GENEL - 27 Nisan 2018 Cuma 11:12

Eski Bakan Işın Çelebi: "Ekonomik güç merkezi Doğu Asya’ya kayıyor"

A
A
A
Eski Bakan Işın Çelebi: "Ekonomik güç merkezi Doğu Asya’ya kayıyor"

Eyüpsultan’da “Dünyanın Şu Haline Bak” kitabının ayrıntılarını anlatan Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Doç.

Eyüpsultan’da “Dünyanın Şu Haline Bak” kitabının ayrıntılarını anlatan Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Doç. Dr. Işın Çelebi, “Kitabı yazmadan önce 30 ülkeyi inceledim ve 15 ülkeyi gezme fırsatım oldu. Dünyadaki ekonomik güç merkezinin Doğu Asya’ya kaydığını görüyoruz" dedi.


Ekonomiden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Doç. Dr. Işın Çelebi,15 ülkeyi gezerek kaleme aldığı “Dünyanın Şu Haline Bak”kitabının ayrıntılarını Eyüpsultanlılar ile paylaştı.


Eyüpsultan Belediyesi tarafından Eyüp Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programa vatandaşların yanı sıra Alibeyköy Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ve Mareşal Fevzi Çakmak Mesleki Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri katıldı.


Konuşmasına dünyada dijitalleşmenin pozitif etkileri olduğu kadar negatif etkilerinin de olduğunu söyleyerek başlayan Doç. Dr Çelebi, “Dünyada silah ticareti son 10 yılda 1 trilyon dolardan yaklaşık 1,8 trilyon dolara yükseldi. Silah satmaya bu kadar meraklı olunmasaydı


acaba dünyada açlık ve yoksulluk olur muydu?” ifadelerini kullandı.



"Ekonomik güç merkezi Doğu Asya’ya kayıyor"


Çelebi, “Dünyanın Şu Haline Bak” isimli kitabını 3 yılda yazdığını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:


“Kitabı yazmadan önce 30 ülkeyi inceledim ve 15 ülkeyi gezme fırsatım oldu. Dünyadaki ekonomik güç merkezinin Doğu Asya’ya kaydığını görüyoruz. Dijitalleşme çok önemli. Dijitalleşmenin pozitif yanı olduğu kadar negatif yanları da var. Dijitalleşme, silah endüstrisinin gelişmesine de neden oluyor. Dünyada silah ticareti son 10 yılda 1 trilyon dolardan yaklaşık 1,8 trilyon dolara yükseldi. Bölgesel savaşlar, silah endüstrisinin dijitalleşmesini beraberinde getiriyor.”



"ABD’deki füzelerin tanesi 3 milyon dolar"


Amerika’daki füzelerin bir tanesinin 3 milyon dolar değerinde olduğunu kaydeden Çelebi, konuşmasının devamında şunları söyledi:


“Bin tane füze 3 milyar dolar ediyor. Bu parayla kaç tane okul yapılır, kaç tane öğrenci okutulur, kaç tane hastane yapılır. Silah satmaya bu kadar meraklı olunmasaydı acaba dünyada açlık ve yoksulluk olur muydu? Böyle bir dünyada yaşıyoruz.”


Çelebi, konuşmanın sonunda öğrencilerden gelen soruları cevapladı. Çelebi bir öğrenciden gelen “Kitabı yazmak neden bu kadar uzun sürdü” sorusuna “Datalar çok fazlaydı ve onları elemek gerekiyordu. Rakamlara ulaşmak kolay değil ve dünya çok hızla değişiyor. Trump’ın gelişi Amerika’nın içe kapanmasına neden oldu. İçe kapanmayla Avrupa Birliği ülkelerindeki radikal unsurların ağırlığı arttı. İçe kapanmayı ve ABD’deki seçim sonuçlarını görmeden da kitabı bitirmek istemedim” cevabını verdi.


