POLİTİKA - 24 Mart 2018 Cumartesi 22:50

Bakan Tüfenkci İTO ve Kuyumcular Odası temsilcileriyle bir araya geldi

A
A
A
Bakan Tüfenkci İTO ve Kuyumcular Odası temsilcileriyle bir araya geldi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Afrin gibi büyük bir operasyonu yapıyoruz ve bu operasyonu ekonomimiz hissetmedi” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Afrin gibi büyük bir operasyonu yapıyoruz ve bu operasyonu ekonomimiz hissetmedi” dedi.


İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Kuyumcular Odasının (İKO) ortaklaşa düzenlediği mesleki istişare toplantısı Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin katılımıyla gerçekleştirildi. Güneşli’de bir otelde yapılan toplantıya Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin yanı sıra AK Parti İstanbul Milletvekili Halis Dalkılıç ile birlikte İstanbul Ticaret Odası, İstanbul Kuyumcular Odası yetkilileri ve oda mensupları katıldı. Sektör temsilcilerinin öneri ve isteklerini dinleyen Bakan Tüfenkci gerekli çalışmaların farklı bakanlıklarında içerisine dahil olduğu bir çalıştay yapılarak gereğinin yapılacağının sözünü verdi.



“Afrin gibi büyük bir operasyonu ekonomimiz hissetmedi bile”


Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, “Gezi olaylarından bu yana Türkiye’nin hep mücadele içinde olduğunu hep Türkiye’nin kalkınmasıyla beraber terör sorununa odaklandığını görüyoruz. 15 Temmuz’u hep beraber yaşadık Türkiye hain bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı bunun faturasını hepimiz ödedik başta bu salonda bulunan esnafımız olmak üzere milletimiz ödedi. 15 Temmuz olaylarından sonra ticaret faaliyetlerimiz ne kadar düştü turist sayısı ne kadar düştü. Ardından bütün yurtta terör örgütleri DEAŞ’ı, PKK’sı, PYD’si, FETÖ’sü bütünü sağda solda organize oldular bir gün bir yerde başka bir gün başka yerde saldırı düzenlediler. Bakın bugün Afrin gibi büyük bir operasyonu yapıyoruz. Bu operasyonu ekonomimiz hissetmedi bile. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde biz bu terör örgütlerini gerek şehirde gerekse kırsalda hareket edemez hale getirdik. İşte Afrin operasyonuyla El-Bab’ta, Cerablus’ta, Kandil’deki operasyonlarla beraber biz yurtiçinde ve yurtdışında bu terör yuvalanmalarına izin vermeyeceğiz. Bunların hepsi bizim ekonomimizle ilgilidir çünkü sizin sektörün gelişimi noktasında güvenlik ve istikrar birinci derecededir. Devletin görevi de sizin ticaretinizde güvenliğinizi sağlayabilmektir” dedi.



"Sahtekarlığı önlemek için cezaları arttırma noktasında çalışma yapacağız"


Sahtekarlıkla mücadeleyle ilgili bir soru üzerine açıklamalarda bulunan Bakan Tüfenkci, “Denetimlerimizi arttırma noktasında talimat verdik yurtiçi sahte mücevher ve altın noktasında iç ticaret genel müdürlüğümüze bu talimatı verdik. Sektörel temsilcilerle ortak çalışarak bu denetimlerin standardını oluşturacağız. En azından önler miyiz yüzde yüz ama en azından cezaları arttırma noktasında iyi bir noktaya gelmiş oluruz bunu da belirtmiş olalım” şeklinde konuştu.


Toplantının sonunda sektör temsilcileri Bakan Tüfenkci’ye portresinin yer aldığı tablo hediye edildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Başkan Çıkmaz güven tazeledi Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısı yapıldı. Genel kurulda, 2023 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi. Genel kurul toplantısında divan başkanlığını Mehmet Mete Sezer, katip üyeliklerini ise Mehmet Kökten ve Bünyamin Tarık Aydın yaptı. GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen genel kurula TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, TİM ve Bakanlık Temsilcileri ile kuru meyve ihracatçıları katıldı. Genel kurulda Birliğin 2023 yılı faaliyet raporu okunduktan sonra oybirliği ile kabul edildi. 2023 yılı faaliyet raporunu değerlendiren Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, “Birliğimizden yapılan kuru meyve ve mamulleri ihracatı 2023 yılında 297 Milyon 192 Bin ABD doları olmuştur. 2023 yılı Birliğimiz kuru meyve ve mamulleri ihracatının Türkiye kuru meyve ve mamulleri ihracatı içindeki payı yüzde 18,6 olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı Birliğimiz toplam ihracatının yüzde 40,9’luk kısmını kuru kayısı, yüzde 37,2’lik kısmını Antep fıstığı, yüzde 9,1’lik kısmını diğer meyve kuruları oluşturmaktadır. 2023 yılı kuru meyve ve mamulleri ihracatımızı ülke grupları itibariyle değerlendirecek olursak; en çok ihracat yapılan ülke grupları içinde ilk sırayı 129 Milyon 834 bin dolarlık ihracatla Avrupa Birliği ülkeleri almıştır. İkinci sırada 42 milyon 210 bin dolarlık ihracatla Amerika ülkeleri ve 35 milyon 635 bin dolarlık ihracatla Orta Doğu Ülkeleri gelmektedir. En fazla ihracat yaptığımız ilk 4 ülke ise Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Irak olmuştur. 2023 Yılında Birliğimiz üyeleri tarafından 101 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir. 2024 yılı hedeflerimizi de yakalamak için önümüzdeki süreci çok iyi değerlendireceğiz” diye konuştu.
Bitlis Bitlis’te ‘yayla muzu’ fiyatıyla ‘Anamur muzunu’ üçe katladı Bitlis’in Tatvan ilçesinde doğal olarak yetişen ve ‘yayla muzu’ olarak da adlandırılan uçkun, 150 TL’lik fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından ışkın veya yayla muzu adıyla bilinen ve sevilerek tüketilen ekşimsi uçkun bitkisi, Tatvan’da satışa sunulmaya başlandı. Dağların yüksek zirveleri ve eteklerinden büyük zorluklarla toplanarak tezgâhlarda kilosu 150 TL’den satılan bitki, kent merkezinde çoğu insanın da başlıca geçim kaynağı oldu. Vatandaşlar bin bir zorlukla topladıkları uçkunları torbalarla getirdikleri şehir merkezindeki ana caddelerde satışa sunarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Bölge insanı tarafından büyük bir beğeniyle tüketilen bitkinin, özellikle sarılık, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği iddia ediliyor. Vatandaşlar, bin bir zorlukla toplayarak kilosunu 150 TL’den satışa sundukları yayla muzu, fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Hizan yaylalarında topladıkları yayla muzunun şeker, tansiyon gibi hastalıklara ilaç olduğunu iddia eden Ercan Sepet isimli satıcı, “Yayla muzunu nisan ayında toplamaya başlıyoruz. Bu bitkinin yaklaşık 1 ay gibi bir ömrü var. Yılda bir kez çıkıyor, bizler de ekmeğimizi yayla muzunu satarak kazanıyoruz” dedi. Bir kış boyunca yayla muzunun çıkmasını beklediklerini söyleyen Oğuz Uçak da, “Her derde deva olan yayla muzunu herkese tavsiye ediyorum. Bir kış bu bitkinin çıkmasını bekledim. Ekşimsi bir tadı olduğu için de ayrı bir aroma veriyor” ifadelerini kullandı.