EKONOMİ - 24 Mayıs 2018 Perşembe 11:01

Dolandırıcıların en çok kullandığı sosyal medya markası Facebook oldu

A
A
A
Dolandırıcıların en çok kullandığı sosyal medya markası Facebook oldu

Kaspersky Lab’in “2018’in 1’nci Çeyreğinde Spam ve Kimlik Avı” adlı raporundaki sonuçlara göre 2018’in ilk aylarındaki sosyal ağ kimlik avı saldırılarının yüzde 60’ı sahte Facebook siteleriyle düzenlendi.

Kaspersky Lab’in “2018’in 1’nci Çeyreğinde Spam ve Kimlik Avı” adlı raporundaki sonuçlara göre 2018’in ilk aylarındaki sosyal ağ kimlik avı saldırılarının yüzde 60’ı sahte Facebook siteleriyle düzenlendi.



Kaspersky Lab, “2018’in 1’nci Çeyreğinde Spam ve Kimlik Avı” adlı raporun sonuçlarını açıkladı. Raporda, 2018’in ilk aylarındaki sosyal ağ kimlik avı saldırılarının yüzde 60’ı sahte Facebook siteleriyle düzenlendiğine ve dolandırıcıların en çok kullandığı sosyal medya markasının Facebook olduğuna dikkat çekildi.


Sosyal ağ kimlik avı saldırıları, kurbanların sosyal ağ hesaplarından kişisel verilerini çalmayı amaçlayan bir siber suç türü. Dolandırıcılar bir sosyal ağ sitesinin kopyasını oluşturarak, hiçbir şeyden şüphelenmeyen kurbanları bu sayfaya çekmeye çalışıyor. Bu sayfada kurbanların isimlerini, parolalarını, kredi kartı numaralarını, PIN kodlarını ve daha fazlasını vermeleri sağlanıyor.



“Dolandırıcıların en çok kullandığı sosyal medya markası Facebook oldu”


Açıklanan rapora göre; Yılın başında, dolandırıcıların en çok kullandığı sosyal medya markası Facebook oldu. Siber suçlular kimlik avı saldırılarıyla kişisel veri çalmak için sahte Facebook sayfalarını sıkça kullandı. 2017’de Facebook, yüzde 8 ile kimlik avı için en çok kullanılan ilk üç hedeften biri oldu. Onu Microsoft Corporation (yüzde 6) ve PayPal takip etti (yüzde 5). 2018’in ilk çeyreğinde de Facebook, sosyal ağ kimlik avı kategorisinde lider oldu. İkinci sırada Rus sosyal ağ servisi VK yer alırken, üçüncü ise LinkedIn’di. Bunun ardında ise muhtemelen, dünya genelindeki aylık 2,13 milyar aktif Facebook kullanıcısının Facebook kimlik bilgileriyle bilinmeyen uygulamalara giriş yaparak hesaplarına erişimi açması yatıyor. Bu şekilde Facebook kullanıcıları, siber suçluların kimlik avı saldırıları için kârlı birer hedef haline geliyor.



“Siber suçlular kullanıcıları kandırmak için sürekli yeni yöntemler arıyor”


Kaspersky Lab tarafından 2018’in ilk çeyreğinde tespit edilen farklı sosyal ağ kimlik avı saldırı türlerinin dağılımı ise şu şekilde: Bilgi teknolojileri dünyasında kişisel verilerin hem yasal kurumlar hem de saldırganlar için değerli olduğu gerçeğini destekliyor. Siber suçlular kullanıcıları kandırmak için sürekli yeni yöntemler arıyor. Bu nedenle, bir sonraki hedef olmamak için dolandırıcılık yöntemlerinin farkında olmak büyük önem taşıyor. Örneğin, saldırı yöntemlerindeki en son eğilim GDPR (Avrupa’nın Genel Veri Koruması Yönetmeliği) hakkındaki spam e-postalardan oluşuyor. E-postalarda yeni kuralları açıklayan ücretli web seminerleri veya bu kurallara uyum sağlamak için çevrim içi kaynaklara erişim sunan özel yazılımların kurulmasına yönelik davetler yer alıyor.



Kullanıcılar çok dikkatli olmalı


Kaspersky Lab Web İçeriği Baş Analisti Nadezhda Demidova, internet kullanıcılarının daha çok dikkat etmeleri gerektiğini belirterek, “Hem sosyal ağlara hem de finans kurumlarına yönelik kimlik avı saldırılarının durmaksızın artması, kullanıcıların internette yaptıklarına çok daha dikkat etmesi gerektiğini gösteriyor. Yaşanan son global skandallara rağmen insanlar güvenli olmayan bağlantılara tıklamaya ve bilinmeyen uygulamaların kişisel verilerine erişimine izin vermeye devam ediyor. Kullanıcıların dikkatsizliği nedeniyle çok büyük sayıda hesaplardaki veriler kayboluyor veya kullanıcılardan alınıyor. Bu da önemli hasar verebilecek saldırılara ve siber suçluların sürekli para kaynağı elde etmesine yol açabiliyor” dedi.



