EĞİTİM - 23 Şubat 2018 Cuma 16:57

EURAS Başkanı Dr. Aydın: “Terörü eğitimle yeneceğiz”

A
A
A
EURAS Başkanı Dr. Aydın: “Terörü eğitimle yeneceğiz”

Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) Başkanı Dr.

Avrasya Üniversiteler Birliği (EURAS) Başkanı Dr. Mustafa Aydın, dünyaya terörü yenmenin yolunun eğitimden geçtiğini söyledi.


Dünyanın 3’üncü büyük eğitim zirvesi olma özelliğini taşıyan Avrasya Yüksek öğretim Zirvesi’nde bölgenin ve dünyanın eğitim sorunları mercek altına alınırken, katılımcılar; ’’daha iyi ve daha güvenli bir gelecek için terörsüz bir dünya,’’ dileğinde bulundular. Avrasya Üniversiteler Birliği-EURAS Başkanı Dr. Mustafa Aydın da, dünyaya terörü yenmenin yolunun eğitimden geçtiğini ifade ederek, “Hipokrat yemini yapmış doktor anlayışıyla din, dil, ırk ayrımı yapmadan herkesi kucaklamalıyız. Buraya gelip dünyaya bir barış mesajı verdiğiniz için sizlere ülkem adına teşekkür ediyorum” dedi.


Avrasya Üniversiteler Birliği-EURAS desteği Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu-DEİK katkılarıyla bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Avrasya Uluslararası Yükseköğretim Zirvesi’ne 70’den fazla ülkeden 2 bin 500’ün üzerinde rektör, rektör yardımcısı, akademisyen ve uluslararası eğitim sektöründen uzman katıldı. 112 konuşmacının katıldığı zirvede ayrıca, 42 panel ve seminer gerçekleşirken, Malezya, Avrasya Üniversiteler Birliği-EURAS ile ortaklık anlaşmasına vardı. Anlaşma çerçevesinde Avrasya Üniversiteler Birliği-EURAS Başkanı Dr. Mustafa Aydın ile Malezya Yüksek Öğretim Bakanı Idris Jusoh bir protokol imzaladı. Protokol ile birlikte ortak etkinliklerin yanı sıra üye olan eğitim kurumları arasında ortak çalışmalar gerçekleştirilecek.



Farkındalık oluşturan inovasyona ihtiyacımız var


Dr. Mustafa Aydın yaptığı konuşmada, “Bugün, Endüstri 4.0’ın, kafa naklinin, uzaya araba göndermenin, insansız araçların konuşulduğu bir dünyadan bahsediyoruz. İnovasyon değil, farkındalık oluşturan inovasyona ihtiyacımız var. Ancak bu şekilde fark oluşturabiliriz. Tabii kaynakların eksikliği, çevre kirliliği, göç ve benzeri problemler hepimizin ortak problemleri. Bunlarla herhangi bir ülkenin tek başına mücadele etmesi mümkün değil. Üniversiteler burada devreye girmek zorunda. Bu kazanımlardan herkes eşit bir şekilde yararlanmalıdır” diye konuştu.


Dünyanın geçirdiği dönüşümü de kabul etmek zorunluluğu olduğunu ancak kendi köklerinden kopmamak gerektiğini ifade eden Dr. Mustafa Aydın, “Dünya bir köye dönüştü ve sınırlar kalktı. Bana sorarsanız bu zarardır çünkü bu büyük balığın küçük balığı yutması anlamına gelebilir. Bu yüzden, kendi kimliğimize sahip çıkacağız. Kimliksiz toplumlar yetiştirmeden ve köklerinden kopmadan küresel dünyaya adapte olacağız. Aksi hâlde, köklerinden kopmuş bir ağaç kurumaya mahkûmdur” değerlendirmesinde bulundu.


Güçlü olmanın tek kriteri bilgidir


Avrasya Yüksek öğretim Zirvesi-EURIE buluşmasına katılan İbn-i Haldun Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Üyesi Prof. Dr. İrfan Gündüz ise yaptığı konuşmada, Batı dünyasının yer altı ve yer üstü kaynaklarını bitirdiğini ve beşeri kaynaklarını da bitirmek üzere olduğunu söyleyerek, “Atasözümüz gözden uzak olan gönülden de ırak olur, diyor. Daha sık bir araya gelerek gönüllerimizi de daha yakın kılmalıyız. İletişim teknolojisi dünyayı köy kadar küçülttü ve avucumuzun içinde bir dünyada yaşıyoruz. Dolayısıyla, üniversitelerimiz teknoloji ekseninde kendini dönüştürmek zorundadır. Eskinin alimi gerekli gereksiz her türlü bilgiyi bilirdi. Bugünün alimi ihtiyaç duyduğu zamanda ihtiyaç duyduğu bilgiyi bilendir. Güçlü olmanın tek kriteri bilgidir. Bugün, bilgiyi bulmaktan daha önemli olanın bilgiyi paylaşmak olduğu ortaya çıkmıştır. Bilgiyi öğrenmek, öğretmek ve paylaşmak akademik kurumların ortak sorumluluğudur” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Erzincan’daki maden kazasını araştırmak için mecliste komisyon kuruldu Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi için kurulan Meclis Araştırması Komisyonu kuruldu. Komisyona Türkiye Büyük Meclisinden üye seçilmesine dair karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Resmi Gazete’de yer alan TBMM Kararı ile Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende yaşanan toprak kaymasının bütün unsurlarının araştırılması ve benzer kazaların engellenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi maksadıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’na üye seçimini gerçekleştirildi. Komisyon Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Komisyon Başkanvekili AK Parti Bolu Milletvekili Yüksek Çoşkunyürek, Komisyon Sözcüsü MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Katip ise CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül oldu. Komisyonun diğer üyeleri ise şu isimlerden teşekkül etti: CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, AK Parti Giresun Milletvekili Ali Temür, MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük, AK Parti İstanbul Milletvekili Şengül Karslı, AK Parti İstanbul Milletvekili Oğuz Üçüncü, İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül, DEM Parti Tunceli Milletvekili Ayten Kordu, AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz