YEREL HABERLER - 22 Mayıs 2017 Pazartesi 16:18

Korkmaz: “En çok sigaradan sonra obezite öldürüyor”

A
A
A
Korkmaz: “En çok sigaradan sonra obezite öldürüyor”

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Hakan Korkmaz, obezitenin günümüzde önlenebilir ölümler arasında sigaradan sonra ikinci ölüm nedeni olarak gösterildiğini söyledi.


SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Hakan Korkmaz, 21 Mayıs Avrupa Obezite Günü nedeniyle obezite tehdidine dikkat çekti. Obezitenin vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlandığını ileten Korkmaz, "Vücut ağırlığının erkeklerde yüzde 25, kadınlarda yüzde 30’undan fazlasını yağ dokusu oluşturması durumunda obezite söz konusudur. Dünya Sağlık Örgütü 1998 tarihli deklarasyonunda obezitenin küresel bir epidemi haline geldiğini, 2002 tarihli deklarasyonunda ise en önemli halk sağlığı sorunu olduğunu bildirmiştir. Tüm dünyada fazla kiloluluk ve obezite sıklığı giderek artmaktadır. Türkiye’de 1997-1998 yılında yapılan çalışmada obezite sıklığının erkeklerde yüzde 13,2, kadınlarda yüzde 32,9 ve genelde yüzde 22,3 olduğu saptanmıştır. Bu çalışmanın üzerinden 12 yıl sonra yapılan çalışmada bu oranların erkeklerde yüzde 27, kadınlarda yüzde 44 ve genelde yüzde 35’e yükseldiği gösterilmiştir. Obezite sıklığında görülen bu artışın nedenleri arasında gelişen teknoloji ile birlikte fiziksel aktivitede azalma ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının kazanılması suçlanmaktadır" dedi.



“Bir çok hastalığa yol açıyor”


Obezitenin birçok sağlık sorunlarına yol açtığını anlatan Korkmaz, “Bunlar arasında diyabetes mellitus, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, uyku apne sendromu, felç, cilt hastalıkları, bazı kanser hastalıkları, kas ve iskelet sistemi hastalıkları yer almaktadır. Bundan dolayı obezite hayat kalitesi ve yaşam süresini olumsuz etkilemektedir. Günümüzde önlenebilir ölümler arasında sigaradan sonra ikinci ölüm nedeni olarak gösterilmektedir. Obezite ile mücadele aynı zamanda pek çok hastalıkla da mücadele demektir. Obezite ile mücadele amacıyla DSÖ birçok ülkede beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlıklarının kazandırılması ve hareketli yaşam biçiminin benimsenmesi konularında programlar uygulamaktadır. Türkiye’de sağlık bakanlığı tarafından ‘‘Türkiye Obezite ile Mücadele ve Kontrol Programı’’ oluşturulmuş ve 2010 yılında itibaren uygulanmaya konulmuştur. Program dahilinde toplumun bilinçlendirilmesi, obezite ile mücadele kapsamında okul ve iş yerlerinde düzenlemeler, fiziksel aktivitenin teşviki ve çevresel faktörlerin iyileştirilmesi konusunda değişiklikler yapılmıştır" diye konuştu.



