GENEL - 12 Aralık 2017 Salı 15:04

Isparta’ya depreme dayanıklı müze

A
A
A
Isparta’ya depreme dayanıklı müze

Isparta Belediyesi tarafından Gökçay Kavşağında bulunan Etnografya Müzesinin devamı olarak 400 metre uzunluğuna sahip olacak Ergenekon Müzesinin inşaat çalışmaları devam ediyor.

Isparta Belediyesi tarafından Gökçay Kavşağında bulunan Etnografya Müzesinin devamı olarak 400 metre uzunluğuna sahip olacak Ergenekon Müzesinin inşaat çalışmaları devam ediyor. Depreme dayanıklı olarak inşa edilen müzenin fore kazıklarının çakımı sürüyor.


Ergenekon Müzesi inşaat alanında incelemelerde bulunan Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, inşaatta derinliği 20 metreyi aşan 130’un üzerinde fore kazık çakım işlemlerinin devam ettiğini belirtti. Başkan Günaydın, “Alanda geçmişte taşlı dolgular yapılmış, bundan dolayı da fore kazık çalışması esnasında iş makinelerimizin uçlarında kırılmalar meydana geliyor. Fore kazıkların üzerine, radye temeller atılacak ve irtifaları farklı, genelde iki katlı müze çalışması var. Mimari açıdan değişik, formu Türk Mimarisinin ileri çağdaşlığını ortaya atıyor. Bu çalışma Isparta’ya has bir çalışma, bir benzeri olmayan proje. Bunu bir dere üzerine inşa ediyoruz. Bu fore kazık çalışması yapılar için önemlidir. Isparta’da yeterince tarihi eser, kalıcı yapılar yoktur. Bunun nedeni de sel, deprem gibi doğal afetlerdir. Biz de bunlara karşı önlem alıyoruz. Bu eserlerin de gelecek nesillerimize hizmet etmesini, kalıcı olmasını istiyoruz. Bu açıdan titiz çalışıyoruz. Isparta’mıza bu 400 metre uzunluğunda Isparta’mıza tarih, kültür, kıymet değeri katacak bir çalışma olacak. Her biri şehrimize değer katacak eserler olacak. İnşallah gelecekte Isparta şehri bu konularla gelişen, aranan, gelinen, görünmek istenen bir kent olacağını düşünüyorum. Bunu önemli buluyoruz, şehrimize ve geleceğimize bu çalışmaların hayırlı olmasını diliyorum” dedi.


