EKONOMİ - 24 Ekim 2017 Salı 12:13

Dünya Makarna Günü için 3 milyon tabak makarna bağışlandı

A
A
A
Dünya Makarna Günü için 3 milyon tabak makarna bağışlandı

İlk defa yirmi yıl önce Uluslararası Makarna Örgütü IPO’nun Türk delegasyonunun önerisiyle hayata geçirilen 25 Ekim Dünya Makarna Günü kutlamaları yarın Brezilya’nın Sao Paulo kentinde başlayacak.

İlk defa yirmi yıl önce Uluslararası Makarna Örgütü IPO’nun Türk delegasyonunun önerisiyle hayata geçirilen 25 Ekim Dünya Makarna Günü kutlamaları yarın Brezilya’nın Sao Paulo kentinde başlayacak. "Herkes için makarna" sloganıyla gerçekleştirilecek ve dünyanın dört bir yanından onlarca ülkenin desteklediği 20’inci Dünya Makarna Günü etkinlikleri çerçevesinde, dünyada açlıkla savaşan vakıflar yoluyla 3 milyon tabak makarna ihtiyaç sahiplerine bağışlandı.



Her yıl 25 Ekim’de, farklı bir ülkede gerçekleştirilen Dünya Makarna Günü etkinlikleri yarın Brezilya’nın Sao Paulo kentinde kutlanacak. Uluslararası Makarna Örgütü (IPO - International Pasta Organisation) önderliğinde, ABIMAPI (Brezilya Bisküvi, Makarna ve Endüstriyel Ekmek & Unlu Mamuller Derneği) ev sahipliğinde düzenlenecek organizasyon, makarna severlerin yanı sıra makarna üreticileri, sektör temsilcileri, ünlü şefler ve bilim insanlarını ağırlayacak. İki gün sürecek etkinlik kapsamında sektör profesyonelleri ve akademisyenler tüm dünyaya makarna ve beslenme hakkında güncel bilgileri aktarırken, dünyaca ünlü şefler doğru makarna pişirme tariflerini katılımcılarla paylaşacak. Bu yılki etkinlik kapsamında, "Power of Pasta / Makarnanın Gücü" sloganıyla, makarna üreticileri tarafından dünyada açlıkla savaşan vakıflar yoluyla 3 milyon tabak makarna ihtiyaç sahiplerine bağışlandı.



"Tüketicideki olumsuz algı ortadan kalkıyor"


Sağlıklı, lezzetli, sürdürülebilir ve insanları bir masanın etrafında toplama gücü olan makarna ile ilgili tüketici nezdindeki gerçeklerin açığa çıkmaya başladığını belirten Uluslararası Makarna Örgütü (IPO) Başkanı Paolo Barilla; "Dünya Makarna Günü, bir İtalyan geleneği olan makarnanın dünyanın pek çok ülkesinde farklı tarifler kullanılarak, ne kadar takdir edildiğini ve değer verildiğini paylaşmamıza önemli bir vesile oluyor. Makarna, bitkisel bir gıda olarak çevresel etkisinin düşük olması, kolay hazırlanması, yüksek enerji içermesi ve kolay saklanabilmesi sayesinde, tüketiciler nezdinde en çok tercih edilen gıda olmaya devam ediyor. Makarnanın kilo aldırdığına dair geçmişte var olan yanlış algı da, bilimsel çalışmalar ve bu yönde sürdürülen yoğun ve açık iletişim sayesinde ortadan kalkıyor. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, tüketicilerin daha bol çeşide kavuştuğu son yıllarda, sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme trendleri de makarna satışlarının artmasına olumlu etki yaptı" dedi.


