SAĞLIK - 14 Ocak 2018 Pazar 12:11

İnfluenza gribi en çok çocukları etkiliyor

A
A
A
İnfluenza gribi en çok çocukları etkiliyor

Toplum sağlığını önemli ölçüde etkileyen İnfluenza gribi nedeniyle çok sayıda kişi yatağa düştü.

Toplum sağlığını önemli ölçüde etkileyen İnfluenza gribi nedeniyle çok sayıda kişi yatağa düştü. İbni Sina Hastanesi Çocuk Sağılığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Musa Bostancıoğlu, bağışıklık sistemlerinin düşük olması nedeniyle gribin en çok çocukları etkilediğini ve risk grubunda olanların sonbaharda mutlaka aşı olunmaları gerektiğini belirtti.


Basit soğuk algınlığına sebep olan virüsler, sadece burun akıntısına yol açarken, bazı virüslerin ise grip hastalığına yol açtığını belirten, İbni Sina Hastanesi Çocuk doktoru Uzm.Dr. Musa Bostancıoğlu, “İnfluenza ‘pençesine almak’ anlamına gelen Fransızca kökenli bir kelimedir. Grip etkeni olan virüs, hastalandırdığı kişiyi pençesine alarak paçavraya çevirir. Bu yüzden de halk arasında ‘paçavra gribiyim’ denir. Grip etkeni olan en önemli virüs İnfluenza virüsüdür” dedi.


İnfluenza yani (paçavra) gribi hastalığın birdenbire yayılarak herkesi aniden aynı anda etkilediğini belirten Uzm.Dr. Musa Bostancıoğlu, “1743 yılında İtalya da başlayan bir salgın tüm Avrupa`ya yayılmış ve yayan etki anlamında influenza ismiyle anılmıştır. Virüsü kapan herkesin kendini yaygın kas ağrısı, halsizlik ve baş ağrısı nedeniyle paçavra gibi hissettiği, ateşler içerisinde durmadan öksürüp hapşırdığı bu ağır grip hastalığına yol açan influenza virüsü ayakta atlattığımız soğuk algınlığı hastalığına yol açan virüslerden tamamen farklıdır” dedi.



“İnfluenza virüsü lego oyunu gibidir”


Uzm.Dr. Bostancıoğlu, “İnfluenza virüsü sadece insanları değil kuşları ve memeli hayvanları da hastalandırır. İnsandan insana bulaştığı gibi hayvandan insana geçebilir. Virüsün genetik yapısını oluşturan RNA molekülü 8 adet oynak yapıdan oluşur ve bu geçişler sırasında bir lego oyunu gibi değişik türlere ait genetik yapılar birbirine karışarak her yıl yeni virüs türleri ortaya çıkarır. En son ortaya çıkan influenza virüsü türleri kuş gribi ve domuz gribi salgılarına yol açmıştır. Mevsimsel gribe yol açan virüs türü H3N2, domuz gribine yol açan ise H1N1’dir” dedi.



Hava yoluyla bulaşır


Virüs ifluenza hastalığını geçirmekte olan kişilerin öksürüp hapşırmasıyla hava yoluyla insandan insana geçtiğini anlatan Uzm.Dr. Musa Bostancıoğlu, “Hastalığın kuluçka dönemi 1 ila 4 gün arasındadır.Virüsü kapanlar belirtilerin ortaya çıkmasından önceki 2 gün içinde,belirtiler ortaya çıktıktan sonrada en az 5 gün süreyle etrafa virüs saçarlar. Virüsü kaptığından haberi bile olmayan, henüz belirtilerin başlamadığı, sağlıklı görünen bir kişide etrafa her an virüs yayabilir! Bu yüzden gribin yaygın olduğu bu aylarda kalabalık ortamlardan kaçınmak ve korunmak gerekir” dedi.


İnfluenza virüsünün ülkeleri, kıtaları kat edip milyonlarca kişiyi hastalandırarak, ölümlere yol açabildiğini belirten Uzm.Dr. Musa Bostancıoğlu, belirtilerinin ise boğaz ağrısı, baş ağrısı, yaygın kas ağrısı, ateş, halsizlik, kuru öksürük, bulantı ile kusma olduğunu belirtti. Yakaladığı kişileri hırpaladığını belirten Bostancıoğlu, bu virüsten en çok etkilenen ve bağışıklık sistemleri düşük olan çocuklar ile 65 yaş üstü kişilerin influenza nedeniyle hastaneye yatırılmaları ve ölümcül olabilecek sorunlarla boğuşmaları ihtimalinin kat kat daha fazla olduğunu kaydetti.



