SPOR - 18 Aralık 2017 Pazartesi 23:26

Aykut Kocaman: “7 takım zirve yarışında. Organizasyonu sağlam olan aradan sıyrılır”

A
A
A
Aykut Kocaman: “7 takım zirve yarışında. Organizasyonu sağlam olan aradan sıyrılır”

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, Karabükspor maçının ardından konuştu.

Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman, Karabükspor maçının ardından konuştu. 7 takımın zirve yarışı içinde olduğunu söyleyen Kocaman, “Organizasyonu sağlam olan takım aradan sıyrılır. Biz de organizasyonu sağlam bir takımız. Şu anda yüzde 70’lerdeyiz ve daha da yükselmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.


Karabükspor karşısında 2-0 kazanan Fenerbahçe’de Teknik Direktör Aykut Kocaman, karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında mücadeleyi değerlendirdi. Futbolculuk döneminin ve antrenörlük döneminin en zor maçlarından birisi olduğunu söyleyen Kocaman, “Küme düşme adaylarından gösterilen ve kulüp içinde problemler yaşayıp 5, 6 oyuncusunu getirmeyen kulüp bir tarafta. Diğer tarafta ise şampiyonluk yarışına giren ve taraftarlarının müthiş desteğini alan bir takım. Ne kadar istekli olursak olalım kavga oyunuyla başladı mücadele. İlk yarım saat gol gelmeyince taraftarların da sabırsızlandığı bir ilk yarı oldu. Rakibi zorlayacak aksiyonlarımız olmadı. Maçtan önce söylemiştim, Karabükspor, oynadığı oyunla aldığı puan tamamen ters olan bir takım. İkinci yarıda kendi oyunumuza dönmemiz gerekiyordu. Tribünde bizi daha çabuk sonuç almaya götüren ama düzeni bozan baskıyı kırmak istedik. Kornerden gelen golden sonra daha da düzeni sağladık. Maçın son 10 dakikalık bölümü dışında tamamen istediğimiz gibi gitti. Bizim için son derece önemli bir galibiyet oldu. Konyaspor maçının ardından biraz dinlenme olacak ve ardından da neler yapabileceğimizi göreceğimiz bir dönem olacak” ifadelerini kullandı.



“Şampiyonluk sözünü söylemek doğru değil”


32 puana yükselen Fenerbahçe için şu anda şampiyonluk kelimesini kullanmanın doğru olmadığını söyleyen Aykut Kocaman, “Bugün için şampiyonluk sözünü söylemek doğru değil. Fenerbahçe zaten her sezon şampiyonluk adayıdır, bunu belirtmeye gerek yok. Özgüvenini yitirmiş bir takımdı Fenerbahçe ve bunu toparlayıp taraftarı yanımıza almaya çalıştık. Bu söylem biraz da zoraki bir söylemdi. Ben mesaj adamı değilimdir. Fenerbahçe sezona genç takımla başlasa şampiyonluk için başlar. Galatasaray’la bizim aramızda puan farkını çoğaltan pek çok takım vardı. Başakşehir’le 6, Beşiktaş’la 4 puana çıkmıştı fark. Geçen sezon bunun sinyallerini veriyordu. Ancak bu sezon yabancı sayısının artmasıyla, kaliteli yabancıların gelmesiyle organizasyon gücü yükselen takımlar oldu ligde. 7. sıradaki Trabzonspor 28 puanda, lider Başakşehir de puanda. Tam 7 takım zirve yarışının içinde. Kayserispor ve Göztepe’nin durumu tam bir başarı hikayesi ve umarım sürdürür bunu. Şampiyonluk için oynayan takımların aralarındaki maçlar büyük bir çekişmeye sahne olacak. Herkesin şampiyon olacağız deme hakkına sahip ama kimin aradan sıyrılacağını kestirmek zor. Aynı şekilde Bursaspor ve Sivasspor da çok iyi organizasyonlara sahip. Bu takımlar arasından özellikle kendi kurduğu organizasyonu ısrarla sürdüren takım öne geçecek gibi görünüyor. Bu takımlardan birisi olmaya yüzde 100 adayız” açıklamasında bulundu.