Ergenekon Müzesi zigzaglı, kırma sistemle odalar şeklinde çayın her iki tarafında yer alacak. Yeni yapılacak müze Türk mimarisinin hem çağdaş geleceği, hem de geçmişini yansıtacak. Müzede bin ton ağırlığında mermere işlenen Ergenekon destanı, Ahşap Sanat Merkezinde işlenen dünyaca ünlü ressamlara ait 3 boyutlu tablolar, Orta Asya’dan, Anadolu’ya kadar gelen Türk kıyafetlerinin mermerden işlenmiş heykelleri, ISMEK bünyesinde üretilen ve Anadolu motiflerini üzerinde barındıran ipek iplikten, ipek kumaş üzerine bayanlar tarafından işlenen değerli eserlerin yanı sıra Cumhuriyet öncesi 550 yıllık Isparta tarihi de müzede yer alacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul KidZania İstanbul’dan ‘Züper bir 23 Nisan’ KidZania İstanbul’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlanacak. Çocuklar Ülkesi KidZania İstanbul 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, geçit törenleri, tiyatro gösterileri ve sokak danslarıyla çocuklar ve ailelerine coşkulu bir kutlama yapacak. 67 farklı aktivite alanında 120’den fazla rolü deneyimleyebilecekleri KidZania’da çocuklar hayallerindeki mesleklerle tanışma ve bayramın tadını doyasıya çıkarma fırsatı bulacak. KidZania sokaklarında bayram coşkusu yaşanacak Eğlence dolu bu özel günde, öğrenmenin ve özgürce yaşamanın tadını çıkarmak isteyen çocuklar için KidZania İstanbul’da program var. Pastavilla Çocuk Tiyatrosu gösterileriyle başlayacak olan 23 Nisan kutlamaları, çocukların yüzlerinde kocaman gülümsemeler oluşturacak. Ardından saat 14.00’teki görkemli geçit töreniyle başlayacak rengarenk parti, Çocuklar Ülkesi’nin sokaklarını 23 Nisan coşkusuyla dolduracak. Saat 16.00-17.00 arasındaki Erbulak Evi öğrencilerinin sahneleyeceği ‘Apartman Toplantısı’ tiyatro oyunu ise hem çocukları hem de aileleri sanatın güzel dünyasıyla buluşturacak. 5 saat boyunca farklı bir deneyim Bayramda da Çocuklar Ülkesi, çocuklara güvenli ve hijyenik bir ortamda, arkadaşlarıyla bir arada eğlenerek öğrenme fırsatı sunacak. Bu farklı deneyim, Çocuklar Ülkesi’nin kapıları açıldığı andan itibaren başlıyor. Çocuklar Ülkesi’ndeki çeşitli ve eğlenceli aktiviteler, çocuklara sosyal, duygusal, dil becerileri, fiziksel yetenekler ve bilişsel gelişim açısından pek çok kazanım sağlayacak. Empati kurma, yeni kelimeler öğrenme, duyu organlarını geliştirme, soyut kavramları anlamlandırma durumları analiz etme gibi beceriler, burada çocukların gelişimine destek olacak.
Hakkari 14 yaşındaki çocuk geri dönüşüm malzemeleriyle teknolojik aletler yaptı Hakkari’nin Derecik ilçesinde yaşayan Aram Kaynak, 2 yıl önce hobi olarak başladığı çalışmayla şimdi teknolojik aletler yapıyor. Sınırın sıfır noktasında bulunan Derecik ilçesinin Yeşilova köyünde yaşayan Yeşilova Mehmetçik Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Aram Kaynak, atık malzemelerden yaptığı robotik aletlerle büyük beğeni topladı. İHA muhabirine çalışmalarını anlatan Aram Kaynak, 12 yaşından beri robotik malzemelerle uğraştığını ifade ederek, “İlk başlarda mekanik ve robotik bir şeyler yapmak istiyordum. Gerçekten kendime inancım tamdı. İlk başlarda deneme olarak bir helikopter yaptım ve ilk deneyimim başarılı geçti. Daha farklı şeyler denemek istedim. Artık ilgim daha fazla artmaya başladı. Kendimi daha çok geliştirmek için belediye başkanımızdan tam destek aldım. Yardımları oldu. Govend (Halay) Dergisi de bu konuda bana imkanlar sundu. Buradan Belediye Başkanı Hasan Dinç ve Govend Dergisi yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi. Derecik Belediye Başkanı Hasan Dinç ise seçimden dolayı çok yoğun bir süreç geçirdiklerini hatırlatarak, “Bu süreç içerisinde yanımızdaki ve yöremizdeki güzellikleri görmek epey zor oldu. Ancak bir güzellik var ki görmemek, görememek imkansızdı. Aram Kaynak kardeşimizin bu çaba ve gayreti karşısında sessiz kalamazdık. Hem Derecik Belediyesi olarak hem de güzide dergimiz Govend Dergisi olarak kendisinin maddi manevi destekçisi olacağımızı yineliyorum. Biz burada bunun için varız. Nice diyarlarda nice umutlar var. Umuyorum ki nerede bir umut varsa sesi duyulur ve gereken neyse yapılır. Biz Derecik Belediyesi ve Govend Dergisi olarak ayrıca şahsım adına başta Aram Kaynak kardeşimiz olmak üzere ümitvar olmamızı sağlayan herkese destek çıkacağımızın sözünü veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Hakkari 14 yaşındaki çocuk geri dönüşüm malzemeleriyle teknolojik aletler yaptı Hakkari’nin Derecik ilçesinde yaşayan Aram Kaynak, 2 yıl önce hobi olarak başladığı çalışmayla şimdi teknolojik aletler yapıyor. Sınırın sıfır noktasında bulunan Derecik ilçesinin Yeşilova köyünde yaşayan Yeşilova Mehmetçik Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Aram Kaynak, atık malzemelerden yaptığı robotik malzemelerle büyük beğeni topladı. İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Aram Kaynak, 12 yaşından beri robotik malzemelerle uğraştığını ifade ederek, “İlk başlarda mekanik ve robotik bir şeyler yapmak istiyordum. Gerçekten kendime inancım tamdı. İlk başlarda deneme olarak bir helikopter yaptım ve ilk deneyimim başarılı geçti. Daha farklı şeyler denemek istedim. Artık ilgim daha fazla artmaya başladı. Kendimi daha çok geliştirmek için belediye başkanımızdan tam destek aldım. Yardımları oldu. Govend (Halay) Dergisi de bu konuda bana imkanlar sundu. Buradan Belediye Başkanı Hasan Dinç ve Govend Dergisi yetkililerine teşekkür ediyorum” dedi. Derecik Belediye Başkanı Hasan Dinç ise seçimden dolayı çok yoğun bir süreç geçirdiklerini hatırlatarak, “Bu süreç içerisinde yanımızdaki ve yöremizdeki güzellikleri görmek epey zor oldu. Ancak bir güzellik var ki görmemek, görememek imkansızdı. Aram Kaynak kardeşimizin bu çaba ve gayreti karşısında sessiz kalamazdık. Hem Derecik Belediyesi olarak hem de güzide dergimiz Govend Dergisi olarak kendisinin maddi manevi destekçisi olacağımızı yineliyorum. Biz burada bunun için varız. Nice diyarlarda nice umutlar var. Umuyorum ki nerede bir umut varsa sesi duyulur ve gereken neyse yapılır. Biz Derecik Belediyesi ve Govend Dergisi olarak ayrıca şahsım adına başta Aram Kaynak kardeşimiz olmak üzere ümitvar olmamızı sağlayan herkese destek çıkacağımızın sözünü veriyoruz" ifadelerini kullandı. (MSA-Y)