İnfluenza virüsüne karşı aşı yapılmalı


Virüsün çocukları hasta etmesini önlemek için en iyi yolun hekim uygun görmesiyle sonbahar döneminde aşılatmak olduğunu belirten Bostancıoğlu, “Aşı yapılması sadece gribe karşı koruma yapmayacak aynı zamanda grip sonrası gelişebilecek diğer hastalıkların (Bronşit ve zatürre gibi) gelişmesi de önlenmiş olacaktır” ifadelerini kullandı.



İkinci koruma yöntemi sağlıklı beslenmek


İkinci koruma yönteminin ise sağlıklı beslenmek olduğunu belirten İbni Sina Hastanesi Çocuk doktoru Uzm.Dr. Musa Bostancıoğlu, “Özellikle kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için hem bitkisel hem de hayvansal proteinlerle C vitamini ve özellikle çinko yönünden zengin gıdalar ile beslenmek gerekir. Limonlu ve zeytinyağlı salatalar ve özellikle taze portakal ve mandalina mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Çinko için ise ıspanak, kuzu ve sığır eti, badem, kabak çekirdeği, susam, fasulye, kuru fasulye, bezelye, kabak, tavuk suyu çorbası, göğüs eti tüketilmeli. Kuşburnu, ıhlamur, zencefil çayı alınarak, bol sıvı tüketilmelidir” şeklinde konuştu.



Korunmanın yolları


- Havalandırması yetersiz ve kalabalık ortamlardan kendimizi ve çocukları uzak tutmak.


- Gündelik hayatta yüzeylere çıplak elle dokunmamak ve sık sık yıkamak.


- Özellikle kış aylarında tek kullanımlık bardaklar tercih etmek.


- Çalışanlar ve öğrenciler için kalem gibi kırtasiye malzemelerinin kişiye özel olmasına özen göstermek


- Büyükler veya hasta çocuklarla asla öpüşmemelidir. Zira hastalık bulguları başlamadan bulaştırıcılık başlamaktadır.


- Hapşırık ve aksırıklarda tek kullanımlık peçete, mendil kullanmaya özen göstermek.


