POLİTİKA - 19 Ekim 2017 Perşembe 14:08

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ”Enerji konusu iş birliği yapabileceğimiz alanların başında geliyor”

A
A
A
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: ”Enerji konusu iş birliği yapabileceğimiz alanların başında geliyor”

Gelişen 8 Ülke ( D-8) Teşkilatı Zirvesi’nde konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,”D8 dönem başkanlığımızda da sürdürüle bilir kalkınma içerikli konulara ağırlık vermeyi düşüyoruz.

Gelişen 8 Ülke ( D-8) Teşkilatı Zirvesi’nde konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,”D8 dönem başkanlığımızda da sürdürüle bilir kalkınma içerikli konulara ağırlık vermeyi düşüyoruz. Özellikle enerji konusu iş birliği yapabileceğimiz alanların başına geliyor. Ülkelerimiz arasındaki enerji ticaretini geliştirebiliriz. Ortak enerji yatırımlarını hep birlikte hayata geçire biliriz. Hidrokarbon arama ve üretim faaliyetleri gibi alanlarda projeleri hep birlikte üretebiliriz” dedi.


Gelişen 8 Ülke (D-8) Teşkilatı Konseyi Zirvesi Türkiye’nin ev sahipliğinde Lütfi Kırdar Kongre Merkezinde düzenlenen program ile başladı. Dünyanın gelişmekte olan 8 ülkesi, D8 Zirvesinde “İş birliğiyle Fırsatları Çoğaltmak” temasıyla bir araya geldi. Zirvenin açılış konuşmasını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptı.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bu zirve iki nedenle önem taşıyor. Birincisi 1997 yılında kurduğumuz D8 örgütünün 20 yıl dönümünü kutluyoruz. Bunu eksikliklerimizi tespit etmek ve örgütün etkinliğini artırmak için iyi bir fırsat olarak görüyoruz. Bu örgütün daha görünür daha aktif olmasını hepimiz arzu ediyoruz. İkinci olarak bu önemli zirveyi dünyanın ekonomik ekseninin bizlerin yaşadığı bölgelere doğru kaymaya başladığı bir dönemde gerçekleştiriyoruz ve bu fırsatları hep birlikte nasıl değerlendirebiliriz bunları da enine boyuna kendi aramızda değerlendirmemiz lazım. D8 üyesi ülkeler olarak teşkilatımızın sürekli değişen dünyanın şartlarına ayak uydurmasını hep birlikte sağlamalıyız. Bizler dünyanın yaklaşık 15’ini oluşturan genç ve dinamik nüfuslara sahibiz. Zengin, doğal beşeri kaynaklarımız var. Dış dünyayla ticaret hacmimiz yaklaşık 1.5 trilyon dolar seviyesini buluyor. Bu zengin potansiyelimizi D8 işbirliğinde daha iyi kullanmamız gerekiyor. Aynı zamanda bugün yoksulluktan ırkçılığa, kitlesel göçlerden kuraklığa kadar birçok küresel sorunla karşı karşıyayız. Kendi halklarımız da bu sorunlardan etkilenmektedir. Suriye’den Yemen’e, Irak’tan Afganistan’a, Filistin’den Myanmar’a kadar pek çok kriz D8 ülkelerinin yakın çevresinde yaşanıyor. DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütleriyle de mücadele ediyoruz. Tüm bu tehditlere karşı da D8 ülkeleri olarak daha etkin bir işbirliği sergilememiz gerekiyor”şeklinde konuştu.



“Enerji konusu işbirliği yapabileceğimiz alanların başında geliyor”


“Enerji konusu işbirliği yapabileceğimiz alanların başında geliyor“ diyen Bakan Çavuşoğlu, “2017’nin ilk yarısında dönem başkanlığını üstlendiğimiz Karadeniz Ekonomik İşbirliği örgütünde bu konuyu ana temamız olarak belirlemiştik. D8 dönem başkanlığımızda da sürdürülebilir kalkınma içerikli konulara ağırlık vermeyi düşüyoruz. Özellikle enerji konusu iş birliği yapabileceğimiz alanların başına geliyor. Ülkelerimiz arasındaki enerji ticaretini geliştirebiliriz. Ortak enerji yatırımlarını hep birlikte hayata geçirebiliriz. Hidrokarbon arama ve üretim faaliyetleri gibi alanlarda projeleri hep birlikte üretebiliriz. Ayrıca tarım, sanayi, çevre, bilişim ve ulaştırma gibi birçok alanda sağlam bir iş birliği alanımız var ve bu konulardaki çalışma gruplarını daha aktif kullanmamızda fayda var. Toplantıları zamanlıca gerçekleştirmemiz yararlı olacaktır diye düşüyorum” diye konuştu.


