GENEL - 08 Aralık 2017 Cuma 16:00

SDÜ’de Türkleşme ve Osmanlı konferansı

A
A
A
SDÜ’de Türkleşme ve Osmanlı konferansı

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nde (SDÜ) “Osmanlı Devleti’nin Yükseliş Dönemi” konferansı düzenlendi.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nde (SDÜ) “Osmanlı Devleti’nin Yükseliş Dönemi” konferansı düzenlendi.


SDÜ Proje Araştırma Geliştirme ve Uygulama Kulübü (PAGUK) tarafından ‘Osmanlı Devletinin Yükseliş Dönemi’ konulu konferans düzenlendi. Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferans, Tarihçi Yazar Prof. Dr. Feridun Emecen tarafından verildi.


Osmanlı Devleti’nin kuruluş, yükseliş ve yıkılma dönemleri hakkında öğrencilere bilgiler veren Emecen, “Tarihsel sürece baktığımız zaman Osmanlı devletinin küçük bir beylikken üç kıtaya hakim olan bir yapıya büründüğünü görebiliyoruz. Anadolu merkezli kurulan bu küçük beyliğin nasıl olup da bu kadar geniş bir alana hakim olduğunu sizlerle konuşacağız” dedi.



Beyliğin, İmparatorluğa dönüşmesinde askeri vasfın önemi


Osman Bey idaresindeki Kayı Boyu’nun, Söğüt çevresinde küçük bir beylik kurmasıyla zamanla dünya üzerinde geniş alanlarda hakimiyet kuran bir devlet haline gelmesinde Osman Bey’in askeri vasfının büyük etkisi olduğunu dile getiren Emecen, Osmanlı beyliğinin büyük bir imparatorluğa dönüşmesinde askeri vasfın çok önemli olduğunu söyledi.


Tarih okumalarının en az tarihi yazmak kadar önemli olduğunu belirten Emecen, “Tarihin amacı bize ders vermek değil, içinde bulunduğumuz anı anlaşılır kılmaktır. Tarihte önemli olan anlaşılmaktır. Tarih bir yanıyla da toplumu anlamayı gerektirir. Toplumu tanımak için tarihi anlamak gerekir. Tarihi okumalarımızı bu bakış açısıyla yaparsak tarihi daha iyi kavrayabileceğimizi düşünüyorum.”



“1071, Anadolu için bir milat olmuştur”


Anadolu’nun Türkleşme sürecini 1071’den önce başlatmanın yanlış olmayacağını dile getiren Prof. Dr. Emecen, “Anadolu’nun 1071’den önce de Müslüman ve Türk kimliğiyle karşılaştığını çoğu kaynaklarda görmek mümkün. Moğol istilasından kaçan Türkmenlerin Anadolu’ya yerleşmesiyle başlayan bir süreci görüşüyoruz. Bu Anadolu için bir milat olmuştur. Osmanlı gibi bir devletin ortaya çıkması bu sürecin bir sonucudur. Peki nasıl oldu da küçük bir beylik halinde Anadolu’da kurulan bu devlet bu kadar büyüyebildi? Osmanlı beyliğinin büyük bir devlete dönüşmesindeki en önemli husus bulunduğu coğrafi konumdur. Zaman içerisinde Osmanlı Devletini yöneten padişahların yayılma politikaları da Osmanlı’nın gelişmesinde ve büyümesinde önemli rol oynamıştır. Yükselme döneminin Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethiyle doruğa ulaştığını Kanuni Sultan Süleyman döneminde ise devam ettiğini söyleyebiliriz” diye konuştu.



“Osmanlı’yı Osmanlı kaynaklarından okuyun”


Tanzimat Dönemine ve etkilerine değinerek, Osmanlı Devleti’nin gerileme ve yıkılma dönemleri hakkında da bilgiler veren Emecen, “Osmanlının kaynaklarına inerek oradaki dünyanın ruhunu yakalamak ve hissetmek, okumalarımızı da Osmanlı kaynakları içerisinden okumanın çok önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.