- Aşırı kalın kıyafetler giymemeye ve terlememeye özen göstermek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te hareketli gece: Komşusunun kapısına balyoz ve matkapla saldırıp kapıyı ateşe verdi Fatih’te iddiaya göre, psikolojik sorunları olan bir kişi sesten rahatsız olduğu için üst komşusunun kapısını önce balyoz ve matkapla kırmaya çalıştı, başarılı olamayınca 4 kişinin bulunduğu evin dış kapısını ateşe verdi. Polis, itfaiye ve özel harekat polisleri olaya müdahale ederek saldırganı etkisiz hale getirdi. Olay, saat 01.30 sıralarında Fatih İskenderpaşa Mahallesi Feyzullah Efendi Sokak’ta yaşandı. İddiaya göre, 5 katlı binanın 4’üncü katında oturan psikolojik sorunları olan bir kişi, üst komşularının çıkardığı sesten rahatsız olunca eline aldığı balyoz ve matkapla üst komşusunun kapısına vurarak açmaya çalıştı. 5’inci katta oturan komşuları neye uğradıklarını şaşırarak panik içinde polise haber verdi. Kapıyı balyoz ve matkapla açamayan saldırgan başarılı olamayınca kapıyı ateşe verdi. Özel harekat polisleri saldırganı etkisiz hale getirdi Olay yerine gelen polis ve itfaiye ekipleri balyoz saldırgana müdahale etmekte güçlük çekince olay yerine polis özel harekat ekipleri sevk edildi. Özel harekat ekiplerinin çalışmasıyla saldırgan etkisiz hale getirilirken dairede bulunan 4 kişi itfaiye ekiplerince evin camından merdiven aracıyla tahliye edildi. Binadan dışarı çıkmak istemeyen saldırgan polis özel harekat tarafından etkisiz hale getirilerek sedye ile binadan dışarı çıkarıldı. Sedye ile dışarı çıkarılan saldırgan ambulansla hastaneye kaldırıldı. Alt komşularının saldırısına uğrayan 4 kişi, saldırgandan şikayetçi olmak ve ifade vermek için polis merkezine götürüldü. Saldırı anında dairede olan ev sahibi Muhammet Enes, “Alt kattaki komşu eve matkapla içeri girmeye çalıştı, evin kapısını yaktı. Balyozla kapıya vurdu. Polisi aradık polis geldi. Camdan bağırıyorum ben polislere, yardımcı olsanıza adam kapıyı yakıyor. Adamı almıyorlar. Özel harekat geldi, tek bir adam ancak alabildi. Saldırgan benim alt komşum, daha önce hiçbir tartışma yaşamadık. Ruh hastası kendisi kuruluyor. Daha önce de biz polis çağırmıştık. Çevik kuvvet gelmişti kapıyı koçbaşıyla kırmıştı. Kapısını biz mi kırdık zannediyor artık. 2-3 akşamda bir geliyor. Daha önce 4-5 defa şikayetçi olduk. Birinci kattaki komşu onu da rahatsız ediyor, saldırıyor. O da şikayetçi oldu ama almıyorlar” dedi. Yanan kapı içeriden cep telefonu kamerasıyla anbean görüntülendi Görüntülerde, evde yaşayan 4 kişinin yaşadığı panik anları ve dışarıdan yanan kapının dumanlarının daireden içeri girdiği anlar görülüyor. Psikolojik sorunları olduğu iddia edilen saldırganın daha önce de aynı daireye matkapla saldırdığı iddia edildi. Hastaneye kaldırılan saldırganın hastanedeki işlemlerinin ardından ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldüğü öğrenilirken ekiplerin olayla ilgili çalışmaları sürüyor.
Aksaray Aksaray’da kontrolden çıkan otobüs bahçe duvarına çarptı: 8 yaralı Aksaray’da önüne aniden bir otomobilin geçmesi üzerine fren yapan tıra, arkadan gelen yolcu otobüsü çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. Kazada otobüs sürücüsüyle birlikte toplam 8 kişi yaralandı. Kaza saat 02.00 sıralarında Aksaray - Adana Karayolunun 6. kilometresinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ankara’dan Diyarbakır’a giden Muhammet T. (45) idaresindeki 42 EKB 68 plakalı demir profil yüklü tır, önüne aniden geçen Şammas A. (29) yönetimindeki 68 AE 610 plakalı otomobili son anda fark ederek ani fren yaptı. Ani fren yapmasıyla birlikte tırın arkasından seyreden İstanbul - Adıyaman seferini yapan Murat T. (43) idaresindeki 02 AG 525 plakalı yolcu otobüsü tıra arkadan çarptı. Çarpmanın etkisiyle kontrolden çıkan otobüs bir fabrikanın bahçe duvarına çarparak durabildi. 21 yolcunun bulunduğu otobüs kazasında otobüs şoförü ve 7 yolcu olmak üzere 8 kişi yaralandı. Kazayı gören diğer sürücüler durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan 3 yaralı ambulanslarla Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisine kaldırılırken, hafif yaralanan 5 yolcuya olay yerinde ayakta müdahale yapıldı. Hastanede tedavi altına alınan otobüs sürücüsü ve 2 yolcunun da durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, tır ve otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Yaşanan kazayı anlatan tır sürücüsü Muhammet T., “Şahin bir gitti bir geldi derken, ben tanımıyorum sürücüsünü ama önüme durdu. Durunca da ben fren yaptım. Çok sert fren yapmadım aslında yavaştım ben, otobüs de vurmuş arkamdan. Ben Ankara’dan Diyarbakır’a gidiyordum” dedi. Otobüste bunulan yolculardan Kadir Göçer (54) ise “Şahin taksi tırın önünde ani fren yaptı. Tır şoförü de ona vurmamak için ani fren yapıyor. Otobüste ona vurmamak için sağa kırınca duvara vuruyor. İyi ki de duvara vurmuş. Direk tıra vursaydı çok kötü olurdu” diye konuştu. Kazanın ardından yolcular otobüs firması tarafından olay yerine tahsis edilen servis minibüsü ile terminalde bulunan başka bir otobüse taşındı. Kazayla ilgili tahkikat başlatıldı.