“Bilmediğiniz veya parola koruması olmayan herkese açık bir Wi-Fi ağı kullanmayın”


Kaspersky Lab uzmanları kullanıcıların kendilerini kimlik avı saldırılarına karşı korumaları için şunları tavsiye etti:


Herhangi bir şeye tıklamadan önce bağlantı adresini ve gönderen kişinin e-postasını kontrol edin. Hatta, bağlantıya tıklamak yerine adresi tarayıcınızın adres satırına yazın. Bir bağlantıya tıklamadan önce, gösterilen adresin asıl bağlantıyla (bağlantının sizi götüreceği gerçek adres) aynı olup olmadığını kontrol edin. Bunu fare imlecini bağlantının üzerine getirerek görebilirsiniz. Özellikle hassas web sitelerini ziyaret ederken güvenli bağlantı kullanın. En temel önlem olarak, bilmediğiniz veya parola koruması olmayan herkese açık bir Wi-Fi ağı kullanmayın. En üst düzeyde koruma için veri trafiğinizi şifreleyen bir VPN çözümü kullanın. Güvenli olmayan bir bağlantı kullandığınızda siber suçluların sizi gizlice kimlik avı sayfalarına yönlendirebileceğini unutmayın. Bir web sitesini açarken HTTPS bağlantısını ve alan adını kontrol edin. Bu özellikle internet bankacılığı, e-ticaret siteleri, e-posta ve sosyal medya sayfaları gibi hassas bilgiler içeren siteleri ziyaret ederken önem taşıyor. Giriş bilgileriniz, parolalarınız, banka kartı verileriniz gibi hassas verileri asla bir üçüncü tarafla paylaşmayın. Resmi şirketler bu tür verileri asla e-posta ile istemez.



“Bankalara, internet mağazalarına ve ödeme sistemlerine yapılan saldırılar ilk üç sırada yer alıyor”


Raporda yer alan diğer önemli bulgular ise, “Kimlik avı saldırılarının ana hedefleri geçen yılın sonunda bu yana aynı kaldı. Hedeflerin başında global internet portalları ve içinde bankalar, ödeme hizmetleri ve internet mağazalarının yer aldığı finans sektörü geliyor. Söylentileri çıkan Telegram ICO’ya yatırım fırsatı sunuyor gibi görünen bir kimlik avı sitesi üzerinden yaklaşık 35.000 ABD doları çalındı. ‘The Bee Token’ ICO’nun çıkışıyla ilgili tek bir kimlik avı e-posta serisi sayesinde yaklaşık 84.000 ABD doları çalındı. Finansal kimlik avı saldırıları, tüm kimlik avı saldırılarının neredeyse yarısını (%43,9) oluşturmaya devam ediyor. Bu oran geçtiğimiz yılın sonuna göre %4,4 daha yüksek. Bankalara, internet mağazalarına ve ödeme sistemlerine yapılan saldırılar ilk üç sırada yer alıyor. Bu durum siber suçluların kullanıcıların parasına erişme isteğini ortaya koyuyor. 2018’in ilk çeyreğinde, kimlik avı saldırısına uğrayan kullanıcı oranı en yüksek olan ülke Brezilya (yüzde 19) oldu. Onu Arjantin (yüzde 13), Venezuela (yüzde 13), Arnavutluk (yüzde 13) ve Bolivya (yüzde 12)” şeklinde sıralandı.



“Spam miktarının en yüksek olduğu ay Ocak”


