EKONOMİ - 21 Haziran 2018 Perşembe 14:55

Doların yükseliş nedenleri

A
A
A
Doların yükseliş nedenleri

Döviz kurundaki artış trendinin başlamasında en önemli sorunlardan biri bütün dünyada fon bulmanın maliyetlerinin yükselmesi olarak görülüyor.

Döviz kurundaki artış trendinin başlamasında en önemli sorunlardan biri bütün dünyada fon bulmanın maliyetlerinin yükselmesi olarak görülüyor. Fed’in faiz artışına gitmesiyle Türkiye dahil gelişmekte olan bazı ülkeler için finansman maliyetlerinin yükselmesi, ABD Başkanı Trump’ın sert ticaret politikası ve portföy yatırımlarının ülkeden çıkmaya başlaması doları yukarı yönlü sıkıştırıyor.



24 Haziran seçimleri yaklaşırken piyasalardaki hareketlilik devam ediyor. Hafta başında 4,72 seviyesinde bulunan Dolar/TL paritesi 4,77 seviyesine kadar yükseliş gösterdi, ardından bir miktar gevşeme ile 4,75 düzeyinde tutundu. Seçim öncesi paritede yaşanan bu oynaklık yatırımcı ve piyasa oyuncularını olumsuz etkilemekte.



Marmara Üniversitesi İktisadi Gelişme ve Uluslararası İktisat Profesörü Dr. Cengiz Bahçekapılı, dolardaki yükselişin nedenlerine değindi. Prof.Dr. Bahçekapılı, ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artışına gitmesi, Türkiye’nin risk priminin yükselmesi ve cari işlemler açığındaki yükselişin doları yukarı yönlü ittiğini söyledi.



“CDS primleri yükseldi, Yunanistan’ın bile üzerinde”


Bahçekapılı, yılbaşından bu yana ABD dolarına karşı TL’nin yaklaşık olarak yüzde 26-28 nispetinde değer kaybettiğinin altını çizerek, “Burada özellikle Merkez Bankası’nın faiz artışına gittiği iki tane tarih var. Birincisi 1 Haziran’da, diğeri ise 8 Haziran’da. O tarihe kadar döviz kurunda çok ciddi bir artış söz konusu oldu. Merkez Bankası’nın politika faizini önce 16,50 sonra 17,75’e yükseltmesiyle birlikte bir miktar durulma söz konusu oldu. Son günlerde özellikle de bayram sırasında artış oldu. Hatta vatandaşlar bayram sırasında nasıl yükselir diye sordular. Artık dünyada uluslararası piyasalarda alım satımlar devam ettiği için sığ pazarlarda bir artış oldu. Burada iki tane göstergeyi göstermek istiyorum; bir tanesi kredi risk swapı olarak çevirdiğimiz CDS oranlarına bakmak lazım. Türkiye’deki baz puan açısından baktığımız zaman bu rakam 3,25’e yükseldi. 21 Mayıs’ta 2,88 olan değer buraya yükseldi. CDS primleri açısından baktığımız zaman Türkiye, dünyada en yüksek 5’inci ülke sırasına yükseldi. Yunanistan’ın bile üzerine çıktı. Bizim bir üstümüzde 3,52 puanla Mısır var” dedi.



“Döviz kurundaki artış trendinin başlamasında en önemli sorunlardan biri bütün dünyada fon bulmanın maliyetlerinin yükselmesi” diyen Prof. Dr. Bahçekepılı, “Bundan da en önemli unsur ABD ekonomisi ve Federal Rezerv’ün izlediği politikadır. ABD Merkez Bankası son faiz artırımını 13 Haziran’da yaptı. Politika faizini 2’ye getirdi. Bundan önce de 25 ve 50 baz puanlık artışlarla bu rakamlara geldik. Türkiye ve bir çok gelişmekte olan ülke için bunun anlamı; artık finansmanın pahalı olmasıdır. ABD’deki enflasyon oranındaki hafif yükselmeye karşılık, işsizliğin düşmesi ve büyümenin artıyor olması dolayısıyla ABD Merkez Bankası sıkılaştırmaya gitme kararı verdi. Yani faiz oranını yükseltmeye karar verdiler. Biz dahil olmak üzere bir çok ülke açısından bakıldığı zaman artık uluslararası piyasalardan borçlanmak pahalı hale gelmeye başladı” ifadelerini kullandı.



