EKONOMİ - 15 Kasım 2017 Çarşamba 09:48

ERA Gayrimenkul Türkiye Müdürü Atalay: "Düzenlemelerin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor"

A
A
A
ERA Gayrimenkul Türkiye Müdürü Atalay: "Düzenlemelerin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor"

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yeni düzenleme getirmeye hazırlandığı gayrimenkul sektörü yasa tasarısına yönelik sektörün önemli isimlerinden yapıcı eleştiriler gelmeye devam ediyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yeni düzenleme getirmeye hazırlandığı gayrimenkul sektörü yasa tasarısına yönelik sektörün önemli isimlerinden yapıcı eleştiriler gelmeye devam ediyor. ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, "Tasarıyla birlikte, sektörde birçok uluslararası firmanın çalışanlarına verdiği mesleki sertifikanın geçersiz olmaması ve emlak sektöründe kalifiye elemanların iş yapamaz hale gelmemesi için düzenlemelerin tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor" dedi.



Gayrimenkul sektöründe kaliteli hizmet ve kalifiye eleman artışına destek olmayı amaçlayan tasarı ile ilgili açıklamalarda bulunan Atalay, gayrimenkul danışmanlığı yapan kişilerin emlak ve emlak yönetimine ilişkin ön lisans mezunu olmalarını, eğer değillerse ’Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmaları gerektiğini mecbur tutuyor ancak anılan bu belgenin ne şekilde ve nasıl alınması gerektiği yönetmelikte belirtilmiş değil” dedi.


Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan bulunan Atalay, düzenlemenin amacının iyi niyetli olsa da bazı eksik ve hatalar içerdiğini belirterek, “Mesleki Yeterlilik Belgesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı ve 5544 sayılı kanun ile düzenlenmiş Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından sınav ile veriliyor. Kurumun genel amacı, tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan kişilerin belirli kriterlere ve eğitimlere tabi olmasını sağlamak. Bu belge, özellikle; inşaat, enerji, metal, elektronik, otomotiv sektörlerine yönelik çeşitli meslekler için verilmekte olup, metal kesimcisi, iplik eğirme operatörü, tren makinisti, otomotiv saç kaynakçısı gibi çalışan için ciddi yaralanmalara sebebiyet verecek teknik mesleklerde geçerli. Gayrimenkul danışmanlığı, yaşamsal risk taşıyan işler arasında yer almadığı için gayrimenkul danışmanlarına verilecek mesleki yeterlilik belgesinin verilme şekli ve yetkili olan kurum tekrar gözden geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.



Mesleki yeterlilik belgesi alınma şekli


Atalay, “Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK), bazı belgelendirme kuruluşlarını yetkilendirecek. Sınav ve belgelendirme sürecinin tamamı, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yürütülecek. Bireyler sınav başvurularını belge almak istedikleri ulusal yeterliliklerde yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına yapacaklar. Ulusal yeterliliklere göre yürütülen teorik ve performansa dayalı sınavlarda başarılı olan adaya Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Mesleki Yeterlilik Belgesi ve aynı format dahilinde taşınabilir cüzdan tipi MYK Mesleki Yeterlilik Kimlik Kartı düzenlenecek. İlginç olan diğer bir husus ise belge ücretinin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacağı. Kanun, işçilere yönelik hazırlandığı için, anılan mesleklerde çalışan, ancak belge alması mecburi hale gelmiş işçilerin masrafını karşılamaya yönelik olarak hazırlanmış. Gayrimenkul danışmanlığı yapan kişiler ise bağımsız çalışan ve bu fon ile alakası olmayan kişiler olduğu için burada bir aksaklık yaşanacağını düşünüyoruz” dedi.



"Sektörde birçok profesyonel mağdur olacak"