2018’in ilk çeyreğinde, spam miktarının en yüksek olduğu ay Ocak (yüzde 55) oldu. Dünya genelindeki e-posta trafiği içinde spam e-postaların oranı yüzde 52 olarak belirlendi. Bu oran 2017’nin son çeyreğindeki ortalama değerden yüzde 4,6 daha düşük. ABD ve Çin’i geçen Vietnam, en büyük spam kaynağı ülke oldu. Hindistan, Almanya, Fransa, Brezilya, Rusya, İspanya ve İran İslam Cumhuriyet ise ilk 10’da yer alan diğer ülkelerdi. Zararlı e-postaların en çok hedef aldığı ülke Almanya oldu. Rusya ikinci sırada yer alırken, onu Birleşik Krallık, İtalya ve BAE izledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Gaziantep’te esrarengiz patlama sesi korku ve paniğe neden oldu Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Suriye sınır hattındaki kırsal mahallelerde şiddetli bir patlama sesi duyuldu. Bölgede yaşayan vatandaşları tedirgin eden patlama sesi ile ilgili geniş çaplı inceleme başlatılırken boş araziye havan mermisi düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durulduğu öğrenildi. Olay, Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Suriye sınır hattındaki kırsal mahallelerde meydana geldi. İddiaya göre, özellikle bölgedeki kırsal Gökçeli Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar bir anda çok yüksek bir patlama sesi duydu. Duydukları sesle korku ve panik yaşayan vatandaşlar 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarda bulundu. İhbar üzerine sesin duyulduğu bölgelere jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ölen ya da yaralanan kimsenin olmadığı olay sonrası patlama sesinin kaynağı ile ilgili geniş çaplı inceleme başlatıldı. Olayla ilgili çalışma yapan ekiplerin boş araziye havan mermisi düşmüş olabileceği ihtimali üzerinde durduğu öğrenildi. Korku ve panik yaşayan vatandaşlar o anları anlattı Yaşadıkları korku ve paniği anlatan Çapan Köse ve Adil Yılmaz isimli vatandaşlar, önce kısa süreli keskin bir ışık gördüklerini sonrasında ise şiddetli bir patlama sesiyle irkildiklerini söyledi. Vatandaşlar, Suriye’ye yakın olduklarını ve oradan bir şey düşme ihtimalinin akıllarına geldiğini de ifade etti. Konu ile ilgili geniş çaplı soruşturmanın sürdüğü bildirildi.
Ankara Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" sergisi Kültür Bakanlığı desteğiyle açıldı Gazeteci Hande Fırat’ın "Devriamber" isimli resim ve heykel sergisi Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ile Cumhuriyet Müzesi bünyesinde yer alan Sığınak Kültür Sanat’ta açıldı. Gazeteci Hande Fırat’ın “Devriamber” isimli sergisinin açılışı Ankara’da gerçekleştirildi. Sergiye, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yasin Ekrem Serim, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Hulusi Akar, eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural, Dışişleri Bakanı Başdanışmanı Nuh Yılmaz, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Ahmet Yener, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören’in eşi Revna Demirören, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay ve çok sayıda davetli katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise serginin açılışı için mesaj gönderdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajını serginin açılışında gazeteci Hande Fırat okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, "Basın ve sanat dünyamızın değerli temsilcileri, kıymetli misafirler, sizleri en kalbi duygularımla, muhabbetle selamlıyorum. Nazik davetiniz için teşekkür ediyorum. Basınımızın önemli isimlerinden Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Sayın Hande Fırat’ın kendi ifadesiyle ’çınarlarını kaybedip kendileri çınara dönen kadınların hikayesini’ anlattığı resim ve heykel sergisinin başarılı geçmesini temenni ediyorum. Başarılı gazeteci kimliğinin yanı sıra, bu sergi vesilesiyle sanatçı yönünü de öğrenme fırsatı bulduğumuz Sayın Hande Fırat’ı tebrik ediyor, kendisine hem meslek hem de sanat hayatında muvaffakiyetler diliyorum. Sizlerin şahsında basın ve sanat camiamızın tüm mensuplarını, sergiye ilgi gösteren tüm sanatseverleri bir kez daha yürekten selamlıyorum” ifadelerine yer verildi. "Bu sergi annemle, kızıma ithaf ediliyor" Fırat, serginin açılışı için Kültür ve Turizm Bakanlığının tüm personeline ve sergiyi açarken kendisine destek olan arkadaşlarına teşekkür etti. Hande Fırat, "Bu sergi, babalarını kaybeden tüm kız çocukları, tüm erkek çocukları ama özellikle kız çocuklarına atfen yapılmıştır. Bu sergi annemle, kızıma ithaf ediliyor" dedi. Devrialem sergisinin farklı bir anlamı olduğunu belirten Bakan Ersoy, "Bir toplumun zenginliği, kültür ve sanatının derinliği ile ölçülüyor. Kültür ve sanat toplumda ne kadar yerleştiyse, toplumda ne kadar kabul gördüyse, o toplumda kültür ve sanat ne kadar iyi üretilebiliyorsa aslında toplum o derece zengin algılanıyor. O açıdan da biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak kültür ve sanatı her yönüyle desteklemeyi görev addediyoruz. Sadece sanat üretimi değil, vatandaşlarımızın kültür ve sanata rahat erişimi de çok çok önemli" şeklinde konuştu. Kültür Yolu Festivalleri ile vatandaşların kültür ve sanata rahat ve kolay erişmesini amaçladıklarını belirten Ersoy, "Vatandaşın sanata erişimi yeterli değil. O yüzden kültür ve sanat üretimini artırmak istiyoruz. Kültür sanatın toplumun sadece bir kesiminin ilgilendiği bir etkinlik olmasının dışına çıkmasını, toplumun her kesimlerinin eriştiği bir alan olması için çabalıyoruz. Bu sergide anlamlı bulduğumuz, toplumda bilinirliği yüksek, toplumda yer etmiş kişilerin kültür sanat üretimindeki katkıları, kültür ve sanat üretiminde pay sahibi olmaları aslında sanatın popülaritesini artırıyor" ifadelerini kullandı. Serginin anlamının önemli olduğunu belirten Bakan Ersoy, “Serginizin anlamı da çok önemli. Ben de babamı kaybettim ama sizin gibi genç yaşta kaybetmedim. Genç kızlarımızın 18 yaşına girmeden önce babalarını kaybetmesinin nasıl bir duygu olduğunu, nasıl omuzlara yük getirdiğini kısmen de olsa anlayabiliyorum” diye konuştu. Sergide, tuval üzerine çeşitli malzemeler kullanılarak yapılan tablo ve heykellerden oluşan 40 eser sergileniyor. Sergi 25 Mayıs’a kadar açık olacak.