POLİTİKA - 20 Nisan 2018 Cuma 15:33

Bakan Ahmet Arslan: "Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesiyle AB ülkelerini Türkiye’ye taşımacılık anlamında komşu yapmış olacağız"

A
A
A
Bakan Ahmet Arslan: "Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesiyle AB ülkelerini Türkiye’ye taşımacılık anlamında komşu yapmış olacağız"

Avrupa Birliği’nin Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc ile görüşen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesiyle biz AB ülkelerini Türkiye’ye taşımacılık anlamında komşu yapmış olacağız.

Avrupa Birliği’nin Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc ile görüşen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesiyle biz AB ülkelerini Türkiye’ye taşımacılık anlamında komşu yapmış olacağız. Bununla yetinmeyip bu taşımacılığı Asya’ya kadar götürebileceğimiz gibi denizaşırı ülkelere de gönderebilir hale geleceğiz" diye konuştu.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Avrupa Birliği’nin Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc ile görüştü. Halkalı’dan Çerkezköy’e trenle yolculuk yapan Bakan Arslan ve Violeta Bulc, Türkiye-AB ve ulaştırma gündemindeki son gelişmeleri konuştu. Bakan Arslan ve Violeta Bulc, yolculuk boyunca Türkiye-AB ulaştırma gündemindeki son gelişmeleri görüştü. Trendeki toplantıda Trans Avrupa Ulaşım Şebekeleri (TEN-T) alanında Türkiye-AB işbirliği ve 2018 TEN-T günlerinde yapılacak Türkiye-Batı Balkanlar Bakanlar Toplantısı, Türkiye-Bulgaristan sınır geçişleri görüşülürken, Türkiye-AB kapsamlı havacılık anlaşmasının yanı sıra Türkiye-AB üst düzeyli ulaştırma konusu da masaya yatırıldı.


Toplantı sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bakan Arslan ve Violeta Bulc toplantının gündemine ilişkin bilgiler verdi.



"Bundan sonra çok daha derin iş birliği yapacağımız konusunda mutabık kaldık"


Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren projesinin önemine değinen Avrupa Birliği’nin Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc, "Yapmış olduğunuz Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi, esasında bütün denizleri birbirine bağlayan bir proje. Kuzey Denizi’ni Baltık Denizi’ni , Akdeniz’i ve Karadeniz’i dolayısıyla Türkiye’nin ulaştırma anlamında Doğu ile Batı arasında tarihten gelme bu kavşak olma özelliğini günümüzde de devam ettirmesi için yapılan bir proje. Bu demiryolu projesini yaparken tek amacımız bağlantılığı sağlamak değil, bunun yanında karbon emisyonlarının azaltılması ve demiryolu sistemlerinin elektrikli hale getirilmesi de hem Avrupa Birliği içerisindeki önemli amaçlardan bir tanesi, hem de Türkiye’de bu anlamda önemli adımların atıldığını biliyoruz. Aynı zamanda bir diğer ele aldığımız konu da yol güvenliği idi. Ölümcül kazaların da önemli miktarda azaldığını görüyoruz. Bu hem AB hem Türkiye hem insanlar için önemli bir kaygı ve amaç. Bundan sonra çok daha derin iş birliği yapacağımız konusunda mutabık kaldık. Gerçekleştirdiğimiz özverili çalışmalar bizi yeni iş birliklerine de götürüyor" dedi.



"AB bizim en büyük ticaret ortağımız"


Avrupa Birliği’nin Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı olduğunu belirten Bakan Ahmet Arslan, ”Ticaretin olmazsa olmazı taşımacılık, ulaştırma ve haberleşme. Bu da taşımacılık altyapılarını geliştirmek, güvenli bir taşımacılık sağlamak ve ulaşım koridorlarını birbiriyle entegre etmek konusunda kararlılığımızı bugün bir kez daha ortaya koymuş olduk. Bir yıldır devam eden diyalog sürecinin bundan sonrada aynı ivmeyle devam etmesi noktasında kararlar aldık. Teknik ekiplerimizin birlikte çalışması konusunda da kararlar aldık" ifadelerini kaydetti.



"Bu proje ile birlikte biz AB ülkelerini Türkiye’ye taşımacılık anlamında komşu yapmış olacağız"


Türkiye’nin konumu itibariyle önemli ulaşım koridorlarına sahip olduğunun altını çizen Bakan Arslan, "Biz bugün bu toplantıyı bir trende yaptık, Halkalı’dan Çerkezköy’e bir seyahat esnasında yaptık. Burada bir mesaj vermek istedik, toplu taşıma bizim için önemli. Hem hayatı kolaylaştırması adına önemli, hem karbondioksit salınımını azaltması anlamında önemli. Halkalı-Kapıkule arasında yapacağımız hızlı trende bu iş birliğinin en somut örneklerinden biri. Asya ile Avrupa arasındaki yük hareketliliğinde, taşımacılıkta Türkiye önemli bir koridor. Demir ipek yolunu canlandırmak adına geçmişte Marmaray projesini yaptık. Bakü-Tiflis-Kars projesini hizmete soktuk. Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesiyle biz AB ülkelerini Türkiye’ye taşımacılık anlamında komşu yapmış olacağız. Bununla yetinmeyip bu taşımacılığı Asya’ya kadar götürebileceğimiz gibi Denizaşırı ülkelere de gönderebilir hale geleceğiz" diye konuştu.