“Futbolun doğrularını yapmak önemli”


Futbol yorumcularıyla farklı düşündüğünü söyleyen Kocaman, “Bizim yorumladığımız futbol, yorumculardan farklı. Mehmet Topal ve Souza’nın görevi, baraj görevi görerek topu kapmak ve servis yapmak. Asli görevleri gol atmak değil. Değişmeyen tek şey değişimdir. Nereye gittiğimize baktığımız zaman bazı noktalara gelirsiniz. Dünyanın pek çok takımında birbirine benzer oyuncular yan yana oynayabiliyor. Şener’den orta geldiğinde 4 oyuncu daha var orada. Mehmet Topal’la Souza değil sebep. Bugün Karabükspor bize alan bırakmadı. Bu 2 oyuncu varken, onların hiç dokunmadığı toplarda 20 pozisyon da bulabiliyoruz, bugün olduğu gibi Mehmet Topal’ın golüyle öne de geçebiliyoruz. Bunu yapabildiğiniz zaman diğer takımlardan farklı oluyorsunuz. Antrenörün görevi kalıp oluşturmak değil. Antrenör, duruma göre pozisyon almayı bilmeli. İnsan pek çok şey arzu ediyor ama söz konusu olan takımın ihtiyaçları. Bugünkü futbol, diğer oyunlara göre daha kısır olabilir. Bunun nedeni Mehmet ve Souza değil. Rakibin direncini kırmamızdaki temel neden 2 stoperimiz, beklerimiz ve servis yapan oyuncumuz. Bu oyuncular gol atıyorsa, bu ekstra bir iş aslında” dedi.



“Her rakip çok önemli”


Bütün maçlarda rakiplerin çok önemli olduğunu söyleyen Aykut Kocaman, “Şampiyonlar Ligi’nde Real Madrid, Barcelona karşısında nasıl bir hazırlık yapıyorsan, Adana Demirspor karşısında da benzer hazırlığı yapan birisiyim ben. Futbolu çok iyi bildiğimi düşünen birisiyim. Bu oyunun doğruları var ve bunu yapmak önemli. Karabükspor’un durumu futbolun temel problemlerinden birisi olan kulüplerin mali problemi. Bugünkü şartlarda bugün yaptıkları savunma benim itiraz ettiğim bir durum değil. Doğrusunu yapıyorlar. Benim itiraz ettiğim nokta oyunu çok ağırlaştırmaları oldu. Benim de hoşgörülü olabileceğim bir nokta var ama bunun da ötesine götürdüler. Maçın 36. dakikasında topun oyunda kalma süresi 14 dakikaydı. Bu tip takımlara karşı topu hızlandıramadığınız zaman boş alan yakalamak zor oluyor. Böyle olunca da kolay olmuyor. Bugün baskımız da iyi değildi. Bunu yapamayınca rakip kapanma halini çok daha rahat yaptı. Beni endişelendiren nokta rakiplerin durumundan ziyade, bizim rakiplere karşı yapabileceklerimiz. Bu yarın Beşiktaş deplasmanında da aynı şekilde olacak diğer rakiplere karşı da. TFF’nin çok ivedi olarak kulüplerin mali yapısıyla ilgili, özellikle de kulüplerin alacaklarıyla ilgili bir şeyler yapması gerekiyor. Karabükspor bugün saygı duyulması gereken bir oyun oynadı. Mali problemler, en azından el atılması gereken problemlerden birisi. UEFA’nın yaptırımı, TFF tarafından da uygulanmalı. Bu oyunu üst seviyeye taşımak için önce temel problemleri ortadan kaldırmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.



“Çalıştığım kulüp dışında hiçbir şey umurumda değil”


Valbuena’nın ben buradayım demesine çok sevindim. Bütün oyuncularımız bu iş için çalışıyor. Valbuena burada ve ikinci yarıda çok faydalı oynadı. Zaten bu takım kazanan bir takımdı ve Valbuena bu takımın ana parçalarından birisi. Ancak futbol tek taraflı bir oyun değil. Valbuena bize doğru geldikçe biz de ona doğru daha kolay gideceğiz. O zaman da bu hareketlere gerek kalmayacak. Çalıştığım kurumun değerlerine uygun hareket etmeye çalışıyorum. Ben olaylara takım gözünde bakıyorum. Bu takımı seven milyonlarca insan var. Bu ne benim keyfime, ne de futbolcunun keyfine bağlı bir durum. Bunun dışındaki hiçbir şey umurumda değil. Tudor’a meslektaş olarak geçmiş olsun diyorum. Galatasaray’ın yapısıyla ilgili söyleyecek bir şeyim yok. Bizim mesleğin yapısı bu. Geçen sene yapılan bir araştırma, Türkiye’deki antrenörlerin görev süresi ortalama 14 haftadır. Bir takımda bazı şeylerin oturması uzun bir süreçtir. 6 aya yakın süredir çalışıyoruz ama hala yüzde 60’lardayız. İnsan alışkanlıklarını değiştirmek zor” diye konuştu.