Trump’ın sert ticaret politikası da yükselişte bir neden


Bahçekapılı, yükselişteki ikinci önemli faktörü ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı sert ticaret polikaları olarak değerlendirdi. Bahçekapılı, “Bizim gibi gelişmekte olan ülkeleri çok etkileyen, ABD’nin yeni yönetiminin, bu ticaret savaşları adı altında basına yansıyan uluslar arası ticarette ki dış açıkları dolayısıyla bunu kapatabilmek için yeni dış ticaret vergilerinin uygulamaya geçmesi ne ilişkin söylemlerdi. Geçtiğimiz gün Çin’e karşı 200 milyar dolarlık ek vergi paketi açıkladılar.Bu tabi bizim gibi ülkeleri çok etkiliyor. Çünkü uluslararası pazarda ileride daralmaya sebep olabilecek bu eğilim, ihracatı zaten sınırlı olan ülkeleri biraz daha zorlar” diye konuştu.



“Yabancı portföy yatırımcısı Türkiye’den çıkıyor”


Bunların dışında doların yükselmesine iç piyasada da bir takım problemlerin neden olduğunu aktaran Prof. Dr. Bahçekapılı, “Bu söylediğim dış faktörlerin dışında; Türk ekonomisinin kendine özgü bazı sorunları var. Bunun en başında cari işlemler açığı yer alıyor. Son 4 aylık veri yayınlandı nisan ayı itibariyle. Şu anda cari işlemler açığımız 21 milyar dolar. Geçen yılı 47 milyar dolar ile kapatmıştık. Kabaca 12 aylık verilerle baktığımız zaman, geçen sene cari açığın GSYH’ye oranı 5,5 nispetindeyken, şu an yüzde 6,5 seviyelerine geldi. Bu çok önemli bir kırılganlık oluşturuyor. Beraberinde de riskleri arttırıyor. Buna ek olarak yine aynı dönemde ki, bizim sıcak para diye adlandırdığımız portföy yatırımlarında da önemli bir dönüşüm söz konusu. Şubat, Mart ve Nisan ayında portföy yatırımlarına sıcak paranın geri çıkmaya başladığını, yani yabancı portföy yatırımcısının Türkiye’den çıkmaya başladığını görüyoruz. Bu, döviz piyasasında bir talep oluşturuyor. Diğer taraftan bu yıl Türkiye’nin kısa vadeli borçlarında ciddi bir birikim söz konusu oldu. Toplam 125 milyar dolarlık, 1 yıl içinde ödemek zorunda olduğumuz kısa vadeli borç var. Bunun 100 milyar doları da özel kesime ait. Üzerine birde bu senenin oluşabilecek 40 milyar dolarlık cari açığı ilave ederseniz 165 milyar dolar bulmak zorunda Türkiye” dedi.



“Türkiye 165 milyar dolar bulmak zorunda”


Prof. Dr. Cengiz Bahçekapılı şu açıklamalarda bulundu:


“Üzerine birde oluşabilecek aşağı yukarı 40 milyar dolarlık bir cari açığı ilave ederseniz Türkiye 165 milyar dolar bulmak zorunda. Kısa vadeli borç döviz piyasası üzerinde talep yönünde bir etki oluşturuyor. Sıcak paranın çıkışı talep yönünde bir etki oluşturuyor. Bunun üzerine birde vatandaş katılıyor. Çünkü Türkiye’de döviz kuru bir kriz algısı olarak nitelendirildiği için bu kadar hızlı olunca ‘Ya bu daha da artar’ dediği için vatandaş ya satmıyor veya alıcı olarak piyasaya girmeye başlıyor. Bu da döviz talebini artışlına neden oluyor.



Merkez Bankası faiz artırımına gitmekte gecikti


Döviz arzı yönünde baktığımız zaman dışarıdan finansman bulmak zor talep yönüyle baktığımız zaman talep ise çok yüksek. Böyle olunca da döviz kuru çok hızlı bir şekilde artıyor. Bu yaşadığımız sıkıntıların en önemli nedenleri olarak görebiliriz. Merkez Bankası ve siyasiler bu öz eleştirilerini de yaptılar. Merkez Bankası faiz artırımına gitmekte gecikti. Bu artışları döviz kurlarındaki hareketlilik yüzde 20-25’lere geldiklerinde yaptığı için biraz geç kaldı.



Siyasilerin yaptığı bazı açıklamalarda olumsuz etki oluşturdu. Faiz oranları bence de yüksek ancak küresel piyasalarda ne yazık ki sermaye hareketleri serbest olduğu ekonomilerde iki tane fiyatı belirlemeniz mümkün değil hem döviz kurunu hem de faiz oranını belirlemeniz mümkün değil.



