SPOR - 28 Nisan 2017 Cuma 12:54

1. Spor ve Kültür Şenliği düzenlendi

A
A
A
1. Spor ve Kültür Şenliği düzenlendi

1.

1. Spor ve Kültür Şenliği bugün gerçekleştirildi. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, "Sosyal sorumluluk projelerinde farkındalık oluşturmayı bir görev olarak biliyoruz" dedi.


Suriyeli ve Türk çocukların kaynaşmasını amaçlayan "Bir umut, bir ufuk" projesi kapsamında Türkiye Futbol Federasyonu ve Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEMDER) işbirliği ile gerçekleştirilen "1. Spor ve Kültür Şenliği" Riva’daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde yapıldı. 1. Spor ve Kültür Şenliği’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, TFF Başkanı Yıldırım Demirören, TFF Başkan Vekili Servet Yardımcı, Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeleri, Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, Kulüpler Birliği Başkanı Göksel Gümüşdağ, TOGEMDER Başkanı Saadet Gülbahar ile davetliler katıldı. Etkinlikte şöhretler karması, Türk ve Suriyeli çocuklardan kurulacak minik takımlar gösteri maçında karşı karşıya gelecek. Ayrıca 16 takımdan oluşan TFF-TOGEM Futbol Turnuvası gün boyu devam edecek ve final maçıyla son bulacak.



Revna Demirören: “Umut aşılamak için bir araya geldik”


İlk olarak açılış konuşmasını ve organizasyona ev sahipliği yapan TFF Başkanı Yıldırım Demirören’in eşi Revna Demrören, çocukları mutlu etmek ve umut aşılamak için bir araya geldiklerini belirterek, “TOGEMDER ile birlikte okullar yaptırdık ve tek amacımız Türkiye’nin aydınlık geleceğine bir nebze olsun katkıda bulunabilmek” diye konuştu.



Demirören: “Çalışmalarımıza da yılmadan devam edeceğiz”


Başkan Yıldırım Demirören ise insana yatırım yapmanın ne denli önemli olduğunu bildiklerini ifade ederek, “Sosyal sorumluluk projelerinde farkındalık oluşturmayı bir görev olarak biliyoruz. Spor bu unsurların en önemli destekçisidir. Avrupa hem vicdanını hem de sınırlarını kapattığını ve Türkiye’nin Suriyeli dostlarıyla kucaklaştığını unutmayacağız. Cumhurhurbaşkanımızın dünyaya örnek olan tavırlarını da unutmayacağız. Geçen hafta Suriyeli misafirlerimiz için Hatay’da spor yapılabilecek alanlar yaptık. 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’na talibiz ve bunu alan ilk Müslüman ülke olarak da tarihe geçeceğiz. U14 milli takıma seçilen Suriyeli Adem Metin kardeşimiz var. Ona şimdiden Messi diyorlar. Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanımızın kararıyla Türk vatandaşı olan Adem, Türk Milli Takımı’nın da geleceği olacak ve biz de önümüzdeki yıllarda daha güçlü Türkiye için çalışmalarımıza da yılmadan devam edeceğiz” dedi.



Gülbahar: “TOGEMDER olarak önceliğimiz daima çocuklar olmuştur”


“Sizleri dünyada insanlara bayram armağan eden tek devletin mensubu olarak sizleri selamlıyorum” diyerek sözlerine başlayan TOGEMDER Başkanı Saadet Gülbahar ise, “Yakın komşumuz Suriye’de iç savaş yaşanıyor. Milyonlarca mülteciye kapımızı açmış ve onlarla birlikte yaşamış bulunuyoruz. Birçok sivil toplum örgütleriyle iş birliği ile misafirlerimize en iyi imkanlar sunmaya çalışıyoruz. TOGEMDER olarak önceliğimiz daima çocuklar olmuştur. TFF ile çocuklar için bir araya gelerek onlara unutulmaz bir gün armağan etmek istedik” açıklamalarında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Beş bin yıllık geçmişe sahip olan "Matiate Yer Altı Şehri" gün yüzüne çıkarılıyor GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen, Midyat Belediyesi tarafından yürütülen "Matiate Yer Altı Şehri Projesi" ile Türkiye’nin en büyük yer altı şehirlerinden biri gün yüzüne çıkarılıyor. Midyat’ta bulunan ve yaklaşık 50 bin kişinin yıllarca kapalı yaşayabilecekleri bir alana inşa edilen bu yer altı şehrinin turizme kazandırılmasıyla Mardin’in Midyat ilçesi adına önemli turizm destinasyonlarından biri olması öngörülüyor. Matiate Yer Altı Şehri, Midyat Belediyesi tarafından 2019 yılında başlatılan temizlik çalışmaları ile gün yüzüne çıkmaya başladı. İlk başlarda sığınma amacıyla inşa edildiği düşünülen bu yer altı şehrinin, yapılan araştırmalar sonucunda barınma, soğuk hava deposu, ahır, gömü alanı, tapınak gibi çok farklı işlevler gördüğü ortaya çıktı. Kazı ve temizlik çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte yer altı şehrinin içindeki tünellerin güvenli gezinti yollarına dönüştürülmesi, aydınlatılması ve havalandırılması, yönlendirme ve bilgilendirme tabelalarının yapılması, medeniyetlere ait buluntuların ortaya çıkarılması, yer altında saklı kalmış mekanların yeniden canlandırılması ve düzenlenmesi ile turizme kazandırılması amaçlanıyor. Bu çalışmalar sonucunda çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapması beklenen Matiate Yer Altı Şehri’nin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi kültür ve turizmi adına önemli bir durak olması hedefleniyor.
Kırıkkale Yağışlar azaldı, kuraklık riski arttı: Çiftçiler modern sistemlerle sulama yapıyor Kırıkkale’de yağışların mevsim normallerinin altında olması sebebiyle yaşanan kuraklık tehlikesine karşı direnen çiftçiler, ekili tarım alanlarında modern sulama sistemi kullanıyor. Kırıkkale’de yağışların önceki yıllara göre az olması sebebiyle yaşanan kuraklık, tarımsal üretimi de olumsuz yönde etkiledi. Karakeçili ilçesinde yaşayan çiftçiler, ekili tarım arazilerini sulamak için modern damlama sistemi kullanıyor. Güneş enerjisi panelleriyle üretilen elektrikle çalıştırılan pompalar sayesinde kontrollü salınan su, tarım alanlarına ulaştırılıyor. "Güneşten faydalanıyoruz" Tarım arazisine özellikle pancar ektiğini belirten Ramazan Alparslan, "Çiftçilik yapıyorum, özellikle pancar ekiyorum. Biraz da soğanım var. Paneli de kurduk, güneşten faydalanıyoruz. 3 yıl oldu, ilk yılı kendini amorti etti. Çok memnunum. Vatandaşlara da tavsiye ediyorum ama maliyetler yüksek. Türkiye’de dolar bazında olduğu için o bizi biraz eziyor. Mevsimler kurak gidiyor. Yağış bekliyoruz, inşallah yağar. Biz de rahatlarız, iki üç gün dinleniriz" dedi. "Su görmezse kurur" Kuraklığın etkili olduğunu ifade eden Emre Doğan, "Kuraklık oldu, yağış olmadı. Kışın da kar görmedik. Bundan dolayı biraz kuraklık var. Sulama ile telafi etmeye çalışıyoruz. Ekinimiz de son aşamasına geldi. Su görmezse kurur. Sulama ile çözüm bulmaya çalışıyoruz. Mazottan dolayı biraz maliyetli de oluyor" diye konuştu. "Yağmazsa çiftçinin işi kötü" Yağmur yağmadığını ifade eden Hasan Cantemur ise, "Gübre atıyoruz, hazırlık yapıyoruz. Arkasından tohum ekeceğiz, yağmurlama sulama yapacağız. Şimdiye kadar yağmurumuz yok. İnşallah bir hafta, 10 gün içerisinde yağarsa çiftçi kazanır. Yağmazsa da çiftçinin işi kötü" şeklinde konuştu.