Kitaplarını kazanç elde etmek için değil bilgi üretmek için yazdığını belirten Çelebi, bir nevi öğretmenlik yaptığını söyledi.



Turgut Özal’ın rüya takımındaydı


Programın sonunda konuşma yapan Eyüpsultan Belediyesi Başkan Yardımcısı Ahmet Turan Koçer, Doç. Dr. Işın Çelebi’nin Turgut Özal döneminin rüya takımında yer aldığını ve çok saygın bir kişilik olduğunu belirterek şöyle konuştu:


“Ben çocukken Işın Çelebi bakandı ve ilk defa kendisine bu kadar yakın olma fırsatı buldum. Işın Bey, Turgut Özal döneminin rüya takımında yer almış saygın bir kişiliktir. Değerli birikimlerini bizlerle paylaştığı için hem Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın adına hem de Eyüpsultanlılar adına çok teşekkür ediyorum.”


Konuşmanın sonunda Başkan Yardımcısı Turan Koçer, Doç. Dr. Çelebi’ye katılımlarından dolayı çiçek takdim etti. Çelebi daha sonra Alibeyköy Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ve Mareşal Fevzi Çakmak Mesleki Teknik Anadolu Lisesi kütüphanelerine konulmak üzere kitap hediye etti.



Işın Çelebi kimdir?


15 Ekim 1950 tarihinde doğan Işın Çelebi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Metalürji Mühendisliğini bitirdikten sonra, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde aynı alanda yüksek lisans derecesi aldı.


Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Ekonomi doktorasını yapan Çelebi, Ekonomi Doktoru ve Makro iktisat alanında Doçent unvanını aldı.


1989-1991ve 1997-1998 yıllarında iki kez Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevini yürüten Çelebi, Adnan Polat döneminde Galatasaray Spor Kulübü 2’nci başkanlığı görevini yürütmüştür.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Pursaklar’da 7 bin 177 kadın Hanımevleri’nde sosyalleşme fırsatı buldu Ankara’nın Pursaklar ilçesinde 5 Hanımevi’de düzenlenen kurslarda eğitim alan 7 bin 177 kadın yeni hobiler kazanarak sosyalleşme fırsatı buldu. Pursaklar Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’ne bağlı 5 farklı mahallede Hanımevleri açıldı. 76 branş ve 307 farklı kursta eğitim gören 7 bin 177 kursiyer, haftanın 5 günü aldıkları eğitimlerle yeni meslek edinme ve yeni hobiler edinme fırsatı buldu. Ayrıca, bu kurslara katılan ve başarılı olan kadınlar, aldıkları eğitim sonunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika alarak iş hayatına daha kolay atılma fırsatı buldu. Kadınların sosyal yaşama aktif olarak katılmalarının kendileri son derece önemli olduğunu belirten Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, ‘‘İlçemizin dört bir yanına yeni Hanım Evleri kazandırdık. Kursiyerlerimiz burada, hem yeni arkadaşlıklar ediniyor, hem de aile bütçesine katkı da bulunacak meslekler öğreniyorlar. Hanım Evlerimiz sosyal ve kültürel dönüşümün önemli mihenk taşlarından birini oluşturuyor. Onlar için güzel bir aktivite alanı oluyor. Kadınların kurslarda başarılı işler ortaya koymaları da bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor” ifadelerini kullandı. Hanımevlerinde; bilgisayar kullanımı, hızlı klavye, sekreterlik, bilgisayarlı muhasebe, işaret dili, çocuk gelişimi, İngilizce, Arapça, Osmanlıca, güzel konuşma, diksiyon kursları, takı tasarımı, kazaziye, iğne oyası, kurdele nakışı, mefruşat, dikiş, cilt bakımı, makyaj, aşçılık, pastacılık, yağlı boya resim, üç boyutlu perspektif resim ve tezhip gibi 76 branşta yüzlerce farklı mesleki ve hobi kursları eğitimi veriliyor.