetkililerden taksicilerin can ve mal güvenliği için ivedi bir şekilde çalışma yapmalarını arzu ediyoruz. Bugün Yaşar abi için buradayız, cenazemizi gasilhaneye teslim ettik. Yarın Feriköy Mezarlığında öğle namazına müteakip defnedip son görevimizi yerine getireceğiz ama bunun son olup olmadığını bilmiyoruz. Ne yazık ki evden helalleşerek çıkıyoruz. Bir an önce yetkililerden, kabinli araç ya da başka bir çözüm bekliyoruz. Buna yetkililer, İstanbul’da taksiyi yönlendiren UKOME kurulu karar verecek. Bizler dernekler olarak, daha önce büyükşehir belediyesine bunun müracaatını yaptık. Bu ilk değil son değil. Biz helalleşerek çalışmak istemiyoruz. Bizler huzur, güven içinde çalışmak istiyoruz. Bizler STK’lar olarak sizler için her şeyi yapıyoruz. Bu işin hızlanması için sizlerin de bir an önce müracaatta bulunmanız gerekmektedir. Lütfen bizim sesimizi artık duyun. Lütfen bizi ciddiye alın" ifadelerini kullandı. "Azrailimizi yanımızda taşıyoruz" Ölümlerin artık son bulması için yetkililerin önlem almasını isteyen ve evden helalleşerek çıkıyoruz diye belirten Deniz Dündar, "Bugün bu, yarın bir başkası, kimi taşıdığımızı bilmiyoruz. Azrailini yanında taşıyan bir meslek grubu haline geldik. Bütün yetkililere, özellikle taksici dostu cumhurbaşkanımıza sesleniyorum; Sayın Cumhurbaşkanım lütfen bu çığlığımızı, bu haykırışımızı duyun” şeklinde konuştu.
İstanbul İstanbul’da taksiciler öldürülen meslektaşları için eylem yaptılar İstanbul’da bir grup taksici bir araya gelerek, öldürülen taksici Yaşar Yanıkyürek için ve son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetleri, kötü şartları protesto etmek için eylem yaptı. İstanbul Sarıyer’de 34 TFY 89 plakalı taksinin şoförü Yaşar Yanıkyürek, otomobilinde önce gasp edildikten sonra bıçaklanarak yol kenarına atılmıştı. Bu duruma tepki gösteren bir grup taksici bir araya gelerek, son zamanlarda taksicilere yönelik artan sözlü şiddet ve cinayetler, kötü şartları protesto etti. Göztepe Köprüsü önünde toplanan taksiciler, Beşiktaş Meydanı önüne kadar konvoy yaptı. Göztepe Köprüsü önünde basın açıklaması yapan taksiciler, ardından Beşiktaş Meydanı’na doğru yolu çıktı, oradan tekrar Göztepe Köprüsü’ne gelen taksiciler protestoyu sonlandırdı. Durumla ilgili konuşan taksici Osman Balıkçı, "Burada bugün toplandık, iyi bir şey için toplanmak isterdik ama maalesef ki kötü bir olay için toplandık. Sevdiğimiz bir taksici ağabeyimiz Yaşar ağabeyimiz bugün hakkın rahmetine kavuştu. Bir vatandaş Ataşehir’den binip Sarıyer tarafına gidiyor ve ağabeyimizi katlediyor. Bu üzücü haberi aldıktan sonra bütün taksi camiası olarak toplandık. Şimdi de güzergahımız olarak buradan çıkacağız, artık sesimizin duyulmasını istiyoruz. Biz senelerdir gece çalışıyoruz, burada arkamda duran bütün abilerim, arkadaşlarımız hepsi evlerine ekmek parası götürmek için gece sabaha kadar çalışıyorlar ve hiçbir güvencemiz yok, bugün de gördük ki bu kadar basit bir şekilde, üstelik gündüz vakti bir abimizi kaybettik. Yaşar abimiz hakkın rahmetine kavuştu ancak bu ne ilk ne de son olacak gibi duruyor, burada toplanmamızın amacı sadece insanlara zarar vermek ya da bir şeyleri engellemek değil, sadece sesimizi duyurmak için buradayız. Buradaki bütün arkadaşlar da bu saatten sonra sadece can güvenliklerini ve Yaşar abimiz gibi bir son olmaması için ellerinden geldiğince birbirlerini kolladıkça da bir şeylerin olmasını istiyorlar ama maalesef olmuyor. Buradan yetkililere sesleniyoruz, bugün bir abimizi daha kaybettik, Yaşar Yanıkyürek ağabeyimiz bıçaklanarak katledildi. Bunların yaşanmaması için yetkilileri de artık göreve bekliyoruz. Şu anda Göztepe köprüsü altından çıkacağız, Beşiktaş güzergahında kimseyi rahatsızlık vermeden sessiz bir protesto yapacağız, bu sessiz çığlığımızı lütfen duyun. Toplamda yaklaşık 600-700 araçlık bir grup olacak" ifadelerini kullandı.