GENEL - 08 Kasım 2018 Perşembe 10:48

Eker “Her yıl ortalama 300 kadın şiddet neticesinde hayatını kaybediyor”

A
A
A
Eker “Her yıl ortalama 300 kadın şiddet neticesinde hayatını kaybediyor”

Kadına yönelik şiddetin, ‘Eril Şiddet’ olarak anılması gerektiğine vurgu yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Dr.

Kadına yönelik şiddetin, ‘Eril Şiddet’ olarak anılması gerektiğine vurgu yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Engin Eker: “Yalnızca gücünü gösterme peşinden koşan güçsüzlerin uyguladıkları şiddet neticesinde bu yıl 310 kadın hayatını kaybetti” dedi.


Dr. Öğr. Üyesi Engin Eker sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben bu şiddete eril şiddet demeyi tercih ediyorum. Öğrencilerime de böyle anlatıyorum. Çünkü toplumsal zihniyet dönüşümü gerektiren şiddet sorunu, kadınla isimlendirilince ne olduğu pek anlaşılmıyor. Tam tersine kadına yönelik şiddet sözüyle hiç istenmediği halde kadınlar güçsüz ya da suçlu gösterilebiliyor”dedi.


“Erkeklerin Feminizm Okuması Şart”


Eril şiddetin, şiddet uygulamayı kendisine hak gören çarpık erkeklik algısını afişe ettiğini belirten Dr. Engin Eker: “Yaygın bir toplumsal sorundur. Temel hak ve özgürlüklerin ihlalidir. Sebebi, erkeğin kadının davranışlarını korkutucu bir şekilde kontrol etme çabası, üstünlük kurma isteği, ekonomik yetersizlikler, iç dünyasında kendisini yetersiz hissetme diyebiliriz. Kadına şiddet terimi, faili gizliyor. Erkeği, şiddetin failini her kim olursa ortaya çıkarmak lazım. Kadına yapılan şey kadını tanımlamamalı. Erkeklerin feminizm okuması şart. Kadın aşağılama aracı olarak kullanıyor. Kadın ve temsil ettiği şeyler o denli yüklü ki kadınla ne yapacağımızı bilemiyoruz. En popüler problem çözme yöntemi olan şiddet, kadınla sorun yaşayan erkeğin heybesinden derhal çıkarılıyor. Şiddet, âcizin meşrebidir. Gücünü gösterme peşinde koşanlar, güçsüzlerdir. Gerçek güçlüler, gücünü gösterme çabasına girmez, bunu içinden bilirler” diye konuştu.


Şiddetten Ölen Kadınlar İçin Dijital Anıt


Ülkemizde eril şiddetin arttığına dikkat çeken Dr. Eker 2008 yılından günümüze şiddet neticesinde ölen kadınları anmak için oluşturulan dijital anıta dikkat çekerek, 2018 yılında sayaca göre 310 kadının hayatını kaybettiğini söyledi.Kadın karşısında erkek egemen toplumun erkeğe biçtiği rol üzerinden kadını ancak şiddet uygulayarak kontrol altına alabileceğini düşünüyor diyen Eker, “Şiddet temel olarak bir güç gösterisi. Erkek güçsüzleştikçe şiddet uygulama potansiyeli artıyor. "Cinsiyet eşitliği söz konusu olursa, erkekler kadınların kendilerine ait bir meta olduğunu düşünmezlerse denge o zaman kurulacak" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan EBYÜ, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından akredite edildi 2023 yılında Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından Kurumsal Akreditasyon Programı’na kabul edilen 21 üniversite arasında yer alan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ), akredite edilerek “Kurumsal Akreditasyon Belgesi” almaya hak kazandı. Kurumsal Akreditasyon Belgesi, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Uluslararası Kalite Güvencesi ve Akreditasyon” konferansındaki törende; YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak tarafından EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent’e takdim edildi. Törende EBYÜ’yü temsilen Rektör Yardımcısı ve Kalite Koordinatörü Prof. Dr. Ali Ercan Ekinci, Dr. Öğr. Üyesi M. Kürşat Öksüz ve Öğr. Gör. Nursel Kuyrukluyıldız da yer aldı. Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP) sürecinde, YÖKAK Değerlendirme Takımı 4-7 Aralık 2023 tarihleri arasında Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde saha ziyareti gerçekleştirmişti. Yükseköğretim sisteminin kalite güvencesine ilişkin önemli süreçlerinden biri olan Kurumsal Akreditasyon Programı saha ziyaretinde “liderlik, yönetişim ve kalite”, “eğitim ve öğretim”, “araştırma ve geliştirme” ile “toplumsal katkı” başlıkları altındaki ölçütler PUKÖ (Planlama, Uygulama, Kontrol etme ve Önlem alma) döngüsü kapsamında değerlendirildi Kurumsal Akreditasyon Belgesi Ulusal ve Uluslararası Tanınırlığa Katkı Sunacak EBYÜ Kurumsal Akreditasyon Raporu YÖKAK’ın yanı sıra Avrupa Kalite Ajansı (EQAR) tarafından yayınlanacak olup üniversite diplomasının uluslararası tanınırlığına önemli bir katkı sunacak. Ayrıca EBYÜ’nün akredite olduğu bilgisi ÖSYM kılavuzunda yer alacak olup üniversitenin ulusal tanınırlığına katkı sağlayacak. Rektör Prof. Dr. Akın Levent: “Üniversitemiz YÖKAK tarafından akredite edilen üniversiteler arasına girme başarısını göstererek ‘Anadolu’da bir dünya üniversitesi’ vizyonuna önemli bir katkı sağlamıştır. Tüm akademik ve idari personelimize, öğrencilerimize ve paydaşlarımıza bu süreçteki özverili çalışmaları için teşekkür ederim.” dedi.