- 09 Şubat 2018 Cuma 13:51

FAO: "26 ülkede açlıkla mücadele için 1 milyar dolar yardım gerekli"

A
A
A
FAO: "26 ülkede açlıkla mücadele için 1 milyar dolar yardım gerekli"

Çatışmalar ve iklim şokları küresel gıda güvenliğine zarar verirken FAO bağışçılardan 2018’de desteklerini sürdürmelerini istedi.

Çatışmalar ve iklim şokları küresel gıda güvenliğine zarar verirken FAO bağışçılardan 2018’de desteklerini sürdürmelerini istedi.



Çatışma ve iklim şokları sebebiyle küresel açlık on yıllar süren gerilemenin ardından tekrar artmaya başlarken BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 26 ülkede 30 milyondan fazla insanın hayat ve geçim kaynaklarını kurtarmak ve akut açlığa çare bulmak için 1,06 milyar dolara ihtiyaç duyduğunu açıkladı. FAO bağışçı desteği ile hızlı bir şekilde yerel gıda üretimini yeniden başlatmak ve beslenmeyi geliştirmeyi amaçlayan çeşitli müdahaleler yoluyla geçimleri tarıma bağlı 30 milyonun üzerinde insana ulaşmayı planlıyor. Bu müdahaleler arasında, örneğin ekim tarımı için tohum, alet ve diğer ekipmanların sağlanması; veterinerlik yardımlarıyla hayvanların korunması; gelişmiş üretim, işleme, arazi ve su yönetiminde eğitimler düzenlenmesi ve ihtiyaç duyan ailelere nakdi yardım dağıtılarak hemen gıdaya ulaşabilmelerini sağlamak yer alıyor.



İnsani ihtiyaçların hızla artması büyük oranda şiddetin ve çatışmaların devam etmesi, yoğunlaşması ve yaygınlaşmasının bir sonucu. Genellikle iklim şoklarıyla bunların etkilileri daha güçlü ve kötü hale geliyor.


FAO Acil Durum ve Rehabilitasyon Bölümü Direktörü Dominique Burgeon konu ile ilgilil açıklamasında, "Gerçek şu ki; milyonlarca insanın hayatı 2017’de hızlı insani yardımlar sayesinde kurtarılırken hala milyonlarca insan açlıktan ölmenin eşiğinde. Gıda üretiminin sağlanması ve tarımın yeniden inşası; açlıktan hayat kayıplarının önlenmesi ve insani krizlerin ortasında dayanıklılığa doğru bir yol sağlayacak" dedi.


Burgeon, "FAO’nun savunmasız durumu dayanıklılığa dönüştürmeye odaklanmasını sebebi bu. Böylece kötü bir şey olduğunda aileler bu sorunla daha iyi başa çıkabilir ve kendilerini besleyebilir; insanlar varlıklarını satmak zorunda kalmazlar veya kaçmazlar ve topluluklar krizden sonra daha hızlı bir şekilde yeniden inşa edebilirler" diye ekledi.



Ana ihtiyaçlar


FAO’nun 2018 insani çağrısı dünyadaki en güvensiz ülkelerin 26’sında krizin vurduğu savunmasız insanlara yardım etmeye odaklandığını kaydederken, bunlar şöyle sıralandı;


Akut gıda güvensizliğinde en fazla kişinin yaşadığı Yemen’i içeriyor.


Örgüt bu ülkede 5,7 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyor.


FAO Demokratik Kongo’da ise yaklaşık 2,8 milyon insana yardım etmeyi planlıyor.


Güney Sudan’da da 3,9 milyon insan acil yardım desteğinden faydalanacak.


Kırsal kesimdeki ailelerin dörtte üçünün kendi yiyeceklerini üretmeye devam ettiği Suriye’de FAO 2,3 milyon kişiye yardım sağlayacak.


Örgüt Somali’de ise ciddi açlık çeken 2,7 milyon insana yardım edecek.



Açlığa karşı bir güvenlik duvarı


BM’nin küresel açlıkla ilgili son raporu, yıllarca devam eden düşüşün ardından yetersiz beslenmenin yeniden yükselişe geçtiğini ve halen 815 milyon kişinin açlıkla karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Irak, Güney Sudan, Suriye Arap Cumhuriyeti, Yemen ve diğer bölgelerde devam eden çatışma ve Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Myanmar baş gösteren şiddet olayları açlığın artmasında önemli rol oynadı. Karayipler’de Irma ve Maria kasırgaları bölgeye ciddi zararlara yol açarken Afrika Boynuzu’nda devam eden kuraklık da ciddi hasarlara sebep oldu. Ayrıca Afrika’nın her yerinde tırtıllar milyonlarca çiftçinin ürünlerini tehdit ediyor. Güney Sudan, Yemen, Somali ve Nijerya’nın kuzeylerinde insanlar açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya.



Yapılan açıklamaya göre; FAO müdahalelerinin önemli noktaları şöyle sıralandı:


Nijerya, Somali, Güney Sudan ve Yemen’de 6 milyon insanın ekim ve hasat yapmasına imkân tanıyan tohum, ekipman, gübre ve eğitim sağlanması.


Başta sığır, keçi ve deve olmak üzere bu dört ülkedeki 43 milyon hayvan FAO sayesinde veterinerlik bakımı, yem ve su hizmeti aldı. Bu yardımlar hayvancılığa bağımlı milyonlarca aileye kendilerini besleyip kendi kendine yeterli kalmalarına fırsat verdi.