Makarna satışlarının global ölçekte yükselen bir trend yakaladığını ve yıllık yüzde 2,3’lük bir artış gerçekleştiğini belirten Nielsen Global Müşteri İş Ortağı Stefano Galli, "Yaşanan artışta tüketicilerin sağlıklı ve doğa dostu ürünleri tercih etmesi etkili oldu. Bu sayede bazı ülkelerde çift haneli büyüme rakamlarına ulaşıldı. Öte yandan tüketim alışkanlıklarındaki sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme trendleri, makarna üreticilerinin bu trendleri destekleyen inovatif ürünler sunması satışların artmasını olumlu etkiledi" dedi.


Etkinliklere Türkiye’den IPO üyeleri arasında bulunan Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği de yer alacak. Etkinliğin ilk günü gerçekleştirilecek toplantıda "Sağlıklı Makarna İçin Güncel Değerlendirme Raporu", Fransa, Portekiz, Meksika, Arjantin, İtalya, Brezilya, İspanya, Rusya, Türkiye ve ABD’den bilim insanları ve uzmanlar tarafından tartışılarak onaylanacak.



"Türkiye’nin de dahil olduğu 140 yıllık bir öykü"


Bu yılki Dünya Makarna Günü’nün Barilla için özel bir anlamı olduğunu belirten Barilla Gıda Genel Müdürü Piero Mirra ise şunları kaydetti; "Tüketicilerimize ‘iyi bir gıda’ sunmak için 1877 yılında Pietro Barilla’nın kurduğu küçük bir dükkandan başlayıp, hem insanlar hem de gezegen için sağlıklı ve iyi gıdalar üreten küresel liderliğe uzanan yolculuğumuzda 140’ıncı yılımızı kutluyoruz. ’Çocuklarınıza yediremeyeceğiniz hiçbir şeyi üretmeyeceksiniz’ prensibi ışığında, kalite ve tutkunun peşinde süregiden bir öykü bu. Çalışmalarını ’Sizin için iyi, Gezegen için iyi’ stratejisi ile sürdüren Barilla, 140’ıncı yılında; Türkiye’deki Bolu fabrikası da dahil, toplam 28 tesisinde ürettiği 1,8 milyon tondan fazla gıdayı 100’ü aşkın ülkedeki milyonlarca sofraya ulaştıran küresel bir gıda liderine dönüştü. Hedefimiz Akdeniz yaşam tarzından ilham alan, keyifli beslenme alışkanlıklarını teşvik ederek insanların ilk tercihi olmaktır". Makarnanın hem tüketiciler hem de gezegen için iyi bir gıda olduğunu belirten Mirra, "Kompleks bir karbonhidrat olan, içerisinde sadece durum buğdayı irmiği ve su bulunan makarna; sebze ve baklagiller başta, tüm temel besinlerle bir araya gelebilen, lezzetli, kolay hazırlanan, aynı zamanda da sağlıklı bir öğündür" açıklamasında bulundu.


Öte yandan Barilla, Dünya Makarna Günü’ne özel olarak hazırladığı tarladan sofraya tüm üretim süreçlerini anlatan "The Pasta Opera / Makarna Operası" kısa filmini yayımladı.



Makarnaya saygı günü


"Dünya Makarna Günü" fikri, ilk olarak Roma’da 1997 yılında yapılan ve 40 ülkeden makarna sanayicisinin katıldığı 1’inci Dünya Makarna Kongresi’nde, Türk delegasyonu tarafından önerildi. 1997 yılı Mart ayında Amerika’da yapılan ikinci toplantıda ise, 25 Ekim tarihi, "Dünya Makarna Günü" olarak kabul ve ilan edildi. Söz konusu tarihten bu yana her yıl 25 Ekim’de, farklı bir ülkede Dünya Makarna Günü etkinlikleri düzenleniyor.


Dünya Makarna Günü’nü organize eden İtalya’daki Uluslararası Makarna Örgütü (International Pasta Organisation-IPO), bugünün anlam ve önemini "Makarnaya saygı duruşunda bulunmak, medyaya ve tüketicilere makarnanın besleyici değerini anlatmak" olarak açıklıyor. IPO, her kıtada tüketilen bir yemek olan makarnanın, sadece temel besin ihtiyacını sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda en rafine gastronomik zevklere de hitap edebildiğini vurguluyor.