“D8 üyesi kardeş ülkelerin sergileyecekleri iş birliği ve dayanışma bizim için çok değerli ve anlamlı olacaktır” diyen Bakan Çavuşoğlu, ”Zirve için tespit ettiğimiz işbirliği ile fırsatları çoğaltmak teması D8 dair vizyonumuzun temelini oluşturuyor. İş birliği vasıtasıyla yaratacağımız fırsatlar halklarımızın zenginliğini arttıracak ve örgütümüzün küresel düzeyde daha etkili olmasını sağlayacaktır. Yarın kabul edeceğimiz İstanbul bildirisi ve İstanbul eylem planını değerli görüş ve katkılarımızı da derinleştirdik. Uzmanlarımız iki gün içinde gerçekleştirdikleri toplantılarla mutabakata vardılar. Bu iki belge önümüzdeki dönem için bizlere ışık tutacaktır. Önemli olan bu belgelerin içindeki konuları, hedefleri uygulaya bilmektir. Gelecekte aynı zamanda örgütümüzün proje odaklı boyutunu ön plana çıkarmalıyız. Sanayicisinden kobisine çiftçisinden zanaatkarına tüm kesimleri kucaklamalıyız. D8’in verimli çalışması için güçlü bir sekreteryaya sahip olaması lazım. Bu konuda inşallah gerekli adımları hep beraber atacağız. D8 dönem başkanlığımız sırasına örgütümüzün daha etkin ve verimli olması konusunda gayret göstereceğiz. Bu konuda sizlerin desteği önemli ve bu konuda tüm D8 üyesi kardeş ülkelerin sergileyecekleri işbirliği ve dayanışma bizim için çok değerli ve anlamlı olacaktır” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Serdar Topraktepe: “Arkadaşlık, mücadele ve takım birlikteliğini net sahaya yansıttık” Beşiktaş Teknik Sorumlusu Serdar Topraktepe, MKE Ankaragücü karşısında iyi bir oyun oynadıklarını söyleyerek, “Arkadaşlık, mücadele ve takım birlikteliğini net sahaya yansıttık. Umarım bundan sonra da devam ederiz” dedi. Trednyol Süper Lig’in 33. haftasında Beşiktaş, sahasında MKE Ankaragücü’nü 2-0 mağlup etti. Müsabakanın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Beşiktaş Teknik Sorumlusu Serdar Topraktepe, geçtiğimiz hafta yolların ayrıldığı Teknik Direktör Fernando Santos ve ekibine teşekkür ederek sözlerine başladı. “Doğru geçiş oyunları oynadık” MKE Ankaragücü’nün iyi bir futbol oynadığını dile getiren Topraktepe, “Geri çekilmedi. O yüzden mücadele iyi geçti. Ankaragücü sahasında en çok pas yapan takımlarından biri. Biz de önde oynayıp, baskı yapıp, ön tarafta pas yapmalarına izin vermezsek daha iyi olacağını düşündük. Baskımız yer yer iyi oldu, yer yer olmadı. Neticesinde golü bulduk. Doğru geçiş oyunları oynadık. Arkadaşlık, mücadele ve takım birlikteliğini net sahaya yansıttık. Umarım bundan sonra da devam ederiz. Kupa maçı da zor olacak. İyi bir şekilde hazırlanıp oraya gitmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. “Bu formayı giyiyorlarsa, hak ettikleri için giyiyorlar” Serdar Topraktepe, ligde 5 maç sonra galip gelmelerinin önemine değinerek, “Bütün futbolcu arkadaşlarımızla beraber bir karar aldık. En çok üzülen taraf onlar. 5 maç sonunda hem taraftarın hem camianın buna ihtiyacı vardı. Hepsi iyi mücadele etti. Ben onlara sadece Beşiktaş formasının çok büyük olduğunu söyledim. Bu formayı giyiyorlarsa, hak ettikleri için giyiyorlar. Onlar da bunun hakkını verdi. Birlik ve mücadele istedik” şeklinde konuştu. “Beşiktaş’a hizmet için buradayız” Uzun süre hangi mevkide olursa olsun Beşiktaş’a hizmet etmek istediğinden bahseden Topraktepe, “18-19 yaşında Beşiktaş formasını giydiğim ilk maçı unutmam. Tüylerim diken dikendi. Bugün de önceki 3 maçta da öyleydi. Görev nerede verilirse çalıştırırız. Beşiktaş’a hizmet için buradayız. İnşallah uzun süre Beşiktaş’a hizmet edeceğiz” cümlelerine yer verdi. Başarılı çalıştırıcı, MKE Ankaragücü ile 23 Nisan Salı günü Ziraat Türkiye Kupası yarı final ilk müsabakasıyla ilgili ise, “Kupa maçına camiamız odaklandı. O maçın buradan daha zor olacağını söyledim. Maçtan sonra analizlerimiz yapıp en iyi şekilde o maça çıkacağız” diyerek sözlerini noktaladı.