"Sadece Türkiye değil dünya havacılığına hizmet edecek bir proje"


Ülkemizde son yıllarda havacılık alanında çok ciddi gelişmeler sağladığını ve bunun yapımı devam eden 3’üncü Havalimanıyla daha fazla ivme kazandığını sözlerine ekleyen Arslan, "Nitekim yaptığımız havalimanı da bunun göstergesi. 29 Ekim 2018‘de hizmete açtığımızda kendilerini de davet ettik. 3’üncü havalimanı sadece Türkiye değil dünya havacılığına hizmet edecek bir proje. Bizim işbirliğimizin amacına uygun yürüyen bir proje. Türkiye Avrupa Birliği kapsamlı havacılık anlaşması ile ilgili çalışmalar çok güzel gidiyor. Trans Avrupa Ulaşım ağı dediğimiz projemiz var. Bu projeyi AB çok çok önemsiyor. Projenin Türkiye’deki ulaştırma koridorlarıyla entegrasyonu burası üzerinden Asya’ya entegrasyonu önemli. Türkiye-Bulgaristan geçişinden de zaman zaman yaşanan sıkıntılar vardı. Taşımacılığın daha hızlı yapılabilmesi adına sayın komisyoner de daha önce devreye girdiler. Çalışma ekiplerimiz çalışıyor. Orada da güzel mesafeler aldığımızı sizlerle paylaşmak isteriz" ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Kuzugöbeği Mantarı 1500 TL’den satıldı Fethiye’de bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL’den satışa sunuldu. Fethiye Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Üzümlü Muhtarlığı ve Likya Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi iş birliğinde Yeşilüzümlü Mahallesi’nde düzenlenen festivalin açılış töreninde renkli görüntüler oluşurken, katılımcılara kuzugöbeği çorbası ikram edildi. Festivale gelen vatandaşlar davul, zurna ve delbek eşliğinde karşılanırken, dastar ve hediyelik eşya stantları kuruldu. Festival alanında, kadınların dokuma tezgahlarında dokuduğu “Dastar bezi”, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Mahalle sakinleri ormandan topladıkları taze kuzugöbeği mantarı ise kilosu Bin 500-2000 TL, kurutulmuşu ise 8 bin ila 10 bin TL arasında satıldı. Her gün dolu dolu geçmesi beklenen festival kapsamında davul zurna ve delbek şovları, bando gösterisi, Yeşilüzümlü İlkokulu halk oyunları gösterileri, Sirtaki ve Ege dansları gösterisi, çeşitli yarışmalar, fotoğraf sergileri yer alacak. Etkinlikler; çocuk oyunları ve dans yarışmalarıyla devam edecek. Sakiler ve Saykolar sahne alacak Festivalin ikinci gününde sabah antik kent Kadianda’ya yürüyüş, öğleden sonra ise yemek yarışması yapılacak. Cumartesi günü etkinlikler çocuk oyunları, dans yarışmaları ile devam edecek. Cumartesi akşamı saat: 21.00’de Sakiler Grubu sahne alacak. Festivalin son günü çocuk oyunları ile dans yarışmalarının yapılacağı festivalde Dağların Sultanları, Beşkaza’nın Sultanları, Sirtaki ve Ege Dans grubu, Kırgızistan Darikan dans grubu performans gerçekleştirecekler. Festival, Pazar akşamı saat: 21.00’de Sakiler ve Saykolar Grubu’nun sahne alacağı konserle sona erecek.
Yalova Yalova’ya 2024’ün ilk 3 ayında 233.8 milyon liralık yatırım Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Kaya, başkanlığında İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıda İLYAS (İl Yatırım Takip Sistemi) üzerinden 2024 yılı 1. dönem yatırım uygulamaları değerlendirildi. Sorun, darboğaz ve çözüm önerilerinin görüşülmesinin ardından İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı tamamlandı. Açılış konuşması öncesinde yerel seçimler sonrasında göreve yeni seçilen belediye başkanları kendilerini tanıttı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, yatırımlarla ilgili, “İlimizde 2024 yılı 1. dönem sonu itibariyle; 13 adet yatırımcı kuruluşun faaliyet gösterdiği 8 ana sektörde, 11 adet biten, 59 adet devam eden, 5 adet başlanmamış ve 20 adet ihale aşamasında olmak üzere toplam 95 adet proje bulunmaktadır. Yatırımların toplam proje bedeli 12,5 milyar TL’dir. Mevcut projeler için 2024 yılından önceki yıllarda yapılan harcama ise 7,4 milyar TL’dir. 2024 yılında projelere toplam olarak 806,6 milyon TL ödenek ayrılmıştır. 2024 yılında 1. dönem sonuna kadar yapılan toplam harcama ise 233,8 milyon TL olup, yıl içinde yapılan harcamanın yıl ödeneğine göre %29,0 oranında; projelere yapılan toplam harcamanın toplam proje bedeline göre ise %61,2 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Kamu yatırımlarının, yerel ve merkezi düzeyde aktif olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve geleceğe yönelik olarak projeksiyon yapılabilmesi maksadıyla, il Yatırım Takip Sistemi Projesi (İLYAS) geliştirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da illerdeki yatırımlar İLYAS üzerinden takip edilmektedir. Bu nedenle yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın sisteme gereken özen ve hassasiyeti göstermeleri, veri girişlerini eksiksiz ve zamanında yapmaları son derece önem arz etmektedir. Özellikle ilçe belediyelerimizin de konuya hassasiyeti kamu yatırımlarının takibi açısından çok önemlidir. Yatırımcı kuruluşlarımızın ve yerel yönetimlerimizin her dönemde olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de üzerinde çalıştıkları projelerde titiz davranmaları, sorunların çözümünde gerekli hassasiyeti göstermeleri, ilimizin yatırım hizmetlerinin verimliliği açısından çok önemlidir. İl Koordinasyon Kurulunun 2024 yılı 2. toplantısının ilimiz açısından verimli bir platform oluşturmasını, ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.