“Takımdaki yükselişin sebebini anlatmaya vakit yetmez”


Osmanlıspor maçının ardından yaşanan yükselişle ilgili neyin değiştiği sorusunun sorulduğu Kocaman, “Kesin şu durumdan dolayı demek doğru değil. Ben aynı benim, oyuncular da aynı. Bazen bir şeylerin görülmesi için dibi görmekte fayda var. Bu noktada kalabiliyorsunuz da, zıplayabiliyorsunuz da. Bunu açıklamak çok kolay değil. 1, 2 faktörle bunu açıklamak çok kolay değil. Bütünü oluşturmak için konuşmak gerekir ve bunun için de fazla zaman yok” cevabını verdi.


Takımın şu anda yüzde 70 seviyelerinde olduğunu sözlerine ekleyen Kocaman, “Bizim baktığımız yerden, bence şu andaki oyunumuz yüzde 70’ler civarında diye tahmin ediyorum. Bu tip maçlar çok fazlasıyla oynanacaktır. Ama oyun değerleri olarak, bütün olarak bakıldığında yüzde 70’lerde olduğunu düşünüyorum. Yol alacak mesafemiz var ve oyun değerleri bunu gösteriyor. Konyaspor ve İstanbulspor maçlarını aradan çıkarmamız gerekiyor ve devre arasına böyle bakacağız. Benim yakınmalarım yoktur. Ama Konyaspor maçında zorluk derecesi artmış bir maç oynayacağız. Savunmadaki 3 ismimiz oynamayacak. Yüzde 60-70 dediğim noktayı devre arasında yüzde 10 daha yükseltirsek, bizim için makul seviyeye gelir” dedi.