Obezite ile mücadele önemli


Sağlıklı bir hayat için küresel bir epidemi haline gelen obezite ile mücadelenin önemli olduğunu vurgulayan Korkmaz, "Bu amaçla çocukluk döneminden itibaren sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığı kazandırılmalı ve düzenli fiziksel aktiviteyi normal yaşam biçimi olarak benimsenmelidir” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Başkan Ahmet Aras ve 11 ilçe Belediye başkanı Anıtkabir’de Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve yeni seçilen 11 CHP’li ilçe belediye başkanı Anıtkabir’i ziyaret etti. Aras Anıtkabir özel defterini imzalayarak “Milli değerlerimize bağlı, aklın ve bilimin rehberliğinde insanca yaşam için adil bir yönetim anlayışı benimseyeceğime söz veriyorum” dedi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebedi istirahatgahında ziyaret eden Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, ilçe belediye başkanları Aslanlı Yol’dan yürüyerek Atatürk’ün mozolesinin önüne geldi. Mozoleye çelengin bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Aras, “Kadim uygarlıklara yurt olmuş, ev sahipliğinde insanlığın evrensel yasaları oluşmuş geçmişin ve geleceğin beşiği Muğlamıza yorulmadan hizmet edeceğim” Anıtkabir’de Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı. “Cumhuriyetimizin Kurucusu büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk. İkinci yüzyılın şafağında asırlık partimizi yerelde iktidara taşımanın gururu ve sevinci ile huzurunuzdayım. Yoksulluğa ve yoksunluğa mahkûm edilmek istenen yurttaşlarımız 31 Mart’ta bu günümüze ve geleceğimize sahip çıkmak üzere kararını verdi. Şimdi ortak düşümüzü hep birlikte hayata geçirmek ve umudu yeniden yeşertmek üzere vazifemin başındayım. Gelecek kahramanların değil, vazifesini bilen ve sorumluluklarını yerine getiren kadroların elinde şekillenecektir. Milli değerlerimize bağlı, aklın ve bilimin rehberliğinde insanca yaşam için adil bir yönetim anlayışı benimseyeceğime söz veriyorum. Kadim uygarlıklara yurt olmuş, ev sahipliğinde insanlığın evrensel yasaları oluşmuş geçmişin ve geleceğin beşiği Muğlamıza yorulmadan hizmet edeceğim” Anıtkabir ziyaretinde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’a Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, Dalaman Belediye Başkanı Sezer Durmuş, Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt, Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Köyceğiz Belediye Başkanı Ali Erdoğan, Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Ortaca Belediye Başkanı Evren Tezcan, Ula Belediye Başkanı Mehmet Caner, Yatağan Belediye Başkanı Mesut Günay, CHP Muğla İl Başkanı Zekican Balcı ve ilçe başkanları eşlik etti.
Bursa Başkan Bozbey: "5 yıl içerisinde alt yapısını tamamlamadığımız bölge kalmayacak" Bursa’da 5 yıl içerisinde alt yapısı tamamlanmamış bölge kalmayacağını belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, memnuniyeti artıracakları gibi maliyetleri de aşağıya çekeceklerini söyledi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürlüğü’nde yöneticiler ile bir araya geldi. BUSKİ’nin Bursa ve belediye için çok önemli bir kurum olduğunu ifade eden Başkan Bozbey, yöneticilere katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür etti. Görevi başındaki çalışanlardan bilgi alan Başkan Mustafa Bozbey, "BUSKİ, bir kent davasıdır. Yapacağımız işlerde bundan böyle daha dikkatli, daha titiz bir işi, bir kerede yapmanın mutlak yolunu bulmalıyız. Çalışmalarda maliyetlerin önemi ve sorunların en iyi şekilde çözülmesi gerekiyor. Sorunların bir daha tekrarlanmaması için memnuniyeti artıracağımız gibi aynı zamanda maliyetleri de aşağıya çekeceğiz. Özellikle alt yapı konusunda yetersiz olduğumuz yerlerle ilgili çalışmaları bu dönem içerisinde tamamlamak gerekir. 5 yıl içerisinde alt yapısını tamamlamadığımız bölge kalmayacak. Bu dönem sonuna kadar içme suyu alt yapısı olmayan köylerimize de hazırlık yapmak zorundayız. Yenilenmesi gereken hatlar var, 10 yılda bir hatları değiştiriyorduk, ama yeni sistemle birlikte bu süreçte uzadı. Şimdi yeni ürünler ile birlikte maliyetlerde aşağıya düşecek” dedi. "El birliğiyle güzel işler yapacağız" Bir daha geriye dönmemek üzere hizmetler üretebileceğini belirten Bozbey, “El birliğiyle güzel işler yapmamız lazım. Sonuç odaklı düşünmeliyiz. Her zaman ’ne bekliyorduk, ne elde ettik’ diye değerlendirmeliyiz. Elde ettiğimiz değer bizim için önemlidir. Yapacağımız işlere bu çerçevede baktık mı bu kentte doğru işlere imza atarız. Aynı zamanda, zamanında işlerimizi tamamlamış bitirmiş oluruz. Bunun öncülüğünü bizler yapacağız. Diyecekler ki Bursa’da su çeşmeden içiliyor. Bunu gösterdiğiniz takdirde daha ekonomik bir durum oluşacak. Ürettiğimiz değerle de övüneceğiz. Böylece Bursalı vatandaşlarımız hem rahat içme suyunu kullanabilir, hem de alt yapıya güvenebilirler. Bu zamana kadar verdiğiniz emeklerden dolayı hepinize teşekkür ediyorum” diye konuştu.