"Gayrimenkul piyasalarındaki bu yasal açığı çok uzun yıllardır doldurmuş olan yerli ve çok uluslu büyük marka ve firma var ve bu firmalar, kendi personellerine belirli eğitimlerden sonra, Mesleki Yeterlilik Belgesi benzeri Gayrimenkul Danışmanlığı Sertifikası veriyor. Bu eğitimleri tamamlamayanlar o markaların çatısı altında danışmanlık yapamamakta, marka ismini kullanamamakta ve ofis açamamaktalar. Yönetmelikte, sektörün yıllardır güven içerisinde ilerlemesini sağlamış firmalara hiç değinilmemektedir. Bu firmaların belirlenerek bugüne kadar vermiş oldukları sertifikalar geçici bir madde ile yeterlilik belgesi kabul edilmelidir, aksi takdirde sektörün uzmanları bir anda iş yapamaz duruma düşeceklerdir. Diğer bir husus ise sektörde uzun yıllardır bilen ERA gibi uluslararası veya yerli firmaların da mesleki yeterlilik belgesi verebilme konusunda yetkilendirilmelidir" diyen Atalay, sisteme geçilmesi halinde sektörün birçok problemle karşı karşıya kalacağını sözlerine ekledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Giresun Giresun Valisi Serdengeçti: “Dünyada 10 binlerce çocuk 23 Nisan’ı göremedi” 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı töreninde Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, 23 Nisan’ın dünya çocukları için bir sevinç, dayanışma ve paylaşma günü olmasına rağmen dünyanın çeşitli coğrafyalarında ne yazık ki on binlerce çocuğun 23 Nisan’ı göremediğini söyledi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Giresun’da da coşkuyla kutlandı. Giresun Valiliği önündeki Atatürk Anıtına İl Milli Eğitim Müdürlüğü çelenginin sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlikler Giresun Valiliği Meydanı’nda düzenlenen törenle devam etti. Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti, Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Özgür Özer, İl Emniyet Müdürü Recep Güzelyazıcı, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın önemine binaen Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti törende yaptığı konuşmada, “23 Nisan ülkemiz ve tüm dünya çocukları için bir sevinç, coşku, dayanışma ve paylaşma günüdür. Ancak bu yıl da dünyanın çeşitli coğrafyalarında ne yazık ki on binlerce çocuk 23 Nisan’ı göremedi. Savaşlardan, açlık ve kuraklık tehlikelerine, kötü muameleden küçük yaşta çalıştırılmaya kadar birçok sıkıntıya maruz kalmaktadırlar. Çocuklara karşı yapılan her türlü şiddetin önlenmesi ve şiddette bulananların en ağır şekilde cezalandırılması gerekmektedir. Geleceğimizin teminatı olan en kıymetli hazinemiz çocuklarımızı, ülkesini ve milletini seven, vatanı için çalışıp üreten insanlar olarak yetiştirmek kendi başına karar verebilen, kendine güvenen, hayatın güçlükleriyle baş edebilecek ölçüde donanımlı, girişimci, ufku geniş, değerlerine bağlı ve yetenekli gençler olarak yetiştirilmelerini sağlamak ortak sorumluluğumuz ve en büyük hedefimizdir. Çocuklar çocuk gibi yaşamalıdır. Çocuklarımıza karşı, geleceği karşı en kutsal, en acil ve en ertelenemez görevimiz budur” dedi. Yapılan konuşmaların ardından 23 Nisan temalı yarışmalarda dereceye giren öğrencilerin ödül törenlerinin ardından kutlamalar folklor ve çeşitli gösterilerle sona erdi.
Konya Konya’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı Konya’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı çeşitli etkinliklerle coşkuyla kutlandı. Kutlama etkinlikleri, Anıt Alanında Atatürk anıtına çelenklerin koyulması ile başladı. Mevlana Kültür Merkezinde devam eden kutlamalarda saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Öğrencilerin halk oyunu gösterilerinin ardından şiirler okundu. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü sporcuları da çeşitli sportif gösteriler gerçekleştirdi. Kutlama töreninde konuşan Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın aziz milletimizin iradesinin temsili olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 104. yılını ve dünyanın ilk çocuk bayramı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı büyük bir sevinç ve mutluluk içerisinde idrak ediyoruz. Kirli emellerini hayata geçirmek adına vatanımızı dört bir yandan kuşatan emperyalist güçlere karşı milli iradeyi en kararlı bir şekilde ortaya koyan Türkiye Büyük Millet Meclisi devletimizin kuruluşunda da önemli adımlardan biridir. Ezelden beri hür yaşayan ve hür yaşayacak olan milletimiz iradesini 104 yıldır bu çatı altında tecelli ettirmektedir. Milli birliğimizin ve beraberliğimizin teminatı olan Türkiye Büyük Millet Meclisi İstiklal Harbini yönetmiş ve zaferle neticelendirilmiş gazi bir meclistir” dedi. Kutlama programına, Konya Valisi Vahdettin Özkan, protokol üyeleri, askeri erkan, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.