YEREL HABERLER - 20 Nisan 2017 Perşembe 13:03

SDÜ’de balık ekmek şenliği

A
A
A
SDÜ’de balık ekmek şenliği

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesinin kuruluşunun 35.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesinin kuruluşunun 35. yıldönümü etkinlikleri kapsamında 19 Mayıs Açık Hava Tiyatrosu ve Öğrenci Meydanı’nda düzenlenen şenliğe katılanlara balık ikram edildi. Şenliğe öğrenciler yoğun ilgi gösterdi. Etkinlikte sağlıklı ve dengeli beslenmek için su ürünleri tüketiminin önemine vurgu yapıldı.


Şenliğe, Isparta Valisi Şehmus Günaydın, Isparta Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Ramazan Çelebi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Tuğrul, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (SAREM) Müdürü Şakir Çınar, Şahlanlar Gıda Sanayi Ticaret Limitet Şirketi sahibi Osman Şahlan, Isparta İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Mustafa Aydemir, mülki idare amirleri, özel sektör temsilcileri, akademisyenler de katıldı.


Su Ürünleri sofralarda daha çok yer almalı


Vali Şehmus Günaydın, Balık Ekmek Şenliği’nde su ürünlerinin sağlıklı ve dengeli beslenme açısından önemine vurgu yaptı. Su ürünleri tüketimi ile ilgili Baltık ülkeleri, Dünya ortalamasını anlatan Vali Günaydın, Türkiye’nin de bu seviyeye erişmesi gerektiğini söyledi. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevgi Savaş da “Balık yüksek protein içeriğinin yanı sıra esansiyel aminoasitler, omega-3 yağ asitleri, vitamin ve mineral maddeleri içeren sağlıklı bir besindir. Su ürünleri sektörünün hızla ilerlediği ülkemizde üretilen kültür balığının Avrupa başta olmak üzere yurtdışındaki tüm marketlerde rağbet gördüğünü gururla söyleyebiliriz. Ülkemizde ise ne yazık ki su ürünleri tüketimi dünya ortalamasının çok gerisinde kalmaktadır. Dünyada balık tüketimi kişi başına yıllık ortalama 19-20 kg iken, ülkemizde ortalama 6-8 kg olarak yıllara göre değişmektedir. SDÜ Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi olarak “Balık ye sağlıklı ol” düşüncesiyle üniversite öğrencisi gençlerimizi tatlı su kültür balığı olan Alabalığın lezzeti ile tanıştırarak, balığın sağlıklı beslenmedeki önemini ortaya koymak istedik” dedi.


Etkinlik, öğrencilere ve katılımcılara alabalık ikramı ile sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’da şoke eden tehlikeli yolculuklar kamerada: Çocukların canını hiçe sayıp taşıdılar Kağıthane’de scooter ile yolculuk yapan bir kişi, çocuğunu da kucağında taşıyarak yürekleri ağızlara getirdi. Bisikletle yolculuk yapan başka bir kişi ise, iki çocuğunu bisikletin yanlarına oturtarak yolculuğuna devam etti. Yine Kağıthane’de iki çocuk, seyir halinde ilerleyen kamyonetin arkasında dakikalarca tehlikeli yolculuk yaptı. O anlar vatandaşların cep telefonu kamerasına yansıdı.Kağıthane’de vatandaşların hem kendi hayatını hem de çocuklarının hayatını tehlikeye atarak trafikte yaptığı tehlikeli ve bilinçsiz yolculuklar adeta ‘pes’ dedirtti. Kağıthane’de scooter ile yolculuk yapan bir kişi, hiçbir güvenlik önlemi almadan akan trafikte çocuğunu kucağında taşıdı. Görenlerin yüreklerini ağzına getiren tehlikeli yolculuk, diğer vatandaşın cep telefonu kamerasına yansıdı.Bir bisiklete üç kişi bindiKağıthane Talatpaşa Mahallesi’nde bisikletle giden bir kişi, okuldan çıkan çocuklarını da alarak üç kişi yolculuk yaptı. Çocuklarını bisikletin kenarlarına ayakta duracak şekilde koyan şahıs, pedal çevirmeye devam etti. Şaşkınlığa yol açan olay vatandaşların cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.Kamyonetin arkasına takıldılarKağıthane Galata Deresi Caddesi’nde ise yaşları ufak iki çocuk, seyir halinde ilerleyen kamyonetin arkasında yolculuk yaptı. Sürücünün farkına varmadığı esnada kamyonetin arkasına tutunan çocuklar, dakikalarca tehlikeli yolculuğu sürdürdü. Çevredekileri hayrete düşüren olay başka bir sürücünün cep telefonu kamerasına anbean yansıdı.
Antalya Antalya’da Kum Zambaklarına çitli koruma Anavatanı Akdeniz kıyıları olan ve nesli tükenme tehlikesinde olduğu için Dünya Doğa Koruma Birliği’nce koruma altında bulunan kum zambakları Kundu sahilinde çitlerle koruma altına alındı. Antalya Aksu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Kum Zambaklarını koruma altına alıyor. Kundu sahilinde ekiplerce yerleri tespit edilen Kum Zambakları renkli çitlerle çevrilerek zarar görmekten kurtarılıyor. Akdeniz Bölgesinin endemik bitkileri arasında yer alan Kum Zambakları Antalya’nın Aksu ilçesinde koruma altına alındı. Aksu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, Kundu sahilinde 13 ayrı noktadaki Kum Zambaklarını çit ile çevirerek koruma altına aldı. Aksu Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, biyolojik miras olan Kum Zambaklarının gelecek nesillere sadece fotoğraf olarak anlatılmaması için üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini belirterek “Endemik türleri koruma görevimizi yerine getiriyoruz” dedi. Belediye sorumluğunda olan bütün sahilin kontrol edileceğini belirten Başkan Yardımcısı Çelik, “Kum Zambaklarını tehlikelerden korumak ve farkındalık oluşturmak için rahatça fark edilebilecek şekilde renkli çitler içine aldık. Ekiplerimiz çitleri ve zambakları sürekli kontrol edecek” dedi. Dünya Doğa Koruma Birliğince de korunacak türler arasında yer alan ve kopartılması yasak olan Kum Zambakları her yıl Eylül, Ekim aylarında çiçek açarak adeta görsel bir şölen sunuyor. Kum Zambaklarını koparanlara 488 bin 630 liraya kadar para cezası verilebiliyor.