"Makarnanın Birleşmiş Milletleri" olarak da anılan IPO’nun açıklamasına göre, durum buğdayı irmiğinden yapılan makarnadan 100 gram yemek, yaklaşık 360 kalori alınmasını sağlıyor. Bu kalorilerin yüzde 72’si kompleks karbonhidratlar, yüzde 12’si ise proteinlerden oluşuyor. Kompleks karbonhidratlar yavaş sindiriliyor ve uzun süre tok tutuyor. 80 gram makarnaya domates, sebze, rendelenmiş peynir ve az miktarda sızma zeytinyağıyla sos hazırlandığında alınacak kalori miktarı ise 400’ü geçmiyor. En zengin soslu makarnalar bile, genellikle porsiyon başına ortalama 550-600 kaloriden fazla olmuyor. UNESCO tarafından "İnsanlığın Kültürel Mirası" listesinde yer alan sağlıklı Akdeniz diyetinde günlük kalori ihtiyacının yüzde 55-60’ının karbonhidratlardan alınması öneriliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da nefes kesen polis-hırsız kovalamacası kamerada Aksaray’da inşaat malzemesi deposunu soyan hırsızlar ile polis arasındaki kovalamaca film sahnelerini aratmadı. Elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar bir süre sonra motosikletin aküsünün bitmesiyle bu kez de yaya olarak kaçmaya başladı. Gecenin sessizliğini siren seslerine bıraktığı kovalamacada hırsız kardeşler yarım saat süren takip sonucu yakalanırken, nefes nefese kalan şüphelilerden biri yere yatırılıp ters kelepçe yapıldığı esnada polis memurlarına “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Olay, gece yarısı Tacin Mahallesi’nde bulunan bir inşaat malzemesi deposunda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, depodan oksijen bariyerli yerden ısıtma borusu çalan 2 hırsız, çaldıkları boru paketlerini beraberinde getirdikleri 3 tekerlekli elektrikli motosiklete yükledi. Hırsızlık esnasında çevrede bulunan bir vatandaş durumu fark ederek hemen 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarında bulundu. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede belirtilen adrese intikal eden ekipler 2 şahsı depodan hırsızlık yaparken suçüstü kıstırdı. Polisleri görünce neye uğradıklarını şaşıran 2 hırsız deponun duvarından atlayarak bahçe dışındaki boruları yükledikleri elektrikli motosiklete binerek kaçmaya başladı. Şahısların kaçması üzerine polis ekipleri telsizden anons ederek diğer ekiplere kaçış istikameti hakkında bilgi verdi. Ekiplerin hırsızların peşine düşmesiyle gecenin sessizliği siren sesleriyle yankılandı. Polis ve hırsızlar arasında yaşanan kovalamaca ise film sahnelerini aratmadı. Bir süre elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar kaçarken çaldıkları boruları da motosikletin kasasından aşağıya attı. Polis ekiplerinin bölgeyi abluka aldığı kovalamacada motosikletin aküsünün bitmesi üzerine hırsızlar bu kez de motosikleti bırakıp yaya olarak kaçmaya başladı. Taşpazar Mahallesi’nde ara sokaklara ve apartmanların bahçesine girerek izlerini kaybettirmeye çalışan S.Ç. (21) ve U.Ç. (34) isimli 2 kardeş çok geçmeden yakalandı. Yüzüstü yere yatırılarak ters kelepçe yapılan nefes nefese kalan hırsızlardan S.Ç. ekiplerin ters kelepçe taktığı esnada “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Yüzüstü yatırılarak kelepçelenen 2 kardeş gözaltına alınarak polis aracına bindirildi. Şahıslar sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesine götürülürken çaldığı yaklaşık 150 bin TL değerindeki malzemeler sahibine teslim edildi. Olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tahkikat başlatıldı.
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Freni tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.