Kocaman son olarak takımın ligdeki durumuyla ilgili olarak, “7-8 hafta öncesinden bu durumda olacağımızı düşünmek çok kolay değildi. Son derece iyi olduğumuzu söyleyebilirim. 18 hafta var. Kimseye ihtiyacımız olmadan kendi göbeğimizi kendimiz kesebilecek noktadayız ve bu bence Tanrı’nın lütfu” diyerek sözlerini tamamladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Önyargılara meydan okuyan Ağrı’nın tek kadın futbol takımı zirveye yükseliyor Ağrı Aile ve Sosyal Hizmetler Spor Kulübü, Türkiye Futbol Federasyonu Kadınlar 3. Lig 2. Grup’ta mücadelesine devam ediyor. Gösterdikleri kararlılıkla 2. Lig yolunda emin adımlarla ilerleyen takım, önyargılara da meydan okuyarak, önemli başarılara imza atıyor. Yeşil sahalarda gösterdikleri performans ve sosyal sorumluluk projelerindeki katkılarıyla 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan teşekkür plaketi alma başarısını gösteren cesur kadınlar, sahadaki başarılarını Ağrı’yı ve Türkiye’yi gururlandırmak için kullanıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki ASP Gençlik ve Spor Kulübü ile spora adım atan takım, büyük bir kısmı erken yaşta ve zorla evliliklerle karşı karşıya kalan yaşıtlarının aksine, futbol oynama tutkularını gerçeğe dönüştürüyor. Vali Mustafa Koç ve eşi Neslihan Gül Koç’un destek ve katkıları, takımın moral ve motivasyonunu zirveye taşıyor. Neslihan Gül Koç, kadın futbolcularla sık sık bir araya gelerek, maçlarını izliyor ve yanlarında olarak onlara güç veriyor. Futbolculardan Merve Kurt, "Futbola ilk başladığımda ailem buna çok karşıydı. Sonradan hocalarımın ve arkadaşlarımın desteğiyle bu engeli aştık. Futbola sadece erkeklerin oynayabileceğini düşünmek yanlış. Biz bunu başardık ve kanıtladık. Hedefimiz şampiyonluk ve bunun için gece gündüz çalışıyoruz. Valimiz Mustafa Koç ve eşi Neslihan Gül Koç’a, hem yardımlarından hem de maç esnasındaki desteklerinden dolayı en içten dileklerimizle teşekkür ederiz" dedi. Takım kaptanı Kader Şimşek ise, "Biz Ağrı’nın tek kadın futbol takımıyız ve çok da başarılıyız. Seyirciler bizi izleyerek kadınların futbola karşı olan ön yargılarını yıkıyorlar. Bu bize ilham veriyor ve örnek oluyoruz. Daha fazla seyirciye ve desteğe ihtiyacımız var. Bu sayede farkındalık oluşturabilir ve daha fazla kızın bu spora katılmasını sağlayabiliriz" şeklinde konuştu. Takımın antrenörü Önder Tunay da, "Hedefimiz ikinci lige yükselmek. Bu zor bir hedef ancak kızlarımızın azmi ve kararlılığıyla bunu başaracağımıza inanıyorum. Doğu Anadolu Bölgesi’nde kadın futbolunun zorluklarının farkındayız. Fakat futbol kızlarımıza birçok imkan sunuyor. Spor lisesine geçişlerde önemli rol oynuyor, üniversite imkanı sunuyor ve beden eğitimi öğretmenliği gibi alanlarda iş imkanları oluşturuyor" ifadelerini kullandı. Ayrıca Vali Mustafa Koç ve eşi Neslihan Gül Koç’un desteğine değinen Tunay, "Valimiz Mustafa Koç ve eşi Neslihan Gül Koç hanımefendi bize çok büyük destek oluyorlar. Bu sayede şampiyonluk hedefimiz daha da güçlendi. Onların desteğiyle Ağrı’ya ve Doğu Anadolu Bölgesi’ne bu şampiyonluğu getirmek istiyoruz" cümlelerine yer verdi.
İzmir Medical Point araç tercihini ‘çevreden’ yana kullandı ‘Gezegenin sağlığı eşittir insan sağlığı mottosuyla’ yoluna devam eden İEÜ Medical Point Hastanesi’nde çevre dostu elektrikli araç TOGG, makam aracı olarak kullanılmaya başlandı. Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Veysi Kubba, “Medical Point Hastaneleri olarak çevre dostu politikalar izlemeye devam ediyoruz. Bunun son örneklerinden biri de makam aracı olarak fosil yakıt üretmeyen TOGG’u tercih etmek oldu” dedi. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında sıcaklık artışını 1,5 C ile sınırlı tutmak için, sera gazı salımını 2030’a kadar yüzde 45 azaltmak, 2050 yılına kadar da net sıfır hedefine ulaşmak hedefleniyor. Medical Point Hastaneler Grubu da net sıfır hedefinde önemli projeleri hayata geçirmeye devam ediyor. Uyguladığı enerji politikaları sonucunda geçtiğimiz yıl "ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Sertifikası" almaya hak kazanan İEÜ Medical Point Hastanesi’nin bahçesine elektrikli araçlar için iki adet şarj istasyonu da kuruldu. “Elimizi taşın altına koymaya devam edeceğiz” İEÜ Medical Point Hastanesi, makam aracı tercihini de ‘çevreden’ yana yaptı. Yerli ve milli üretim, çevre dostu elektrikli araç TOGG, hastanede makam aracı olarak kullanılmaya başlandı. Tamamen elektrikli olan TOGG’un karbon salınımı, geleneksel yakıt tüketen araçlara oranla çok daha düşük. Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Veysi Kubba ‘net sıfır karbon’ hedefiyle çevre dostu uygulamaları hayata geçirdiklerinin altını çizdi. Kubba, “Son yıllarda dünyada iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini yoğun bir şekilde yaşıyoruz. Bu da bize her geçen gün gelecek için sorumluluk almanın aciliyetini hatırlatıyor. Medical Point Hastaneler Grubu olarak çevre dostu politikalar izlemeye devam ediyoruz. Bunun son örneklerinden biri de makam aracı olarak TOGG’u tercih etmek oldu. TOGG, yerli ve milli olması dolayısıyla bizleri gururlandırmakla kalmıyor, fosil yakıt tüketmediği için de çevreyi de kirletmiyor” diye konuştu.