FAO nakit transferlerinden 2 milyon yoksul ve ileri derecede savunmasız aile yararlandı. Bu ödemeler, insanların yiyecek satın almak için evlerindeki tarım ekipmanlarını, hayvanları veya diğer varlıkları satmalarını engelledi ve kendi tarımsal üretimlerini sürdürmeleri için nefes almalarına yardımcı oldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da ‘sıfır atık’ için farkındalık etkinliği Samsun’da, ‘30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’ dolayısıyla çevre temizliği etkinliği düzenlendi. Etkinlik, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) işbirliğiyle, ‘Geri Dönüşüme Atalım Doğaya Can Katalım’ sloganıyla Batıpark’ta gerçekleştirildi. Etkinlikte çocuklarda sıfır atık bilincinin oluşturulması ve atıkların değerlendirilerek yeniden kullanıma kazandırılmasının önemine dikkat çekildi. Etkinlik ile ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Sıfır Atık Yönetimi ve Temizlik İşleri Şube Müdürü Yağmur Şafak Eraslan, “Sıfır atık konusundaki çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak sıfır atık kapsamında 2023 yılında 11 adet atık getirme merkezini halkımızın kullanımına sunarak sıfır atık konusunda bir bilinç oluşturduk. Bugün de yine bu hedef doğrultusunda bir program düzenledik” diye konuştu. Programa, Vali Yardımcısı Vekili ve Atakum İlçe Kaymakamı Kemal Yıldız, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ali Tulumen, OMÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri, OMÜ Vakfı Koleji öğretmen ve öğrencileri, Bayındır İlkokulu öğretmen ve öğrencileri ile belediye personelleri katıldı.
Trabzon Bakan Abdulkadir Uraloğlu: “İstiyoruz ki en yüksek oy ile büyükşehir ve 18 ilçemizi alalım” Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Allah’ın izniyle Trabzon’da, Arsin’de 18 ilçemiz büyükşehrimizle beraber bu seçimi alacağız. Ama biz istiyoruz ki en yüksek oy ile alalım. Gururlanalım. Bütün Türkiye’de sadece Trabzon’da değil. Cumhurbaşkanımıza karşı daha böyle memnuniyet verici bir şekilde çıkalım inşallah” 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri kapsamında memleketi Trabzon’a gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Arsin ilçesinde düzenlenen mitinge katıldı. Mitingde AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Metin Genç ve Arsin Belediye Başkan adayı İbrahim Küçük’e destek isteyen Bakan Uraloğlu, yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Trabzon’a ayrı değer verdiğini söyledi. Bakan Uraloğlu, Atayurt ve Santa Harabeleri yolu projelerinin 5 yıllık süreçten gündemden çıkartılacağını kaydeden Bakan Uraloğlu, “Cumhurbaşkanı’mızın Recep Tayyip Erdoğan’ın Trabzon’umuza, Arsin’imize verdiği değeri hepimiz biliyoruz gerçekten. Bütün Türkiye’deki sonuçları takip ederken Trabzon’u mutlaka ayrı bir takip eder. Trabzon’a mutlaka ayrı bir değer verir. Onun yol arkadaşları arasında birçok Trabzonlu kardeşimiz, arkadaşımız oldu. Hep beraber olduk, daha yakın olan arkadaşlarımız oldu. Bizde şimdi bu görevle beraber bütün 81 ile olduğu gibi Trabzon’umuza da, Arsin’imize de inşallah önümüzdeki süreçte çok daha hizmet edeceğiz. 2003-2004 yılında Trabzon’da görev yaptım. Şu sahil yolu geçebiliyor muyduk oradan? Cumhurbaşkanımız geldi, hızlandırdı yolu bitirdik. Yolları Samsun’dan Sarp’a kadar bitirdik. Tertemiz oldu. En ufak bir sıkıntısı yok. Şimdi Arsin’de lazım olanlar var. Ben biliyorum. Bir Atayurt yolumuz vardı. Ben önceki görevimde de gelmiş bakmıştım defaatle bakmıştım. Orada çalışmalarımız sanki biraz yavaşladı. Bir ikmal ihalesi yapmamız gerekiyor. İnşallah önümüzdeki ay ikmal ihalesini yaparak yolumuza devam ediyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Şimdi dediler ki yukarıya doğru da Santa yolu var. Burayı da karayolları ağına al. Dedim ki şöyle yapalım. Büyükşehir ile beraber karayolları iş birliğiyle beraber o Santa’ya kadar olan yolu da bitirelim. Bu da hayırlı uğurlu olsun. Onun haricinde bizim grup yollarımız var, mahalle yollarımız var köy yollarımız var. Biz Arsin Belediyemizle, büyükşehir belediyemizle karşılıklı ve yine Karayollarımızla, Ulaştırma Bakanlığımızla paslaşacağız. Şu yol konusunu Allah’ın izniyle 5 yıllık süreçte sizin gündeminizden çıkaracağız. Bu da hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu. 31 Mart seçimlerine 1.5 gün kaldığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Allah’ın izniyle Trabzon’da, Arsin’de 18 ilçemiz büyükşehrimizle beraber bu seçimi alacağız. Ama biz istiyoruz ki en yüksek oy ile alalım. Gururlanalım. Bütün Türkiye’de sadece Trabzon’da değil. Cumhurbaşkanımıza karşı daha böyle memnuniyet verici bir şekilde çıkalım inşallah. Şurada 1.5 günümüz kaldı” ifadelerini kullandı.