Döviz kuru artarken, faiz oranını artırmıyorum diyemiyorsunuz


Merkez Bankası 2001 yılından itibaren faiz oranını belirleyeceğini döviz kurunu dalgalanmaya bırakacağını söylemişti. Şimdi döviz kuru artarken, faiz oranını artırmıyorum diyemiyorsunuz. Çünkü yabancı yatırımcıyı ülkeye çekebilmek veya kalmasını sağlayabilmenin yolu döviz kuru artarken faiz oranını yükseltmekten geçiyor. Fed çok büyük bir rakibin faiz oranlarının artırması durumunda bizde böyle bir durumla karşı karşıya kalıyoruz.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Konya’da suç ve suçlu ile mücadele kararlılıkla devam ediyor Konya’nın Ereğli ilçesinde, huzurun ve düzenin muhafazasına yönelik çalışmaların değerlendirildiği güvenlik toplantısı yapıldı. Konya Valisi Vahdettin Özkan, her türlü suç ve suçlu ile mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini söyledi. “Huzur Şehri Konya” sloganıyla suç ile mücadele il genelinde kararlılıkla devam ediyor. Konya Valisi Vahdettin Özkan başkanlığında Ereğli’de güvenlik toplantısı yapıldı. Ereğli Kaymakamlığında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Vahdettin Özkan, uyuşturucu ile mücadele, organize suç örgütlerine yönelik operasyonlar, aranan şahıslara yönelik çalışmalar, düzensiz göç ile mücadele ve terör örgütlerine yönelik mücadele başlıklarında değerlendirmelerde bulundu. Vali Özkan, gençleri ve geleceğimizi zehirleyen uyuşturucu tacirlerine yönelik operasyonlar ve uyuşturucu ile mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini söyledi. Özkan, Ereğli’de ilk 4 ayda; uyuşturucu ile mücadele kapsamında 163 şahıs hakkında işlem yapılırken, 20 şahsın tutuklandığını, çok miktarda uyuşturucu madde ele geçirildiğini belirtti. Organize suç örgütlerine yönelik operasyonlar kararlılıkla sürüyor Haksız menfaat peşinde suç işleyen, vatandaşların huzuruna kasteden hiçbir yapıya izin verilmeyeceğini belirten Vali Vahdettin Özkan, İçişleri Bakanlığı koordinesinde suç örgütlerine yönelik çalışmaların titizlikle devam ettiğini ifade etti. Özkan, ilçede yapılan operasyonlar sonucu nitelikli yağma, resmi belgede sahtecilik, tefecilik, kasten yaralama, tehdit olaylarına karıştığı tespit edilen 18 şüpheli şahsın cezaevine gönderildiğini söyledi. Aranan şahıslar toplum içinde rahat dolaşamayacak Suç işlemiş, yeni suç işleme potansiyeli olan ve toplumsal huzuru tehdit eden aranan şahısların yakalanmasına yönelik operasyonların devam ettiğine değinen Vali Özkan, “Son 4 ayda değişik suç türlerinden aranan 345 şahıs kolluk kuvvetlerince yakalanarak, adli mercilere sevk edilmiştir. 64 şüpheli şahsın yakalanmasına yönelik çalışmalar titizlikle devam etmektedir” şeklinde konuştu. Düzensiz göç ile mücadelenin etkin bir şekilde devam ettiğini kaydeden Vali Vahdettin Özkan, “Kamu düzeninden taviz vermeyen bir göç yönetimi anlayışı ile düzensiz göçmenlere ve göçmen kaçakçılığı yapan organizatörlere yönelik mücadele etkin bir şekilde devam ediyor. Son zamanlarda da Ereğli’de göçmen kaçakçılığı yapan 1 organizatör gözaltına alındı” dedi. Ülkenin birlik ve bütünlüğüne yönelik her eylemin karşılığını bulacağını, terör örgütlerine yönelik mücadelenin kararlılıkla devam ettiğini kaydeden Vali Özkan, ilçede 2024 yılında terör faaliyetlerine yönelik 8 işlem gerçekleştirildiğini bildirdi. “Her türlü suç ve suçlu ile mücadele kararlılıkla devam edecek” Konya Valisi Vahdettin Özkan, kanunların verdiği yetkiye ve hukukun üstünlüğüne dayanarak, vatandaşların can ve mal güvenliğine tehdit oluşturan her türlü suç ve suçlu ile mücadelenin kararlılıkla devam edeceğine değinerek, “Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği için 7/24 esaslı özverili bir çalışma mevcut. ‘Huzur Şehri Konya’ hedefimizin tahakkuku için Ereğli ilçemizde yapılan çalışmaları değerlendirdik, önümüzdeki dönemde de etkin mücadelenin tüm unsurlarıyla devam edeceğini belirtmek isterim” diye konuştu. Vali Vahdettin Özkan başkanlığında düzenlenen toplantıya, Ereğli Kaymakamı Oğuz Cem Murat, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Cemil Lütfi Özkul, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karabulut, Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Yavuz, İlçe Emniyet Müdürü İsmail Bayrak ve İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Fatih Kurt katıldı.
Çorum Çorum’da bu sene vektörel mücadeleye erken başlandı Çorum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri hava sıcaklıklarının artması nedeniyle bu yıl vektörel mücadele çalışmalarına erken başladı. Ekipler, cadde ve sokaklarda ilaçlama çalışması yapıyor. Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Vektörel Mücadele Ekibi bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte karasinekle mücadele çalışmalarına başladı. Belediye Başkan Yardımcısı Zübeyir Tuncel “Çorum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü olarak Vektörel Mücadele çalışmaları şehir merkezinde her yıl Mayıs ayı sonlarında veya Haziran ayı başlarında ULV (soğuk sisleme) cadde ve sokak ilaçlama çalışmaları yapılmaktaydı. Ancak, 2024 yılında kış mevsimin yaşanmaması, yağışsız bir ilkbahar yaşanması sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle 7/24 esasına göre çalışma yapan müdürlüğümüzce Vektörlerle mücadele hizmeti kapsamında, halk sağlığını göz önünde tutarak 24 Nisan 2024 tarihinde ULV (soğuk sisleme) cadde ve sokak ilaçlama çalışmaları başlatılmıştır.” dedi. Vatandaşlara da çağrıda bulunan Başkan Yardımcısı Tuncel, “Evsel katı atıklarınızı çöp poşetine koyarak ağzı kapalı bir şekilde çöp konteynırına bırakınız ve konteynır kapaklarını kapalı tutunuz. Evlerinizde ve bahçelerinizde uzun süre çöp bulundurmayınız. Hayvan gübrelerini açıkta bırakmayınız, yığın haline getirip üzerine toprak veya kireçle örtünüz.” şeklinde konuştu
Antalya Bocce sporunun ihtiyar delikanlıları Alanya’da yarıştı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 2023 yılında 6’ncısı gerçekleştirilen Yaşlı Resmi Huzurevleri Yetişkin Gençler Huzur Bocce Ligi’nde ilk dörde kalan takımlar Antalya’nın Alanya ilçesinde hem tatil yaptı hem de yarıştı. 29 Ekim- 3 Kasım 2023 tarihleri arasında Antalya’nın Side ilçesinde huzurevlerinde kalan yaşlılara yönelik Gençler Huzur Bocce Ligi düzenlendi. Şampiyonada son dörde kalan Aksaray Kadir Üçyıldız Huzurevi takımı birinci olurken, Osmaniye Özden Huzurevi ikinci, Erzincan 100.Yıl Atatürk Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi (HYBRM) üçüncü, Samsun Bafra 75. Yıl Huzurevi ise dördüncü oldu. İlk dörde giren takımlara ödül olarak Alanya’da 5 günlük tatil hakkı tanındı. Takımlar Alanya Huzurevi’nde bir araya gelerek Alanya Huzur Evi Bocce ekibiyle karşılaştı. Turnuvanın finalinde Alanya Huzurevi takımı, Erzincan 100. Yıl Atatürk Huzurevi’ni 12-11 yenerek şampiyon oldu. Ayrıca takımlar yarışmanın ardından ilçede tekne turu ve mağara gezisi yaparak turistik yerleri ziyaret edecek. “Bu spordaki amaç aktif yaşlanmak” Yarışmayla ilgili açıklamalarda bulunan Antalya Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Galip Sökmen, Bocce sporunun daha rahat yapıldığından dolayı bakanlık tarafından seçildiğini ifade ederek, “Bu spordaki amaç aktif yaşlanmak. Bakanlık tarafından huzurevindeki yaşlılarımız, çocukları ve yakınları tarafından bırakıldıkları havasından kurtulmaları, aktif, sağlıklı yaşlanmaları için onlara uygun aktif spor dalları hakkında araştırma yapıldı Bedensel engelli birinin dahi rahatlıkla oynayabileceği için bocce sporu üzerinde duruldu. Antalya’da olan yarışmaların bölge birincileri finali için buraya geldi” dedi. “81 ildeki sporcuları birleştirerek bütün yaşlıları topladılar” Yarışmaya katılan 76 yaşındaki Şahin Dursun, “Samsun’dan geldim, 8 senedir takım kaptanlığını yürütüyorum. 81 ildeki sporcuları birleştirerek bütün yaşlıları topladılar. Birbirimizi tanımaya başladık. 2017’de Samsun’a Türkiye şampiyonluğunu getirdik. Alanya Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü’nden daha fazla ilgi alaka gördük. Hepsine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. “2017’den beri bocce oynuyorum” Bocce sporunu 7 yıldır yaptığını ifade den Mehmet Böle isimli sporcu ise, “Aksaray olarak Bocce şampiyonası finalinde Türkiye şampiyonu olduk. 2017’den beri oynuyorum, kaptanlığını da yapıyorum. Bugünde kadar devam etti. Bir dahaki senelerde de inşallah bunları görürüz” dedi.