Gaziantep Büyükşehir’den İskenderun’a altyapı ve üstyapı desteği Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, deprem sonucunda ciddi hasar gören İskenderun’un altyapı çalışmalarına destek amacıyla yaklaşık 10 gündür bölgedeki çalışmalarını sürdürüyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük hasar gören Hatay’ın İskenderun ilçesinde normalleşme sürecini hızlandırmak ve kentin daha yaşanabilir bir ortama kavuşmasını sağlamak için harekete geçti. Gaziantep Büyükşehir, İskenderun’un altyapı ve üstyapı sürecindeki mesaisine hem teknik açıdan destek veriyor hem de personel takviyesinde bulunup sürecin hızlı ve koordineli bir şekilde yürütülmesine katkı sağlıyor. Gaski ilçedeki atıksu sorununu çözdü “Asrın Felaketi” olarak tanımlanan 6 Şubat depremleri dolayısıyla altyapıda hayati öneme sahip olan atıksu çalışmalarına Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü ekipleriyle destek olup iyileştirme çalışmalarını tamamlayan Büyükşehir, ayrıca Fen İşleri Daire Başkanlığı, Kent Estetiği ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı ekipleriyle de ilçedeki teknik desteğini sürdürüyor. Bu kapsamda Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve teknik ekibi, ilçeye ziyarette bulunup İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez ve ekibiyle saha gezisi ve istişare toplantılarına katıldı. Bölgenin eksikleri ve yapılan çalışmalar konusunda bilgi alınarak yeni destekler konusunda talepler dinlendi.
Erzurum ETÜ’de TÜBİTAK’tan destek alan öğrenciler için ödül töreni düzenlendi Erzurum Teknik Üniversitesi’nde (ETÜ), 2023 yıllarında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) “2209-A Üniversite Öğrencileri Destekleme Programı” kapsamında destek almaya hak kazanan proje ekipleri için ödül töreni düzenlendi. Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Fatih Yetim, Prof. Dr. Ceren Sultan Elmalı, dekanlar, akademisyenler ve projeleri kabul edilen öğrenciler katıldı. Programın açılışında konuşan Rektör Çakmak, ETÜ’de geliştirilen ve kabul alan proje sayısının her geçen dönem arttığına dikkat çekerek: “Malumunuz olduğu üzere TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmaları üniversitemiz ev sahipliğinde düzenleniyor. Onları gördüğümde sizin küçüklüğünüz aklıma geliyor. Çünkü proje kültürü o yaşlardan itibaren kazanılmaya başlıyor. Proje denildiğinde genelde akademisyenler tarafından hazırlanan Ar-Ge faaliyetleri akla gelirdi. Ancak son dönemde TÜBİTAK’ın da desteğiyle bu anlayış değişti ve artık öğrenciler tarafından hazırlanan projeleri de konuşuyoruz. Bu noktada sizlerin elde ettiği başarılar üniversitemizin tanınırlığına ve bilinirliğine önemli katkılar sunarken kariyerleriniz açısından da çok önemli kazanımlar sağlayacaktır. Çünkü mezun öğrencilerimizden aldığımız geri bildirimlere baktığımızda iş verenlerin akademik başarının yanı sıra takım çalışmasına yatkınlık ve proje kültürüne sahip olmak gibi kriterlerine de öncelik verdiğini görüyoruz. İnanıyorum ki aynı kararlılık ve azim ile kabul alan proje sayımız önümüzdeki süreçte daha da artacak. Bu vesileyle başta siz değerli öğrencilerimiz olmak üzere bilgisi ve tecrübesiyle size yol gösteren danışman hocalarımıza teşekkür ediyor, başarılarınızın devamını diliyorum” diye konuştu. Program Rektör Çakmak’ın ve Rektör Yardımcılarının öğrencilere ve danışmanlarına teşekkür belgelerini takdim etmesi ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.
İstanbul Oscar ve Altın Palmiye ödüllü Anatomy of a Fall, TV+ta izleyiciyle buluşuyor Dijital içerik platformu TV+, Oscar ve Altın Palmiye ödüllü suç draması ‘Anatomy of a Fall’ filmini, 26 Nisan’da sinemaseverlerle buluşturuyor. En iyi film ve dizileri yıl boyu ekrana getiren TV+, 26 Nisan Cuma günü tüm dünyada büyük ses getiren ‘Anatomy of a Fall’ (Bir düşüşün anatomisi) filmini kullanıcıların beğenisine sunuyor. TV+’ta yayınlanacak film, Cannes’da kazandığı Altın Palmiye ödülünün ardından 5 dalda aday gösterildiği 96’ncı Oscar Ödülleri’nde ‘En İyi Özgün Senaryo’ ödülünün de sahibi oldu. Filmin senaryosu, daha önce Victoria ve Sibyl filmlerinde de birlikte çalışan yönetmen Justine Triet ile eşi Arthur Harari tarafından yazıldı. İntihar mı kaza mı cinayet mi? Film, Sandra Hüller’in başrolde olduğu sürükleyici bir suç draması. ‘Birinin özel hayatı başkasının cehennemidir’ fikrinden yola çıkan film, Fransız Alpleri’nde bir kulübede kocası Samuel ve görme engelli oğluyla izole bir yaşam süren Alman yazar Sandra’yı izliyor. Samuel yüksekten düşerek ölür fakat soruşturma sonucunda ölüm nedeninin intihar mı kaza mı olduğu kesinleşmeyince Sandra cinayet suçlamasıyla tutuklanır. Samuel’in ölümünün sorgulandığı mahkeme süreci, çiftin çalkantılı ilişkilerinin de derinine inen rahatsız edici ve tatsız bir psikolojik yolculuğa dönüşür.