Dünyada marka haline gelen porçini mantarı Şile’den sofralara taşınıyor

Dünyada marka haline gelen ve başta İtalya olmak üzere ülkelerin göz bebeği olan porçini mantarı, Şile ormanlarından sofralara taşınıyor.Şileliler…

Dünyada marka haline gelen porçini mantarı Şile’den sofralara taşınıyor

19 Ekim 2016 16:36

Dünyada marka haline gelen ve başta İtalya olmak üzere ülkelerin göz bebeği olan porçini mantarı, Şile ormanlarından sofralara taşınıyor.
Şileliler arasında ‘kıtırdak’ ismi ile bilinen porçini mantarı, sofralara Şile ormanlarından geliyor. Şile’nin yöresel mutfağında büyük öneme sahip olan mantarın tencere yemekleri, tavası, ızgarası, böreği, pidesi yapılıyor. Pek çok farklı mantar türüne ev sahipliği yapan Şile’nin yerli halkı her yıl mantar zamanı aileleriyle birlikte mantar toplamaya çıkıyor. Şile’de toplanan mantarlar talep doğrultusunda tüm Türkiye’ye dağılırken, Şile halkının da yan gelir kaynağı oluyor. Eylül, Ekim ve Kasım aylarında özellikle meşe ağacının altında kendiliğinden yetişen porçini, orman sınırı boyunca gazeller üzerinde genellikle çok sayıda görülüyor. Hoş kokusu ve lezzetli tadı ile yenilebilen en iyi mantarlardan biri olan porçini, kurutularak, konserve veya turşu halinde saklanabiliyor. Porçini, Avrupa restoranlarında porsiyonu 15-20 eurodan satılıyor.
Şile’nin bir diğer ünlü ve lezzetli mantarı ise yörede "gelincik" diye bilinen ‘Sezar’ mantarı. Bölgede kendiliğinden yetişen lezzetli mantarın Sezar adıyla tanınmasının nedeni ise Roma İmparatoru Sezar’ın bu mantarı sadece kendi için toplatıp, halka yasaklatması.




YORUM YAZ
Lütfen Bekleyiniz ...

Toplam Yorum (0)

İSTANBUL HAVA DURUMU
23
°
C
Çok Bulutlu
  • Pazar
    Çok Bulutlu
    23°C
  • Pazartesi
    Çok Bulutlu
    24°C
  • Salı
    GökGürültülü Sağnak Yağışlı
    24°C
  • Çarşamba
    Çok Bulutlu
    26°C
İSTANBUL NAMAZ VAKİTLERİ
  • 2 RAMEZÂN 1438
  • 28 Mayıs 2017
  • Pazar
  • İmsak :03:15
  • Güneş :05:29
  • Öğle :13:13
  • İkindi :17:12
  • Akşam :20:34
  • Yatsı :22:31